Ο ρόλος που είχε το κρασί των Γάλλων οινοποιών στη γαλλική αντίσταση υπήρξε καθοριστικός και οδήγησε στην D-Day.

Ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ δεν ήταν οινοπότης, τα κορυφαία στελέχη του σίγουρα ήταν. Στην πραγματικότητα, η προσωπική προτίμηση του αρχιστράτηγου της Luftwaffe, Έρμαν Γκέρινγκ, του υπουργού Εξωτερικών Γιοακίμ φον Ρίμπεντροπ και του υπουργού προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς για τα κρασιά Μπορντό, Βουργουνδίας και σαμπάνια βοήθησε να επηρεάσει τις ναζιστικές πολιτικές στην κατεχόμενη Γαλλία.

Καθώς όμως η δίψα των Ναζί για γαλλικό κρασί εντάθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ορισμένοι Γάλλοι οινοπαραγωγοί άρχισαν να αντιστέκονται και αρκετοί οινοπαραγωγοί κατέληξαν να γίνουν μερικοί από τους πιο διάσημους ήρωες του πολέμου.

Πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γαλλία παρήγαγε 79 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού κάθε χρόνο, καθιστώντας τη γαλλική αγορά κρασιού έναν τεράστιο οικονομικό στόχο για τη Γερμανία. «Το κρασί αντιπροσώπευε πολύτιμα λάφυρα για το Τρίτο Ράιχ», δήλωσε ο Κριστόφ Λουκάντ, συγγραφέας του βιβλίου Le Vin Des Nazis (Το κρασί των Ναζί).

«Τα πολυτελή γαλλικά κρασιά -μεγάλες σαμπάνιες, Μπορντό, Βουργουνδίες και κονιάκ ή Αρμανιάκ- συντηρούσαν τη ναζιστική κοινωνία και ήταν πολύ περιζήτητα για τις γερμανικές ελίτ… Τα προϊόντα αυτά ήταν πολύτιμα, διακινούνταν σε τιμές χρυσού και συντηρούσαν την τεράστια διαφθορά που υπήρχε στο ναζιστικό πολιτικό σύστημα».

Τον Ιούνιο του 1940, μετά τη νίκη των Ναζί στη μάχη της Γαλλίας, οι Γερμανοί χώρισαν τη χώρα σε νότια ελεύθερη και βόρεια κατεχόμενη ζώνη -μια διαίρεση που εξασφάλισε ότι οι φημισμένες αμπελουργικές περιοχές της Βουργουνδίας και της Καμπανίας περιήλθαν υπό τον έλεγχο των Ναζί.

Ιστορία του κρασιού: Πώς οι Γάλλοι οινοποιοί ξεγέλασαν τους Ναζί

Το νότιο Μπορντό μπορεί να μην φαινόταν προορισμένο για κατοχή, γεωγραφικά, αλλά η οδοντωτή ένταξή του εξασφάλιζε στους Ναζί τον πλήρη έλεγχο της ακτής του Ατλαντικού της Γαλλίας -και των κρασιών της.

«Αν κοιτάξετε την οριογραμμή μεταξύ της κατεχόμενης και της ελεύθερης ζώνης, είναι ενδιαφέρον να δείτε ότι δεν είναι μια ευθεία γραμμή που κόβει τη Γαλλία στη μέση από τη Νάντη μέχρι το Στρασβούργο», δήλωσε στη La Nouvelle République ο Αντουάν Ντρέιφους, συγγραφέας του βιβλίου Les Raisins du Reich (Τα σταφύλια του Ράιχ). «Περιλαμβάνει το Μπορντό και το Κονιάκ».

Στην αρχή του πολέμου, μεγάλο μέρος του κρασιού της Γαλλίας απλώς λεηλατήθηκε από τους Ναζί (δύο εκατομμύρια φιάλες στην Καμπανία μόνο τις πρώτες εβδομάδες της κατοχής). Σύντομα, όμως, τέθηκε σε εφαρμογή ένα σύστημα που εξασφάλιζε τουλάχιστον την επίφαση μιας ελεύθερης αγοράς.

Οι διορισμένοι από τους Ναζί ειδικοί πράκτορες κρασιού, που οι Γάλλοι αποκαλούσαν Weinführers (ηγέτες κρασιού), στάλθηκαν σε κάθε μία από τις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές, με αποστολή να προμηθεύονται το καλύτερο γαλλικό κρασί και να το στέλνουν πίσω στη Γερμανία.

Ως αποτέλεσμα, μέχρι το 1945, δεκάδες εκατομμύρια εκατόλιτρα είχαν αγοραστεί με τη βία σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς ή είχαν κλαπεί εντελώς από τους Ναζί, ενώ τα καλύτερα είχαν πωληθεί στις γερμανικές ελίτ και τις ελίτ του Άξονα.

«Τα καθημερινά κρασιά», σύμφωνα με τον Λουκάντ, «προμηθεύονταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες για να ανταποκριθούν στη γερμανική πολεμική προσπάθεια, ώστε να τροφοδοτήσουν τον άμαχο πληθυσμό και τα στρατεύματα που βρίσκονταν σε μάχη ή να μετατραπούν σε καύσιμο αλκοόλ».

Ιστορία του κρασιού: Πώς οι Γάλλοι οινοποιοί ξεγέλασαν τους Ναζί

Σύμφωνα με την Μπριζίτ Μπατονέ της Comité Interprofessionnel du vin de Champagne, η οποία εκπροσωπεί τους αμπελουργούς και τους παραγωγούς της Καμπανίας, οι ναζιστικές πολιτικές κατέστρεψαν τον κλάδο. «Μπορούσαμε να πουλήσουμε μόνο στη Γερμανία και στις χώρες του Άξονα σε τιμές που καθόριζαν οι Γερμανοί», εξηγεί.

Οι ελλείψεις κατά τη διάρκεια του πολέμου και η καταστροφικά κακή συγκομιδή του 1940 κατέστησαν σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν παραγγελίες έως και μισού εκατομμυρίου φιαλών την εβδομάδα, όπως αφηγούνται οι Ντον και Πετίτ Κλάντστραπ στο βιβλίο τους Wine & War: The French, The Nazis & The Battle for France’s Greatest Treasure.

Ως αποτέλεσμα, ο Wienführer της Σαμπάνιας, Ότο Κλάμπιτς, απαίτησε από τους παραγωγούς σαμπάνιας να καλύψουν τη διαφορά από τα αποθέματά τους. Η επακόλουθη έλλειψη σαμπάνιας στη διεθνή αγορά οδήγησε σε έξαρση των φακελωμάτων, σύμφωνα με την Μπατονέ. «Η παραγωγή αμερικανικού αφρώδους κρασιού τετραπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου», επισημαίνει.

«Έβαλαν σαμπάνια στις ετικέτες -αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και σήμερα». Αυτό το παρατεταμένο ζήτημα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι σαφές σε όποιον επισκεφθεί το Μουσείο Κρασιού και περιφερειακής αρχαιολογίας της Καμπανίας στο Epernay, όπου εκτίθενται φιάλες που φέρουν παράνομα το όνομα της περιοχής.

Αλλά ενώ οι ναζιστικές πολιτικές αποδείχθηκαν καταστροφικές για τη γαλλική οινοπαραγωγή, πολλοί ντόπιοι οινοπαραγωγοί συμμορφώθηκαν -τουλάχιστον στην αρχή. «Η πλειονότητα των επαγγελματιών του κρασιού επεδίωκε να επιβιώσει, πουλώντας στον πλειοδότη», δήλωσε ο Λουκάντ. «Άλλοι, που ήταν σπάνιοι μέχρι το 1944, αντιστάθηκαν».

Μέχρι το 1942, η έλλειψη ανθρώπων, ζώων και υλικών προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής κρασιού στη Γαλλία από 69.015.071 εκατόλιτρα το 1939 σε μόλις 35.022.362. Και ενώ πολλοί στις αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας είχαν αρχικά δείξει συμπάθεια προς την κυβέρνηση του Βισύ, οι στάσεις άρχισαν να αλλάζουν στο δεύτερο μισό της κατοχής.

Οι νέες πολιτικές του Βισύ απαγόρευσαν τη διαφήμιση του αλκοόλ, επέβαλαν βαρείς φόρους και επέβαλαν το πρώτο κατώτατο όριο ηλικίας κατανάλωσης στη Γαλλία τα 14 έτη. Οι αντιδράσεις κυμαίνονταν από «καχυποψία έως ειλικρινή εχθρότητα» και η επιβολή αναγκαστικής τοποθέτησης σε εργασία το 1943 έσπρωξε ακόμη περισσότερους στα άκρα.

Ιστορία του κρασιού: Πώς οι Γάλλοι οινοποιοί ξεγέλασαν τους Ναζί

Μικρές πράξεις αντίστασης είχαν εμφανιστεί στον κόσμο του γαλλικού κρασιού από την αρχή της κατοχής, με όλους, από τον ιδιοκτήτη του φημισμένου εστιατορίου La Tour d’Argent στο Παρίσι μέχρι την οικογένεια Ντε Νονακούρτ της ετικέτας κρασιού Laurent-Perrier της Καμπανίας, να κρύβουν τις καλύτερες εσοδείες τους από τους Ναζί, συχνά πίσω από βιαστικά χτισμένους τοίχους στα κελάρια τους.

Στο βιβλίο των Κλάντστραπς, ο Ρόμπερτ Ντρουίν από τη Βουργουνδία θυμάται ότι του ανατέθηκε, σε ηλικία μόλις οκτώ ετών, να αναζητήσει αράχνες για να τις τοποθετήσει μπροστά από έναν πρόσφατα χτισμένο τοίχο, με την ελπίδα ότι οι ιστοί τους θα τον συγκάλυπταν και έτσι θα κρατούσαν τα καλύτερα από τα Romanée-Conti του πατέρα του (ένα από τα πιο διάσημα και ακριβά κρασιά στον κόσμο) μακριά από τα χέρια των Ναζί.

Πολλοί άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τις γερμανικές παραγγελίες για να ξεφορτωθούν τις χειρότερες εσοδείες τους, ελπίζοντας -σε πολλές περιπτώσεις σωστά- ότι οι Ναζί δεν θα έπαιρναν χαμπάρι όταν θα λάμβαναν κιβώτια με άχρηστα κρασιά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Γάλλοι οινοποιοί είχαν βοήθεια από την άλλη πλευρά. Οι Weinführers ήταν βετεράνοι του κλάδου που επιλέχθηκαν με βάση την οινική τους εμπειρία. Ως εκ τούτου, συχνά έτρεφαν περισσότερη συμπάθεια για τους συναδέλφους τους επαγγελματίες του κρασιού παρά για το Ράιχ.

Οι Κλάντστραπς γράφουν ότι ο Weinführer της Βουργουνδίας, Άντολφ Σέγκνιτζ, έκανε τα στραβά μάτια στους οινοποιούς που έκρυβαν τις καλύτερες φιάλες τους -και στο Μπορντό, το ιδιαίτερο μίσος του Weinführer Χάινζ Μπόμερς για τον Γκέρινγκ τον οδήγησε να γεμίσει την παραγγελία του Γκέρινγκ με αρκετά κιβώτια Château Mouton Rothschild εσκεμμένα με λανθασμένα σημασμένο συνηθισμένο κρασί.

Εκτός από αυτές τις μικρές πράξεις αντίστασης, μια μεγαλύτερη γαλλική αντίσταση ετοιμαζόταν. Αυτό το υπόγειο δίκτυο περιλάμβανε κομμουνιστές, γκωλικούς πιστούς στον Σαρλ ντε Γκωλ (ο οποίος ηγήθηκε της Ελεύθερης Γαλλίας από την εξορία στο Λονδίνο) και τους Μακί -μια ομάδα ανταρτών που σχηματίστηκε απ’ όσους διέφευγαν από την αναγκαστική επιστράτευση στην υποχρεωτική υπηρεσία εργασίας της Γαλλίας του Βισύ.

Οι ανομοιογενείς υπόγειες ομάδες έγιναν ένα πιο συνεκτικό δίκτυο καθώς προχωρούσε ο πόλεμος, με πολλές να συγκεντρώνονται υπό τις διαταγές του στρατηγού Ντε Γκωλ μέχρι το 1943.

Αποκτώντας πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, επιτιθέμενη στο σιδηροδρομικό σύστημα για να παρεμποδίσει τις γερμανικές γραμμές μεταφοράς και ανεφοδιασμού και αποκτώντας πρόσβαση και παρέχοντας παράνομα όπλα σε μέλη και ηγέτες της Αντίστασης, η Γαλλική Αντίσταση βοήθησε σημαντικά τη στρατηγική των Συμμάχων για την απελευθέρωση.

Και λόγω των πιέσεων που τους ασκούσαν οι ναζιστικές πολιτικές και του μοναδικού τους ρόλου στην προμήθεια αυτών των «πολύτιμων λαφύρων για το Τρίτο Ράιχ», πολλά μέλη της Αντίστασης ήταν Γάλλοι οινοποιοί.

Ιστορία του κρασιού: Πώς οι Γάλλοι οινοποιοί ξεγέλασαν τους Ναζί

Στην κεντρική περιοχή της Τουρέν, για παράδειγμα, οι Κλάντστραπς γράφουν ότι ο οινοπαραγωγός Ζαν Μονμουσό ζούσε αρκετά κοντά στην οριοθετική γραμμή που χώριζε τον ελεγχόμενο από τους Ναζί βορρά από το καθεστώς του Βισύ στο νότο και τον καλούσαν τακτικά να τη διασχίσει με φορτία κρασιού.

Ως μέλος της αντιστασιακής ομάδας Combat, ο Μονμουσό βοήθησε να εγκλωβιστούν οι ηγέτες της Αντίστασης σε βαρέλια κρασιού, μεταφέροντάς τους μέσα και έξω από την κατεχόμενη ζώνη για δύο χρόνια, ώστε να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανομοιογενών αντιστασιακών ομάδων και να βοηθήσει στο συντονισμό των προσπαθειών τους.

Στην περιοχή της Καμπανίας η Αντίσταση μπήκε κυριολεκτικά κάτω από τη γη, μέσα στον λαβύρινθο των crayères (σπηλιές κιμωλίας) ηλικίας 2.000 ετών. Πολλές από αυτές τις σπηλιές είναι σήμερα ανοιχτές στο κοινό για ξεναγήσεις, όπως ο 8 χιλιομέτρων λαβύρινθος κάτω από το σπίτι της σαμπάνιας Ruinart στη Reims, και αναγνωρίζονται ως άυλη παγκόσμια κληρονομιά από την Unesco.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο μαρκήσιος Σουάρέζ ντ’Ολάν, επικεφαλής του βραβευμένου οίκου σαμπάνιας Piper-Heidsieck, που ιδρύθηκε το 1785, μετέτρεψε τα κρατητήριά του σε αποθήκη όπλων, αποθηκεύοντας τουφέκια και χειροβομβίδες που έπεσαν με αλεξίπτωτο από τους Συμμάχους και προορίζονταν για την Αντίσταση.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή η ένοπλη Αντίσταση παρείχε ουσιαστική βοήθεια επί τόπου τις ημέρες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την απόβαση της D-Day στη Νορμανδία, στήνοντας ενέδρες στα εχθρικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να φτάσουν στις γραμμές του μετώπου, απελευθερώνοντας μεγάλες πόλεις και περιορίζοντας τις εχθρικές μονάδες στα δυτικά λιμάνια.

Η όρεξη των Ναζί για σαμπάνια βοήθησε τους Συμμάχους ακόμη και στην αναγνώριση. Έπειτα από μια μαζική παράδοση σαμπάνιας στη Ρουμανία λίγο πριν από την εισβολή της Γερμανίας το 1940, η γαλλική Αντίσταση ζήτησε τη βοήθεια των παραγωγών σαμπάνιας για να παρακολουθούν στενά τις ασυνήθιστες παραγγελίες.

Το 1941, η Αντίσταση ενημέρωσε τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για ένα τέτοιο αίτημα για ένα μεγάλο φορτίο σαμπάνιας σε θερμοανθεκτική συσκευασία που προοριζόταν για «μια πολύ ζεστή χώρα», ενημερώνοντάς τες λίγο πριν από την έναρξη της σχεδιαζόμενης εισβολής των Ναζί στη Βόρεια Αφρική.

Με πληροφορίες από BBC