Το υποθαλάσσιο πάρκο στη Γρενάδα της Καραϊβικής πλέον γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον, καθώς πλέον έχουν προστεθεί τριανταένα γλυπτά από το καρναβάλι της πόλης και πλέον κοσμούν την θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του νησιού.

Το υποθαλάσσιο πάρκο της Γρενάδας (Molinere Bay Underwater Sculpture Park) δημιουργήθηκε το 2006 από τον Βρετανό γλύπτη και οικολόγο Jason deCaires Taylor. Τα νέα γλυπτά που προστέθηκαν αποτελούν την έκθεση «Coral Carnival». Πρόκειται για μια σειρά γλυπτών που βασίζεται στο Spicemas, το εξαιρετικά δημοφιλές καρναβάλι της Γρενάδας που παρουσιάζει εμβληματικούς μασκαράδες όπως το «Jab Jab», έναν χαρακτήρα με αλυσίδες που είναι σύμβολο ελευθερίας για τους Γρεναδούς.

Οι μασκαράδες της Γρενάδας στον πυθμένα της θάλασσας

Το έργο που ανατέθηκε από το Υπουργείο Εφαρμογής και Τουρισμού της Γρενάδας, στοχεύει να αναδείξει τον πολιτισμό και την ιστορία της Γρενάδας. «Το καρναβάλι είναι προφανώς ένα πολύ, πολύ δυνατό μέρος της κουλτούρας και της ιστορίας της Γρενάδας, έτσι ήθελαν να πουν αυτή την ιστορία», λέει ο δημιουργός Jason deCaires Taylor στο CNN Travel.

«Ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθω για όλους τους διαφορετικούς μασκαράδες και την ιστορία πίσω από αυτούς», υπογραμμίζει ο Jason deCaires Taylor, καθως κάθε ένα από τα γλυπτά, τα οποία κατασκευάστηκαν εν μέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι βασισμένα σε ανθρώπους της πραγματικής ζωής, που πόζαραν ως μοντέλα για τους καλλιτέχνες.

Προκειμένου τα γλυπτά του να είναι αντιπροσωπευτικά των χαρακτήρων, ο Jason deCaires Taylor συνεργάστηκε με διάφορους τοπικούς καλλιτέχνες. Εν τω μεταξύ, ο Γρεναδός καλλιτέχνης Troy Lewis δημιούργησε τέσσερα από τα νέα γλυπτά, συμπεριλαμβανομένου του Christ of the Deep, ένα αντίγραφο του αγάλματος που δόθηκε στον λαό της Γρεναδίας ως αναγνώριση της βοήθειας που παρείχε στο πλήρωμα και τους επιβάτες του «Bianca C», το οποίο βυθίστηκε. στο νησί το 1961.

Καραϊβική υποβρύχιο πάρκο

Φωλιές για την θαλάσσια ζωή

Κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα και θαλάσσιο τσιμέντο ουδέτερου pH, τα γλυπτά έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως τεχνητοί κοραλλιογενείς ύφαλοι, με τρύπες και καταφύγια για να προσελκύουν θαλάσσια ζωή όπως χταπόδια και αστακούς, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό βιότοπο.

«Υπήρχε ένα χταπόδι που μπήκε στη βάση ενός από αυτά, το οποίο είναι πολύ ωραίο να βλέπεις», λέει ο Jason deCaires Taylor, προτού συνεχίσει να περιγράψει πώς μια οικογένεια καβουριών είχε επίσης μετακομίσει στη βάση ενός από τα γλυπτά.

Με φυσικό χρώμα

Μιλώντας για τα γλυπτά που δημιούργησε, ο Jason deCaires Taylor εξηγεί ότι επιχείρησε να φτιάξει εικαστικά «πολύ δυνατές» σιλουέτιες. «Είναι τόσο μοναδικά που οι σιλουέτες είναι αρκετά εντυπωσιακές από απόσταση. Δεν το έχω ξαναδεί», προσθέτει. Κι αυτό γιατί ο Jason deCaires Taylor επιχείρησε για πρώτη φορά να εισάγει χρώμα στα υποβρύχια γλυπτά του.

«Κανονικά, είναι πολύ γκρίζα», σημειώνει. «Αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε φυσικές χρωστικές για να ζωγραφίσουμε πραγματικά τα γλυπτά», προσθέτει Jason deCaires Taylor. «Έτσι, με ενδιαφέρει πολύ να δω πώς αλλάζουν αυτά και αν θα αποικιστούν με διαφορετικό τρόπο. Η θαλάσσια ζωή επηρεάζεται πολύ από το χρώμα», υπογραμμίζει.

Από την ξηρά στην θάλασσα

Για τέσσερις εβδομάδες πριν την καταβύθιση των γλυπτών, η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ξηρά στη μαρίνα Prickly Bay της Γρενάδας. «Είναι κάτι που δεν έχω κάνει στο παρελθόν και δεν το είχα προγραμματισμένο», παραδέχεται ο Jason deCaires Taylor. «Αλλά στην πραγματικότητα, νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα να το κάνουμε πιο προσιτό πριν [η έκθεση] μπει. Ίσως αρχίσω να το συνυπολογίζω σε όλα τα μελλοντικά έργα ως ένα είδος μεγαλύτερης δημόσιας έκθεσης», σημειώνει ο δημιουργός.

Τα γλυπτά τοποθετήθηκαν με κόπο κάτω από το νερό στα τέλη Οκτωβρίου με τη βοήθεια ενός γερανού, καθώς και ορισμένων δυτών. «Πέρασα οκτώ ώρες κάτω από το νερό τις προάλλες, κάτι που είναι λίγο ρεκόρ για μένα», εξηγεί. Έτσι, το Coral Carnival, το οποίο είναι προσβάσιμο με σκάφος, είναι ανοιχτό για το κοινό από τα τέλη Οκτωβρίου. Τα νέα γλυπτά είναι εγκατεστημένα σε βάθη από τρία έως επτά μέτρα και μπορούν να τα δουν τόσο οι δύτες όσο και οι αναπνευστήρες, καθώς και εκείνοι σε βάρκες με γυάλινο πυθμένα, με την προϋπόθεση ότι η ορατότητα είναι καλή.

Γρενάδα Υποβρύχιο πάρκο Καραϊβική

Η σύλληψη της ιδέας

Σύμφωνα με όσα αφηγήθηκε στο CNN Travel ο Jason deCaires Taylor, η σύλληψη της ιδέας για αυτήν την υποβρύχια έκθεση έχει να κάνει τόσο με την διατήρηση και την ανανέωση της θαλάσσιας ζωής που καταστράφηκε από τον τυφώνα Ivan το 2004, όσο και ως μέσο για να μειωθεί η πίεση σε ορισμένες από τις πιο συμφορημένες υποθαλάσσιες περιοχές του νησιού.

«Είχα την ιδέα να δημιουργήσω κάτι υποβρύχιο για πολύ καιρό», λέει ο Jason deCaires Taylor. «Απλώς σκέφτηκα ότι θα ήταν ένα τόσο ενδιαφέρον μέρος για να κάνω κάτι και ίσως να τραβούσε τους τουρίστες μακριά από τις άλλες τοποθεσίες. Και θα γινόταν επίσης μια πλατφόρμα για τη θαλάσσια ζωή».

«Ήταν ένα από τα αγαπημένα μου έργα», υποστηρίζει ο Jason deCaires Taylor. «Στην πραγματικότητα, κάποια από τη θαλάσσια ζωή που αποικίζει αυτά τα γλυπτά είναι μερικά από τα καλύτερα που έχω δει σε όλες τις διαφορετικές περιοχές. Στο μεταξύ, ο Jason deCaires Taylor συνέχισε να λανσάρει πολλές υποβρύχιες γκαλερί, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Υποβρύχιας Τέχνης στην Αυστραλία και του Μουσείου Υποβρύχιας Γλυπτικής Αγίας Νάπας στην Κύπρο, το Υποβρύχιο Πάρκο Γλυπτικής του Molinere Bay παρέμεινε πολύ ιδιαίτερο για αυτόν.

Μήνυμα για την προστασία των ωκεανών

Τα έργα του Jason DeCaires Taylor έχουν βαθιά οικολογικό πρόσημο, καθώς επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση της διατήρησης των ωκεανών και ο ίδιος παραδέχεται ότι έμεινε έκπληκτος από τις αλλαγές στα γλυπτά, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. «Φέτος ήταν μια από τις πιο καυτές που έχουν γίνει ποτέ στη Γρενάδα και η θάλασσα πραγματικά υποφέρει», εξηγεί.

«Έτσι υπάρχει τεράστια λεύκανση σε μερικούς από τους υφάλους. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω λεύκανση και σε γλυπτά», λέει εμφατικά ο Jason DeCaires Taylor υπογραμμίζοντας: «Είναι λοιπόν συναρπαστικό [να παρακολουθείς τον αποικισμό], αλλά είναι επίσης πολύ λυπηρό να βλέπεις τι συμβαίνει».

Ο Jason DeCaires Taylor αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός μικρότερου πάρκου στο Carriacou, το αδελφό νησί της Γρενάδας, με έμφαση σε αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα για άλλη μια φορά. «Ανησυχώ πολύ για την άνοδο της θάλασσας, ειδικά σε μερικά από αυτά τα μικρά νησιωτικά έθνη. Οπότε σίγουρα θέλω να μιλήσω γι’ αυτό», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος εκμυστηρεύεται ότι ενώ αυτή την περίοδο ασχολείται με τις δημιουργίες του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανυπομονεί να επιστρέψει στον κόλπο Molinere για να δει τη φύση να κυριαρχεί περαιτέρω αυτό το ανθρώπινο δημιούργημα τα επόμενα χρόνια. «Έτσι είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα επιστρέψω σε μερικά χρόνια. Επειδή πιστεύω ότι θα υπάρχει πολλή τροφοδοσία με φίλτρο σε σφουγγάρια και κοράλλια, τα οποία θα πρέπει να προσκολληθούν σε αυτά. Έτσι θα είναι καλό», υπογραμμίζει ο DeCaires Taylor.

* Πηγή: CNN