Στις οικογενειακές διακοπές που πραγματοποίησε το 2018, ο Marc Garcia σοκαρίστηκε με την έλλειψη υπομονής που είχε το προσωπικό της φιλοξενίας για τον αυτιστικό γιο του.

Ως Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος του τουριστικού γραφείου Visit Mesa στη νότια κεντρική Αριζόνα, υποσχέθηκε κατά την επιστροφή του να διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την πόλη του θα έχουν καλύτερη εμπειρία στο ταξίδι τους σε σύγκριση με την οικογένειά του.

Στην πραγματικότητα, τα ταξίδια μπορεί να είναι τόσο αγχωτικά για τα άτομα με το 87% των αυτιστικών οικογενειών να μην κάνουν διακοπές, σύμφωνα με έρευνα του Autism Travel, ενός σκέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Διαπίστευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (IBCCES).

Η αισθητηριακή υπερφόρτωση που εμπλέκεται στα ταξίδια – συμπεριλαμβανομένων των δυνατών θορύβων, των διατροφικών αλλαγών και της διαταραχής στη ρουτίνα – μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ξεσπάσματα, εάν δεν αντιμετωπιστεί με συμπόνια και κατάλληλη βοήθεια.

Όμως πόλεις όπως η Mesa θέτουν επιτέλους τα εργαλεία εκπαίδευσης και προσβασιμότητας, ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη του ταξιδιού – όχι μόνο οι νευροτυπικοί.

Πώς ξεκίνησε η «αλλαγή»

Ως αφετηρία, ο Garcia εργάστηκε για να εκπαιδεύσει ολόκληρο το τουριστικό γραφείο και να πιστοποιηθεί από το IBCCES, το οποίο εργάζεται για την παροχή εκπαίδευσης και πιστοποίησης γνωστικών διαταραχών σε επαγγελματίες, ώστε να μπορούν να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αλληλεπιδρούν με αυτιστικούς ανθρώπους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Mesa

Για επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα, αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό που αντιμετωπίζει το κοινό είναι εκπαιδευμένο να κατανοεί τι είναι ο αυτισμός, πώς να κατανοεί τον τρόπο με τον οποίο τα αυτιστικά άτομα βιώνουν τον κόσμο και τις πιθανές κοινές ευαισθησίες και πώς να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά μαζί τους.

Το 2020, ένα στα 36 παιδιά διαγνώστηκε με αυτισμό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ένα στα 100 παιδιά έχει αυτισμό παγκοσμίως, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, καθιστώντας τον την ταχύτερα αυξανόμενη αναπτυξιακή διαταραχή στον κόσμο.

Η εκπαίδευση IBCCES

Μαζί με την ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων και την εκπαίδευση για τον αυτισμό, η εκπαίδευση IBCCES παρέχει επίσης πρακτική καθοδήγηση σχετικά με τρόπους καλύτερης φιλοξενίας ατόμων με αυτισμό.

«Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν περισσότερα σε οπτικό επίπεδο, έτσι μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε μέσω του προορισμού μας πιο οπτικά μέσω φυλλαδίων, φυλλαδίων και χαρτών», δήλωσε η Zoey Shircel του Visit Mesa, και πιστοποιημένη επαγγελματίας ταξιδιού με αυτισμό.

Λέει επίσης ότι της έμαθε ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να απορροφήσουν πληροφορίες, όπως πού βρίσκεται ένα αξιοθέατο ή τι πρέπει να κάνουν.

Η εκπαίδευση άνοιξε τα μάτια της στο πόσοι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αόρατες προκλήσεις. «Πριν πάρω την πιστοποίηση, δεν παρατηρούσα ανθρώπους που μπορεί να έχουν κάποια μη φανερή αναπηρία.

Αλλά αφού μάθουν για την πιστοποίηση, περισσότεροι άνθρωποι είναι ανοιχτοί να μιλήσουν για το τι μπορεί να χρειαστούν ή τι επιπλέον βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε, χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται».

Ο ηλίανθος της Mesa

Το Visit Mesa ήταν η πρώτη πόλη στις ΗΠΑ που υιοθέτησε το πρόγραμμα Hidden Disabilities Sunflower το 2021, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το γραφείο τουρισμού και άλλα αξιοθέατα να παρέχουν δωρεάν κορδόνια και βραχιόλια με θέμα τον ηλίανθο στους επισκέπτες.

Το ηλιόλουστο σύμβολο ειδοποιεί τους υπαλλήλους φιλοξενίας και άλλα ενημερωμένα μέλη της κοινότητας ότι αυτό το άτομο ή η οικογένεια μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον βοήθεια ή υπομονή κατά την πλοήγηση σε έναν προορισμό.

Αφού είδε την επιτυχία με την πιστοποίηση στο γραφείο τουρισμού, ολόκληρη η πόλη της Mesa κατάλαβε την αξία του να γίνει πιο χωρίς αποκλεισμούς και άρχισε να εργαστεί για να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 80% των εργαζομένων με θέα στο κοινό – συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων πάρκων και αναψυχής, της αστυνομίας και των υπαλλήλων δημόσιας ασφάλειας και πυροσβέστες – εκπαιδευμένοι για να γίνουν επίσημο Πιστοποιημένο Κέντρο Αυτισμού (CAC).

Τον Νοέμβριο του 2019, η πόλη έγινε η πρώτη πόλη με πιστοποίηση αυτισμού στον κόσμο και άλλα τουριστικά γραφεία και πόλεις άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Αλλά η πιστοποίηση απέχει πολύ από ένα σύνολο απαιτήσεων. Το πρόγραμμα απαιτεί ετήσια εκπαίδευση και εκ νέου πιστοποίηση για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν ενημερωμένοι σχετικά με τις πιο πρόσφατες πρακτικές και εργαλεία που περιλαμβάνουν νευρο-συμπεριλαμβανομένου.

«Οδηγός» το μουσείο της Mesa

Στη Mesa, περισσότερες από 60 διαφορετικές επιχειρήσεις και οργανισμοί έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση για να γίνουν CAC. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το αποτέλεσμα αυτού σε μέρη όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αριζόνα, το οποίο παρέχει έναν χρήσιμο οδηγό για τον αισθητηριακό αντίκτυπο διαφορετικών γκαλερί, οι οποίες μπορούν να προσπελαστούν είτε στο διαδίκτυο είτε να προβληθούν σε κάθε είσοδο της γκαλερί.

Mesa

Για παράδειγμα, ο οδηγός κατατάσσει το Dinosaur Hall με πέντε στα δέκα για ηχητική αισθητηριακή διέγερση, ένα τρία για την όραση, ένα δύο για την αφή και μόνο ένα για την όσφρηση και τη γεύση. Οδηγοί σαν αυτόν βοηθούν τις οικογένειες να σχεδιάσουν τις σωστές διαδρομές μέσα από το μουσείο, καθώς και να βρουν καθορισμένες ήσυχες περιοχές εάν η υπερδιέγερση γίνει πρόβλημα.

«Τα μουσεία είναι ιδιαίτερα μέρη όπου οι άνθρωποι έρχονται για να μάθουν, να χαλαρώσουν και να δημιουργήσουν αναμνήσεις με τους φίλους και την οικογένειά τους», δήλωσε η Alison Stoltman, αναπληρώτρια διευθύντρια του μουσείου. «Ωστόσο, οι εξαιρετικά διεγερτικές ατμόσφαιρες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για ορισμένους, περιορίζοντας την προσβασιμότητα».

Για να βοηθήσει, το μουσείο διοργάνωσε πρόσφατα την πρώτη του «αισθησιακή ευγενική» εκδήλωση, όπου το μουσείο άνοιξε νωρίς με περιορισμένα εισιτήρια και μειώθηκαν οι πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες. «Είχαμε εξαιρετικά σχόλια με πολυάριθμους λογαριασμούς από οικογένειες ότι αυτή η ήπια εμπειρία έδωσε τη δυνατότητα στην οικογένειά τους να επισκεφθεί», είπαν οι υπεύθυνοι του μουσείου.

Για την Jennifer Hedgepeth, συντονίστρια υπηρεσιών εκδηλώσεων στο Mesa Arts Center, η εκπαίδευση που έλαβε ήταν ιδιαίτερα προσωπική αφού έχει ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού.

«Πολλές από τις πτυχές της εκπαίδευσης ήταν πράγματα που ήξερα ήδη, αλλά ήταν ωραίο να μάθω για μερικά από αυτά τα πράγματα σε βάθος Είναι επίσης πολύ ωραίο να γνωρίζω ότι όλοι οι συνάδελφοί μου και η πόλη της Μέσα λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση», είπε.

Αν και οι παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο Mesa Arts Center μπορεί να διαφέρουν ως προς την αισθητηριακή διέγερση, το Κέντρο παρέχει καταλύματα όπως βαριές κουβέρτες και ακουστικά ακύρωσης θορύβου που μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, καθώς και ήσυχους χώρους χαμηλής αισθήσεων σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί λίγο χρόνο.

«Αν ταξιδεύετε σε μια ξένη χώρα και δεν μιλάτε τη γλώσσα, το να γνωρίζετε ότι έχετε πρόσβαση σε κάποιον σαν διερμηνέα μπορεί να σας βοηθήσει να βιώσετε την εμπειρία σας με καλύτερο τρόπο. Αυτό είναι πραγματικά στο ίδιο επίπεδο. Εάν οι άνθρωποι έρχονται στο χώρο σας, θα πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να το κάνουν άνετα και με ασφάλεια», δήλωσε η Hedgepeth.

Mesa

Ιδανική για μπέιζμπολ

Το Mesa είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανοιξιάτικα προπονητικά κέντρα της χώρας για το Major League Baseball και ορισμένες ομάδες μπέιζμπολ και τα γήπεδά τους στη Μέσα έχουν επίσης πιστοποιηθεί. Λόγω του υπαίθριου περιβάλλοντος, του αξιόπιστου ρυθμού και των ανιχνεύσιμων στατιστικών, το μπέιζμπολ μπορεί να προσφέρει ένα ελκυστικό χόμπι για όσους βρίσκονται στο φάσμα.

Για να υποστηρίξει αυτούς τους οπαδούς, το Oakland A’s έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε πιστοποίηση CAC το 2020 εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους στο Hohokam Stadium, το ανοιξιάτικο σπίτι της ομάδας στη Mesa, όπου οι οπαδοί μπορούν να παρακολουθήσουν αγώνες από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου πριν από την έναρξη της κανονικής περιόδου.

Η Mesa χρησιμεύει επίσης ως πύλη προς την ύπαιθρο, καθώς γειτονεύει με τον κοντινό Εθνικό Δρυμό Tonto. Εντός των ορίων της πόλης, το Mesa Parks & Recreation District (επίσης πιστοποιημένο CAC) παρέχει μια σειρά από προσβάσιμες υπαίθριες δραστηριότητες, από κάμπινγκ «χαμηλών στοιχημάτων» (όπου οι δασοφύλακες παρέχουν μια σκηνή και διδάσκουν δεξιότητες κατασκήνωσης για μια εύκολη διανυκτέρευση), έως εκπαίδευση για ψάρεμα και ένα εργαστήριο δημιουργίας μυρωδικών πυρκαγιών.

Mesa

Για να παρέχει έναν τρόπο αλληλεπίδρασης με αξιοθέατα και εστιατόρια φιλικά προς τον αυτισμό σε όλη την πόλη, το Visit Mesa συγκέντρωσε το φιλικό προς την οικογένεια Autism GeoTour, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να αποκαλύπτουν κρυφές γεωγραφικές κρύπτες σε τοποθεσίες CAC μέσω της εφαρμογής Geocaching. Εάν οι επισκέπτες ξεκλειδώσουν πέντε ή περισσότερα στην περιοδεία, μπορούν να επιστρέψουν στο Κέντρο Επισκεπτών Mesa για ένα ειδικό βραβείο.

Τα επόμενα βήματα

Παρόλο που έχει κάνει τεράστια βήματα στην προσβασιμότητα, η Mesa δεν πρόκειται να πατήσει «φρένο», θέτοντας στόχο να γίνει η πιο προσβάσιμη πόλη στη χώρα. Για το σκοπό αυτό, η Mesa συνεργάστηκε πρόσφατα με την Aira, μια υπηρεσία οπτικής ερμηνείας κατ’ απαίτηση για όσους είναι τυφλοί ή χαμηλής όρασης.

Η εφαρμογή επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε έναν εκπαιδευμένο πράκτορα που μπορεί να βοηθήσει με τον προγραμματισμό του ταξιδιού, την ανάγνωση μενού και άλλες υπηρεσίες. Το 2023, η Mesa συνεργάστηκε με το Wheel the World, έναν ιστότοπο που χαρτογραφεί λεπτομερείς πληροφορίες προσβασιμότητας προορισμών τόσο με φωτογραφίες όσο και με μετρήσεις (για παράδειγμα, να δει αν ένα ξενοδοχείο έχει ράμπες στους χώρους εισόδου του), έτσι ώστε οι επισκέπτες με ειδικές ανάγκες να μπορούν να προγραμματίσουν πιο εύκολα το ταξίδι τους και να βρουν ξενοδοχεία που είναι πιο κατάλληλα για τις ανάγκες τους.

«Αν έχετε τις πληροφορίες εκ των προτέρων, τα ταξίδια γίνονται λιγότερο αγχωτικά», είπε η Shircel. Ελπίζει ότι κάθε πόλη στον κόσμο θα ακολουθήσει τελικά το εφικτό παράδειγμα της Mesa. Με αυτόν τον τρόπο, οι ταξιδιώτες όλων των τύπων μπορούν να απολαύσουν πληρέστερα οποιονδήποτε προορισμό και να εμπλουτίσουν τη διαπολιτισμική συνομιλία με νέους, νευρο-περιεκτικούς τρόπους.

Με πληροφορίες από BBC