Αν ταξιδέψεις στην Κρήτη, οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείς το υπέροχο Φοινικόδασος Βάι, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα. Γενικά το νησί είναι όμορφο απ’’άκρη σε άκρη του, με πλούσια ιστορία και πολλά παραδοσιακά στοιχεία που μένουν αναλλοίωτα, κάνοντας το μοναδικό. Αν πάλι πετύχεις και κρητικό γλέντι, τότε σίγουρα θα το ευχαριστηθείς.

Η πρώτη μου επίσκεψη στο Φοινικόδασος ήταν το 2019, όταν αναζητούσα ωραίες παραλίες. Τότε λοιπόν είχα μάθει για την Πρέβελη, ένα μέρος που μόλις το δεις από ψηλά αναρωτιέσαι πόσα κέφια είχε ο Θεός για να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα δάσους, λίμνης και θάλασσας μαζί. Νομίζω ότι αυτό μόνο στην Κρήτη το συναντάς. Και δεν είναι τυχαίο που οι τουρίστες το επιλέγουν, ακόμα κι αν πρέπει να ανέβουν μετά σκαλιά που δεν γνωρίζω πόσα είναι στο μέτρημά τους.

Φοινικόδασος Βάι: Οι χίπις «άνοιξαν» το δρόμο

Τη δεκαετία του ’70, οι χίπις φεύγοντας από τα Μάταλα, αναζητώντας νέο καταφύγιο, ανακάλυψαν το Βάι. Μέχρι τις αρχές του 1980, ήταν τόπος μόνιμης κατασκήνωσης, με τα καλά του και τα κακά του. Είχε δημιουργηθεί ένας απέραντος σκουπιδότοπος, πράγμα που άλλαξε όταν πια κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και καθαρίστηκε. Αυτό έδωσα το έναυσμα για μια νέα αρχή στο Φοινικόδασος, με την παραλία να αποκτά και τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Φοινικόδασος είναι περίπου 250 στρέμματα και θεωρείται το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Το πώς δημιουργήθηκε περιλαμβάνει δύο ιστορίες. Η πρώτη λέει πως Άραβες πειρατές το επισκέφθηκαν κάποτε με τα καράβια τους, έφαγαν τους χουρμάδες που είχαν φέρει μαζί τους και πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα. Από αυτούς τους χουρμάδες λέγεται πως φύτρωσαν 6000 φοίνικες, εκ των οποίων τώρα μετριούνται στους 4.500. Η δεύτερη ιστορία αναφέρει πως η δημιουργία του έγινε από Φοίνικες ναυτικούς που αποίκισαν την περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με επιστήμονες, οι φοίνικες Βάι είναι ενδημικοί και ανήκουν στο είδος Phoenix Theophrasti. Στην Κρήτη, τα αρχαία χρόνια, υπήρχαν φοίνικες, όπως επιβεβαιώνουν τα κείμενα του Πλίνιου, εξού και η ονομασία προέρχεται από την ελληνική λέξη «Βάγια», που είναι το όνομα για τα φοινικόδεντρα. Όπως και να ‘χει, το μέρος είναι συγκλονιστικό και σε ταξιδεύει σε κάτι εξωτικό.

Περπατώντας στο εσωτερικό του, ενδέχεται να βρεις μια λίμνη που σχηματίζεται από τα νερά της βροχής ανάμεσα στους φοίνικες. Ο υδροβιότοπος αυτός που δημιουργείται ανάμεσα στο Φοινικόδασος και στην παραλία είναι σημαντικός για την ορνιθοπανίδα, ενώ μέσα στη θάλασσα αναπτύσσεται τεράστιος πλούτος θαλάσσιας ζωής.

Η παραλία Βάι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BV (@bvfotografia.com_bovojino)

Πρόκειται για μια παραλία με ψιλή άμμο, είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, αλλά οι φοίνικες δίνουν την πολυπόθητη σκιά αν δεν θες να πληρώσεις. Δίπλα στην παραλία έχεις και την επιλογή της καφετέριας και του εστιατορίου, οπότε δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσεις για τα απολύτως απαραίτητα. Τη βγάζεις και όλη μέρα εκεί δηλαδή.

Πώς θα φτάσεις στο Φοινικόδασος Βάι

Βρίσκεται σε απόσταση 24χλμ ανατολικά από τη Σητεία και περίπου 6χλμ από το Παλαίκαστρο. Ο δρόμος από την Σητεία είναι κομπλέ και δεν δυσκολεύει. Από το Ηράκλειο στη Σητεία χρειάζονται περίπου δύο ώρες, ενώ από τη Σητεία στο Βάι, 30 λεπτά. Από τη  Σητεία θα πάρεις το δρόμο προς τη Μονή Τοπλού και μετά θα συνεχίσεις για 8 χιλιόμετρα ακόμα μέχρι το φοινικόδασος.

Από Ρέθυμνο είναι παραπάνω διαδρομή, αφού θα χρειαστείς 4 ώρες, ενώ από Χανιά 5 ώρες.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Σε αυτό το χωριό της Πάρου θα βγάλεις φωτογραφίες που θα ζηλέψουν όλοι οι influencers

Νόμιζες ότι το Παρίσι είναι ο πιο ρομαντικός προορισμός; Απομυθοποίηση τώρα

Άσσος: Το «καμάρι» της Κεφαλονιάς θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης