Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Μάνη, ήταν το καλοκαίρι του 2020. Είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια γι’αυτόν τον τόπο. Και η αλήθεια είναι πως έχει κάτι αυτό το μέρος. Είναι αυτή η άγρια ομορφιά που σε παρασέρνει, τα πέτρινα κτίρια, η ιστορία της, όλα μαζί τη συνθέτουν και την κάνουν να είναι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Χειμώνα-καλοκαίρι. Είναι ο τόπος με τα χίλια πρόσωπα ή αλλιώς ο τόπος των εκπλήξεων.

Πέρα από τα συνηθισμένα σημεία της, όπως ο Γερολιμένας, το Λιμένι και η Αρεόπολη, υπάρχουν κι εκείνα που είναι τόσο γραφικά που σε μαγεύουν. Που θα θέλεις να μένεις εκεί για όσες περισσότερες ημέρες γίνεται. Ένα εξ αυτών είναι ο Μέζαπος. Βρίσκεται 18 χλμ νότια της Αρεόπολης και μόλις 8 χλμ από τον Γερολιμένα.

Ο Μέζαπος είναι ένα ψαροχώρι, ήσυχο και χτισμένο στον ομώνυμο κόλπο της χερσονήσου Τηγάνι. Η ονομασία προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκής προέλευσης λέξη «άπα» (νερό) και το επίθετο «μέσσος» της αιολικής διαλέκτου.

Γιατί να πας στον Μέζαπο;

Πρώτο και κύριο για τα κρυστάλλινα νερά του. Συνολικά διαθέτει τρεις παραλίες. Φυσικά είναι όλες ανοργάνωτες, όπως οι περισσότερες στη Μάνη, αλλά αυτό είναι και το ωραίο. Πρόκειται για τις Χαλικιά, Αλωνάκι και Κάτω Μέζαπο. Κλασικές μανιάτικες παραλίες. Τιρκουάζ νερά, ήσυχα, με πέτρες και μικρές σχετικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα συναντήσεις πολύ κόσμο.

Το λιμάνι του Μέζαπου έχει μια τρύπα στα βράχια, ένας κύκλος στη θάλασσα στην ουσία, με μόνο ένα μικρό άνοιγμα προς το πέλαγος. Εκεί υπάρχει και ο πύργος του πειρατή Νικολού Σάσσαρη ή Κάτζου. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Σάσσαρης, ο οποίος ήταν κάτοικος του χωριού, έδρασε κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα στη Μεσόγειο. Ο ίδιος έμεινε γνωστός ως ο «Μονόφθαλμος» επειδή ένας Τούρκος πειρατής τον είχε καρφώσει με το ξίφος στο μάτι σε συμπλοκή στην Άνδρο.

Το 1805 ο φημισμένος Άγγλος στρατιωτικός και διπλωμάτης, William Martin, περιέγραψε τον οικισμό ως το ασφαλέστερο λιμάνι σε όλη τη δυτική πλευρά της Μάνης.

Φυσικά όπως κάθε ιστορία έτσι κι αυτή έχει έναν θρύλο που λέει ότι ο Σάσσαρης άφησε έναν μεγάλο θησαυρό που πιστεύεται ότι είναι ακόμα κρυμμένος σε μία από τις σπηλιές του Μέζαπου.

Επιπλέον, κοντά στο χωριό έχει βρεθεί παλαιοχριστιανικός ναός που χρονολογείται μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα. Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας στη θέση Φοκαλωτό που χρονολογείται μεταξύ των τελών του 12ου και των αρχών του 13ου αιώνα.

Όσον αφορά για το τι θα κάνεις εκεί, δυστυχώς ο Μέζαπος προσφέρεται για ηρεμία και μπάνια, αλλά τουλάχιστον έχει καλά θαλασσινά για να φας. Υπάρχει μια μικρή ταβέρνα προς το λιμάνι της Κουρκού, ονόματι Taverna Sea Food Beach. Τα θαλασσινά είναι άπαιχτα, αλλά θα κάνω μια εξαίρεση εδώ και θα πω πως επίσης τα καλύτερα θαλασσινά θα τα απολαύσεις και στο Λιμένι, στον Τάκη.

Που να πιεις ωραία ποτά και και να απολαύσεις καλό φαγητό

Ωστόσο, ο Γερολιμένας προσφέρει ό,τι θες. Από υπέροχο καφέ με θέα στο Gero Grosso, αλλά και καταπληκτικά κοκτέιλ, μέχρι φαγητό να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Το πιο ωραίο εστιατόριο εκεί είναι το Matapan, που εκτός από ωραία κρασιά έχει φαγητό πρώτης ποιότητας και πιάτα ένα κι ένα. Στον Μέζαπο, πάντως, έχεις επιλογές να μείνεις, ακόμα και Airbnb, επομένως προτείνω να είναι αυτή η βάση σου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Matapan (@matapanmani)

Πάντως, αν σε βγάλει ο δρόμος προς τη Μάνη, να ξέρεις πως θα σου προσφέρει αυτό το κάτι που δεν έχει κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι ή να σου αρέσει πολύ ή να μην σου αρέσει καθόλου. Αν την γυρίσεις σωστά όμως, θα σε πλανέψει.

Κεντρική Φωτογραφία: Shutterstock

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

6 υπερεκτιμημένα ελληνικά νησιά – Πραγματικά, γιατί πηγαίνετε ακόμη;

Το Cinque Terre της Ελλάδας: Το νησί του Αιγαίου που θυμίζει Ιταλία

4 νησιά που δεν περιμένεις με τίποτα να είναι τόσο ακριβά φέτος