Ένα από τα πιο όμορφα, αν και λιγότερο δημοφιλές, νησιά της Ελλάδας είναι η Σύμη. Το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί των Δωδεκανήσων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «η Cinque Terre της Ελλάδας» λόγω των πολύχρωμων κτηριών που συναντά κανείς όταν κατεβαίνει στο λιμάνι της.

Εξαιρετικά instagrammable αλλά και ιδανική για διακοπές από τις οποίες θα φύγετε γεμάτοι με νέες εικόνες, η Σύμη ανεβαίνει πολύ τα τελευταία χρόνια. 

Είναι ένα απίστευτα ειδυλλιακό νησί (Σαντορίνη, who?) που αξίζει να επισκεφτεί κανείς με το έταιρον ήμισυ του. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στην Σύμη γνωρίστηκαν ο Νίκος και η Ναζλί από τα «Σύνορα της Αγάπης», την εμβληματική τούρκικη αισθηματική σειρά με την οποία είχαμε όλοι κολλήσει στα μέσα των 2000s.

Αν και απαιτούνται αρκετές ώρες για να ταξιδέψει κανείς στο πολύχρωμο νησί, η διαδρομή αξίζει αφού ο προορισμός ανταμείβει με το παραπάνω. Εάν βρίσκεται στην Ρόδο, το νησί είναι προσβάσιμο μέσα σε μόνο μία ώρα με το ferry boat. Από τον Πειραιά φτάνει κανείς με το πλοίο, το οποίο μαζί με τις στάσεις σε ενδιάμεσα νησιά, κάνει περίπου 12 ώρες. Δεν έχει αεροδρόμιο, εάν ψάχνατε μία πιο γρήγορη λύση, εκτός αν πάτε σε άλλα κοντινά νησιά όπως η Ρόδος ή η Κως, τα οποία έχουν.

Εκτός από την ομορφιά του λιμανιού αλλά και της πόλης της Σύμης, ένα ταξίδι στο μακρινό αυτό νησί αξίζει πολύ και για τις παραλίες του. Βρίσκονται όλες τις κοντινή απόσταση μεταξύ τους και είναι προσβάσιμες είτε με τα πόδια είτε με πλοιάριο. Μερικές από αυτές είναι οργανωμένες και έχουν ταβερνάκια όπου μπορεί κανείς να φάει ενώ άλλες είναι «παρθένες» και απευθύνονται σε επισκέπτες που επιθυμούν μία πιο ήρεμη ατμόσφαιρα. Το κοινό τους είναι ότι έχουν όλες καταγάλανα και καθαρά νερά. Εκτός από τις πιο δημοφιλείς, που θα βρείτε παρακάτω, υπάρχουν και πολλοί μικροί κολπίσκοι στους οποίους μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας ακόμη και εντελώς μόνοι.

Από εξόδους, φαγητό και μαγαζιά για νυχτερινή ζωή θα βρείτε στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, όπου υπάρχουν παραπάνω από αρκετές επιλογές. Η Σύμη φημίζεται για τα ταβερνάκια της αλλά θα βρείτε και αρκετά μέρη για να πιείτε τον καφέ αλλά και το κοκτέιλ σας. Όσο δοκιμάζετε τους τοπικούς μεζέδες, μην ξεχάσετε να ζητήσετε να δοκιμάσετε το ξακουστό συμιακό γαριδάκι.

Τι να δείτε στο πολύχρωμο νησί;

Η Πόλη της Σύμης αποτελείται από το λιμάνι της, τον Γυαλό, όπου λαμβάνει χώρα η περισσότερη κίνηση στο νησί και από την Άνω Σύμη στην οποια βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο των Ιπποτών, στο οποίο προτείνουμε να πάτε καθώς έχει μαγευτική θέα ως το ψηλότερο σημείο.

Ακόμη, να επισκεφτείτε τα Δώδεκα Σπήλαια στο Νημπόριο, που είναι από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα του νησιού. Πρόκειται για 12 υπόσκαφους θόλους οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για δημιουργία τέχνης κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Οι 4 κορυφαίες παραλίες του νησιού

Η πιο εύκολη επιλογή είναι να πάρε στην NOS, την κοντινότερη παραλία στην πόλη της Σύμης.

Μην χάσετε την ευκαιρία να πάτε στην Αγία Μαρίνα, ένα βραχώδες νησάκι στην Βόρεια πλευρά του νησιού, στο Πέδι. Για να πάτε θα πάρετε σκάφος-ταξί από το λιμάνι ή το Πέδι, αξίζει. Η παραλία της είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά λόγω της ασφάλειας που προσφέρει, ενώ τα νερά της είναι κρυστάλλινα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mehmet Alaz (@mehmetalaz)

Ακόμη, εάν βρεθείτε στο Πέδι αξίζει πολύ να πάτε στον Άγιο Νικόλαο, ειδικά εάν είστε λάτρεις των αμμουδερών παραλιών.

Τέλος, ίσως η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού να είναι ο Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, λόγω του κάθετου βράχου ύψους 300 μέτρων που βρίσκεται πίσω από την παραλία.

Που να φας στην Σύμη

Για παραδοσιακό ελληνικό ταβερνάκι, προτείνουμε το κορυφαίο σε αξιολογήσεις Κρυφή Αυλή, το οποίο προσφέρει υπέροχη ατμόσφαιρα. Ωστόσο, εάν δεν βρείτε να καθίσετε, τα περισσότερα ταβερνάκια του νησιού προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα και γεύσεις.

Για αμιγώς θαλασσινά, πρέπει να δοκιμάσετε το Odyssia Restaurant με τα φρέσκα υλικά και την μαγευτική θέα.

Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε και κάτι διαφορετικό τις μέρες που είστε στην Σύμη, μην χάσετε την ευκαιρία να πάτε στο Dolphin Pizzeria & Spaghetteria με την ιταλική πίτσα με παχύτερο φύλλο, ψημένη φυσικά στον ξυλόφουρνο.

Ενώ αν έχετε όρεξη για γλυκό, να πάτε για κρέπα στο Leonidas Creperie και να δοκιμάσετε μία από τις εξεζητημένες επιλογές του.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

6 υπερεκτιμημένα ελληνικά νησιά – Πραγματικά, γιατί πηγαίνετε ακόμη;

Μονή: Εσύ ξέρεις το νησί που βρίσκεται απέναντι από την Αίγινα;

5+1 εξεζητημένα πιάτα που δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις στο ταξίδι σου στην Ιταλία