Έκλεισε μια από τις εκκρεμότητες της ελεύθερης μετάδοσης αθλητικών γεγονότων «μείζονος σημασίας», ως αναγράφεται στον σχετικό νόμο της ΕΕ. Είναι υποχρέωση της χώρας να ορίσει εκείνα τα γεγονότα που θεωρούνται σημαντικά και πρέπει να μεταδίδονται και ελεύθερα.

Η ΕΡΤ έχει προτείνει στη Nova την παράλληλη μετάδοση των αγώνων του Mundobasket, στο οποίο θα μετέχει η Εθνική Ελλάδας, αλλά η Nova δεν είχε απαντήσει εδώ και μήνες. Ως και σήμερα. Και η ΕΡΤ, ως «ανοιχτό» κανάλι θα μεταδώσει όλους τους αγώνες της Εθνικής στο Mundobasket 2023, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του οποίου έχει η συνδρομητική.

Είναι η δεύτερη φορά, μετά το… Κατάρ, που ένα Παγκόσμιο δεν είναι σε ελεύθερο κανάλι, τότε βέβαια το πείραμα του ΑΝΤ1+ «γκρεμοτσακίστηκε» για τεχνικούς λόγους και ο «ελεύθερος» ΑΝΤ1 ήταν η μόνη και αναγκαστική λύση.

Υφίσταται λοιπόν η σχετική νομοθεσία. Όπως συμβαίνει με τους τελικούς του Champions League (Cosmote TV και Mega), του Europa League και του Conference League (Cosmote TV και ΕΡΤ, αμφότεροι) ή με τους αγώνες της Εθνικής για το Nations League και τα προκριματικά του Euro 2024, με ταυτόχρονη προβολή από τον Alpha και τη Nova.