Όλοι μας, οι fans του σύμπαντος του Star Wars, περιμέναμε την σειρά Obi-Wan Kenobi με απίστευτη ανυπομονησία από τότε που ανακοινώθηκε από την Disney, σχεδόν 2 χρόνια πριν. Ειδικά όταν έγινε γνωστό ότι ο Ewan McGregor και ο Hayden Christensen θα επιστρέψουν στους ρόλους τους, τότε ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά.

Τόσο ψηλά, που η σειρά δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις προσδοκίες που είχε θέσει. 

Προειδοποίηση: Θα υπάρξουν spoilers, ειδικά προς το τέλος του κειμένου που θα μιλήσουμε εκτενώς για το τελευταίο επεισόδιο της σειράς.

Kenobi

Φωτογραφίες: imdb.com

4 ώρες και 40 λεπτά πήρε να ολοκληρωθεί η σειρά Obi-Wan Kenobi, αποτελούμενη από 6 επεισόδια. Δεύτερη σεζόν δεν θα υπάρξει.

Οι εντυπώσεις για τα πρώτα επεισόδια της σειράς ήταν στην καλύτερη ουδέτερες. Η αίσθηση που άφησε στους περισσότερους ήταν αυτή μία μακράς ταινίας Star Wars, σαν το The Last Jedi του 2019 που κράτησε σχεδόν 2 ώρες και 40 και φαινόταν «ατελείωτη». Ο κακός ρυθμός της σειράς δεν έδωσε την ευκαιρία στους θεατές να αναπτύξουν κάποια σχέση μαζί της.

Ακόμη, δεν κατάφερε να συγκινήσει κανέναν με τα νοσταλγικά throwbacks και easter eggs. Ακόμη και εάν επιστράτευσαν το δυνατό «χαρτί», τον Hayden Christensen (ο οποίος έπαιζε τον Anakin Skywalker στην δεύτερη τριλογία του George Lucas) παρόλο που δεν ήταν αναγκαίο αφού ο χαρακτήρας του παραμορφώθηκε εντελώς.

Ο Ewan, στον ρόλο του Ben, όχι πια Obi-Wan, Kenobi προσπάθησε όσο περισσότερο μπορούσε να «κουβαλήσει» την σειρά, όμως η ερμηνεία του δεν ήταν αρκετή για να την σώσει.

Οι άλλοι χαρακτήρες της σειράς φάνηκαν χωρίς βάθος και κανείς μας δεν νοιάστηκε αρκετά για να μάθει περισσότερα για εκείνους. Η μικρή Leia Organa κάτι πήγε να κάνει, κάτι πήγε να ζωντανεύσει μέσα μας αλλά οι δεκάδες σεναριακές τρύπες του Star Wars την έκαναν να θυμίζει αρκετές φορές άλλο ένα αδιάφορο cameo.

Kenobi

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποιον πείθει η προσπάθεια της Disney να βουλώσει τις τρύπες στην ιστορία της Leia; Όταν συναντά τον Ben Kenobi το 1977, φαίνεται και για τους δύο να είναι η πρώτη τους γνωριμία. Το γεγονός ότι μάλλον η Lucasfilm αποφάσισε κατά την τρίτη ταινία Star Wars να κάνει την πριγκίπισσα Leia αδερφή του Luke, ενώ πρώτα τους είχε βάλει σε μία εξαιρετικά άβολη στιγμή να φιληθούν στο στόμα, δεν κρύβεται.

Εκτός από όλα αυτά, η σειρά είχε να ξεπεράσει και τα πολύ υψηλά standards που έθεσε το The Mandalorian, το οποίο πολλοί fans χαρακτηρίζουν καλύτερο ακόμη και από αρκετές ταινίες Star Wars.

Το χειρότερο, όμως; Η σκηνοθεσία, η οποία χαρακτηρίστηκε βιαστική και μπερδεμένη.

Παρένθεση: τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να κάνει την σειρά χειρότερη από το εντελώς χλιαρό The Book of Boba Fett.

Όλα αυτά, μέχρι το τελευταίο επεισόδιο, στο οποίο μπήκαν όλα σε μία σειρά.

Ποιος την έσωσε; Αυτός που «χάλασε» την 2η τριλογία, ο Hayden Christensen φυσικά, στον ρόλο του Darth Vader. Αν και δεν είδαμε καθαρά το πρόσωπο του ηθοποιού, ήταν εκείνος κάτω από την στολή του «Χίτλερ του διαστήματος».

Kenobi

Η αναμέτρηση του Obi-Wan Kenobi με τον Darth Vader ήρθε να προκαλέσει άνοδο στην αδρεναλίνη των θεατών, οι οποίοι κράταγαν την αναπνοή τους περιμένοντας να δουν τι θα γίνει στην νέα συνάντηση των δύο πρώην φίλων.

Μία μάχη καλού-κακού μία μάχη εκδίκησης και μία μάχη υπεροχής του μαθητή προς τον δάσκαλο, γεμάτες ένταση και αγωνία. Φέρνοντας μας ξανά στο μυαλό τις μνήμες από το Revenge of the Sith του 2005, ο Kenobi ξανά επικρατεί του μαθητή του, καταστρέφοντας του την στολή, ό,τι του έχει απομείνει δηλαδή.

«Δεν σκότωσες εσύ τον Anakin Skywalker αλλά εγώ» λέει χαρακτηριστικά ο Hayden μέσα από την στολή του Darth Vader και εμείς ανατριχιάζουμε. «Εγώ τον σκότωσα». 

«Τότε ο φίλος μου δεν υπάρχει πια» απαντά με απογοήτευση ο Ben, του οποίου η ελπίδα για τον παλιό του μαθητή, ήταν ακόμη ζωντανή.

Εκτός από τον Darth Vader του Ewan McGregor, είχαμε και άλλα cameos από τις παλιές ταινίες. Εννοείται πως δεν θα έλειπε ο Αυτοκράτορας, τον οποίον παίζει ξανά, σταθερά από το 1977 ο βετεράνος Ian McDiarmid. Έκπληξη επίσης προκάλεσε στους fans και η εμφάνιση του Liam Neeson ως Qui-Gon Jinn, του μέντορα του Kenobi.

Kenobi

Ωραία όλα αυτά αλλά έφτασαν για να σώσουν την σειρά; Ναι και όχι. Αν εξαιρέσει κανείς το πόσο fillers ήταν τα πρώτα επεισόδια, υπήρχε καλό υλικό. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τον χαμένο μας χρόνο. Ίσως καλύτερα τα επεισόδια να ήταν λιγότερα και πιο μικρά, ή έστω η σειρά να ήταν ταινία εναλλακτικά. Θα πήγαινε σίγουρα πιο καλά εισπρακτικά από το Solo: A Star Wars Story, το οποίο είναι η λιγότερο επιτυχημένη ταινία του Star Wars.

Τι θα γίνει τώρα με τον Ben Kenobi; Ποια θα είναι η επόμενη φορά που θα δούμε τον θρυλικό τζεντάι μετά τα γεγονότα της σειράς του Disney+; Μα, φυσικά, κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο πίσω στο 1977. Εκεί που ο Ben και ο Vader θα αναμετρηθούν μία τελευταία φορά, ώστε ο μαθητής να ξεπεράσει τον δάσκαλο. Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Το μέλλον του Star Wars: Οι νέες σειρές που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Lucasfilm

Αφήστε το Game of Thrones να πεθάνει, όπως του αξίζει: Έρχεται spin-off σειρά για τον Jon Snow

Disney+: 7 ταινιάρες εκτός Marvel και Star Wars που τις ζηλεύει μέχρι και το Netflix