Ο ερχομός του Survivor στα τηλεοπτικά δρώμενα για ακόμα μια σεζόν, μετά την περσινή μεγάλη του επιτυχία, έφερε για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν ένα ριάλιτι που από την πρεμιέρα του έδειξε μια δυναμική. Πιθανώς να μην κρατήσει και να πρόκειται για τη φόρα από το περσινό, αλλά ούτε το GNTM, ούτε η Φάρμα, ούτε το Big Brother έκαναν 27-28% σε γενικό και δυναμικό κοινό. Εδώ οι τελικοί σε GNTM και Big Brother δεν έκαναν τέτοια νούμερα.

Ακόμα κι αν το Survivor συνεχίσει με αυτή την τάση, αν και θα είναι πολύ δύσκολο τις καθημερινές, αφού θα τίθεται αντιμέτωπο με τις επιτυχημένες σειρές, δεν αλλάζει το δεδομένο πως η φετινή τηλεοπτική σεζόν τοποθετεί στη γαλαρία τα ριάλιτι. Και κάποια απ΄αυτά είναι τόσο ακριβά ως παραγωγές, που θα αναγκαστούν να εξαντλήσουν κάθε μέσο για να επιβιώσουν. Η Φάρμα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το ριάλιτι του ΑΝΤ1 δε μπόρεσε σε κανένα σημείο από την πρώτη ημέρα προβολής να πάει πάνω από το 15-16% σε γενικό και δυναμικό, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει καταγράψει ποσοστά ακόμα και του 7.5%. Από τη στιγμή κιόλας που εμφανίστηκε το Survivor, τα ποσοστά της Φάρμας δύσκολα θα βρουν τρόπο να ανέβουν.

Τι βλέπουμε λοιπόν στα τελευταία επεισόδια του ριάλιτι και απασχολεί όσους το παρακολουθούν; Το ειδύλλιο της Αγγελικής Ηλιάδη με τον Γρηγόρη. Στο χθεσινό επεισόδιο ήταν η Σάσα Μπάστα και ο Αστρινός που της μιλούσαν για το πώς συμπεριφέρεται με τον Γρηγόρη και προσπαθούσαν να την προστατεύσουν απ΄αυτά που μπορεί να δείξουν οι κάμερες. Η ίδια απαντούσε ότι είναι ελεύθερη γυναίκα και θα πράξει όπως νιώθει.

Δύο επεισόδια πριν απ΄αυτό, είχαμε δει την Αγγελική Ηλιάδη να λέει ότι βλέπει τον Γρηγόρη σαν ξερολούκουμο και μερικά πλάνα πιο μετά, οι δυο τους ήταν ξαπλωμένοι μαζί στο κρεβάτι και αντάλλαζαν φιλιά. Και οι κάμερες δεν έχασαν κανένα ενσταντανέ του ειδυλλίου.

Η Φάρμα ακολουθεί το Big Brother και το περσινό Survivor

Είναι δεδομένο πως από δω και πέρα, καθώς θα αρχίζουν να καταλήγουν τα ποσοστά τηλεθέασης σε κάθε πρόγραμμα και με το MasterChef να έρχεται μετά τα μέσα Ιανουαρίου, η Φάρμα θα ασφυκτιά. Και δεν είναι ένα πρόγραμμα σαν το Game of Chefs που δεν υπάρχει πρόβλημα να αποτύχει. Είναι μια ακριβή παραγωγή, η επιλογή των προσώπων που συμμετέχουν έγινε προσεκτικά, ο καθένας πήρε ένα σεβαστό ποσό από τους πιο γνωστούς και σίγουρα σε αυτή τη δεύτερη σεζόν δεν θα περίμενε κανείς στον ΑΝΤ1 τέτοια καθίζηση.

Η πορεία που έχει η Φάρμα, είναι ακριβώς η ίδια που είχε το The Bachelor και το Big Brother. Στη δεύτερη σεζόν τους η τηλεθέαση ήταν ακόμα πιο πεσμένη. Κι αυτό συνέβη γιατί είναι ως επί το πλείστον προγράμματα παρωχημένα. Η περσινή πορεία του Survivor θόλωσε κάπως τα νερά και αλλοίωσε την πραγματικότητα. Ήταν όμως η εξαίρεση.

Κι αν στον 5ο κύκλο του το Survivor καταφέρει να κρατηθεί γύρω στο 20%, αυτό θα συμβεί γιατί έχει ιδιαιτερότητες που ακόμα γοητεύουν το κοινό. Κι επειδή ίσως στις επόμενες εβδομάδες να έρθει ένα ωραιότατο lockdown. Ήδη πάντως, στο χθεσινό επεισόδιο, όπου το ριάλιτι του ΣΚΑΪ ετέθη αντιμέτωπο με τον Σασμό και τη Γη της Ελιάς, έπεσε 6 μονάδες σε σχέση με την πρεμιέρα του.

Είναι νωπές οι μνήμες από τις σκηνές σεξ της Ανχελίτα και του Πέτσα στο Big Brother και αυτό που είδαμε στη Φάρμα μας το θύμισε αρκετά, ενώ και το κόνσεπτ του Survivor πέρσι με Κατσούλη-Μαριλένα που έδωσε ένα μπουστάρισμα, φαίνεται να αποτελεί φάρο για τη Φάρμα.

Δεν μας προσθέτουν κάποια παραπάνω γνώση για τη φετινή σεζόν τα στοιχεία αυτά. Το ερώτημα είναι αν τα κανάλια που είχαν στο πρόγραμμα τους, στο πρώτο μισό της σεζόν, ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια που βασίζονται στην κόντρα και την ίντριγκα, θα επιχειρήσουν και τη νέα χρονιά να επενδύσουν σε αυτά, πιστεύοντας ότι θα έχουν βρει μια καλύτερη φόρμουλα. Κάτι τέτοιο φαντάζει πάντως απίθανο.