Αν ρωτήσουμε 10 άτομα τι θυμούνται στα κυριακάτικα τραπέζια της οικογένειας τους όταν ήταν παιδιά ή τώρα που έχουν δική τους οικογένεια, τα πιάτα που θα μας πουν σίγουρα είναι: κοτόπουλο με πατάτες, μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, μουσακάς, γιουβέτσι, μπιφτέκια με τηγανητές πατάτες ή μπριζόλα με τηγανητές πατάτες. Ε, τρία από αυτά βρίσκονται βρίσκονται στη λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα πιάτα με ζυμαρικά/νουντλς ή ντάμπλινγκς στον κόσμο.

Το γιουβέτσι, που το έχουμε συναντήσει και σε άλλη λίστα του Taste Atlas ψηλά, το παστίτσιο και τα μακαρόνια με κιμά, έχουν θέση στη λίστα και κάνουν την Ελλάδα, μετά την Ιταλία και τις χώρες της Άπω Ανατολής, αυτή με τις περισσότερες συμμετοχές.

3 ελληνικά πιάτα με ζυμαρικά στα 100 καλύτερα του κόσμου: Γιαγιαδίστικα και comfort - Το ένα το «κλέψαμε» από Ιταλία και θα μας κυνηγάνε

Η αλήθεια είναι βέβαια, πως τα μακαρόνια με κιμά μπορεί να τα παραλλάξαμε κάπως, αλλά αντικειμενικά τα «κλέψαμε» από την Ιταλία, όπου έχουμε τα μακαρόνια μπολονέζ, στην περιοχή της Μπολόνιας. Ευτυχώς, το δικό μας πιάτο βρίσκεται χαμηλά, ενώ οι ιταλικές, οι ορίτζιναλ εκδοχές βρίσκονται στη δεκάδα.

Το γιουβέτσι, στη 18η θέση, είναι και το μόνο πιάτο στα πρώτα 25 που δεν έχει ζυμαρικό με την εικόνα που το σκεφτόμαστε, ενώ το παστίτσιο, όντας στην 25η θέση, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό κα εντυπωσιακό από τα πιάτα με ζυμαρικά που έχει η ελληνική κουζίνα, τέτοιο που το αναγνωρίζουν οι τουρίστες.

3 ελληνικά πιάτα με ζυμαρικά στα 100 καλύτερα του κόσμου: Γιαγιαδίστικα και comfort - Το ένα το «κλέψαμε» από Ιταλία και θα μας κυνηγάνε

Και οι τρεις επιλογές πάντως, είναι ο ορισμός του φαγητού που είχαμε στα οικονειακά τραπέζια, είναι comfort, είναι παραδοσιακά, έχουν γίνει σχεδόν υποτιμημένα, επειδή ακριβώς είναι τόσο δεδομένα.

Οι ελληνικές συμμετοχές στη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με ζυμαρικά

18. Γιουβέτσι

25. Παστίτσιο

54. Μακαρόνια με Κιμά

Η πρώτη δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με ζυμαρικά

Αναμενόμενα, στη λίστα κυριαρχεί η ιταλική κουζίνα με 38 συμμετοχές, ενώ 47 συμμετοχές έχει συνολικά η Άπω Ανατολή (Ιαπωνία, Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Καμπότζη, Μαλαισία, Ινδονησία).

Pasta ‘ncasciata, Ιταλία

Ράμεν, Ιαπωνία

Τονκότσου Ράμεν, Φουκουόκα, Ιαπωνία

Linguine allo scoglio, Καμπανία, Ιταλία

Khao Soi, Ταϊλάνδη

Pappardelle al cinghiale, Τοσκάνη, Ιταλία

Ζεάμα, Μολδαβία

Καρμπονάρα, Ιταλία

Tagliatelle al ragù alla Bolognese, Μπολόνια, Ιταλία

Λαζάνια Μπολονέζ, Μπολόνια, Ιταλία

* Δείτε τη λίστα αναλυτικά εδώ