Σου γράφαμε τις προάλλες για την ανάλυση που δημοσίευσε ο Spitogatos για τις πιο φθηνές και τις πιο ακριβές περιοχές στην Αθήνα για αγορά σπιτιού και για ενοικίαση. Σε αυτή την ανάλυση δεν υπάρχει μόνο η Αθήνα, το κέντρο της δηλαδή. Υπάρχουν στοιχεία για όλη την Αττική κι εκεί υπάρχουν νούμερα πιο εντυπωσιακά και μια περιοχή που κάνει ακόμα και το Κολωνάκι να νιώθει μειονεκτικά.

Όταν διαβάζει κανείς έναν τέτοιο μυστηριακό πρόλογο, που θέτει ένα ερώτημα εμμέσως, οι περιοχές που θα σκεφτεί είναι οι εξής: Γλυφάδα, Βούλα, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Εκάλη. Θα πάει δηλαδή είτε τέρμα βόρεια είτε τέρμα νότια. Η σωστή επιλογή βρίσκεται σαφώς στο τέρμα νότια, εκεί όπου η αθηναϊκή ριβιέρα θα ζήσει τις μεγαλύτερες δόξες της τα επόμενα χρόνια λόγω του πρότζεκτ στο Ελληνικό.

Αττική

Η ακριβότερη στις αγορές, η ακριβότερη και στα ενοίκια στην Αττική

Η Βουλιαγμένη είναι η Νο1 περιοχή στην Αττική για να μείνει κανείς για πάρα πολλούς λόγους, αλλά εδώ το γράφουμε με κριτήριο το πόσο ακριβή είναι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, στη Βουλιαγμένη το τετραγωνικό μέτρο υπολογίζεται στα περίπου 6.500 ευρώ. Αν λοιπόν κάποιος θελήσει να αγοράσει ένα σπίτι 100 τ.μ., τότε θα κληθεί να δώσει 650.000. Στην πρώτη πεντάδα συναντά κανείς τη Βούλα, τον Άλιμο και τη Γλυφάδα, με το Κολωνάκι να «σπάει» την ακρίβεια των νοτίων προαστίων όντας 3ο.

πιο ακριβή περιοχή στην Αττική αγορά ενοικίαση σπιτιού

Στα ενοίκια η πεντάδα διαφοροποιείται αρκετά, με τη Βουλιαγμένη να παραμένει όμως η πιο ακριβή στην Αττική και εδώ. Συγκεκριμένα, το τετραγωνικό εκτιμάται στα 18 ευρώ περίπου, άρα για 60 τετραγωνικά, κάποιος θα έπρεπε να δίνει ενοίκιο λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ. Κι επειδή στη Βουλιαγμένη τα 60 τ.μ. είναι δυσεύρετα, στα 100 τ.μ. θα έπρεπε να δώσει τουλάχιστον 1.800 ευρώ.

Στο ενοίκιο το Κολωνάκι έρχεται δεύτερο, ενώ στην 3η και την 4η θέση είναι δύο περιοχές εκτός νοτίων, η ΦΙλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό, με τη Γλυφάδα να βρίσκεται κι εδώ πέμπτη.

Αττική

Τα νότια προάστια είναι δυσπρόσιτα για όσους μένουν στην Αττική και στα επόμενα χρόνια αναμένονται να γίνουν ακόμα πιο δυσπρόσιτα, με πολλούς ξένους να αγοράζουν όλο και περισσότερα σπίτια εκεί. Στην Αθήνα πλέον ισχύει το μότο «show me the money».