Για να μάθεις καλά μια περιοχή στην Αθήνα πρέπει, προφανώς και μάλλον αναπόδραστα, να ζήσεις εκεί – όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Τι κάνεις όταν αυτό δεν είναι εφικτό; Μα ρωτάς έναν ντόπιο. Κι όλα σου αποκαλύπτονται. Αυτό κάναμε κι εμείς και περήφανα δηλώνουμε «λοκάλια» στην τοποθεσία Ζωγράφου…

Δεν θα πούμε όνομα, ένας δημοσιογράφος δεν αποκαλύπτει ποτέ τις πηγές του. Θα τα πούμε ακριβώς όπως τα μάθαμε, όπως μας τα ‘πανε. Δίχως φίλτρα. Με τη γλώσσα της αλήθειας, του συναισθήματος.

Στου Ζωγράφου λοιπόν, νιώθεις οικειότητα, το feel good της γειτονιάς. Παρότι δίπλα στο κέντρο και πυκνοκατοικημένα – για το τι συνέπειες έχει αυτό στο πάρκινγκ ας μη μιλήσουμε, δεν βαριέσαι, μη χαλάμε τις καρδιές μας.

Έχεις την αίσθηση πως γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Δύο καρδιές, μια ψυχή. Η κάτω γειτονιά (μαχαλάς, καταπώς θα το λέγανε οι παλιοί), που είναι πιο κέντρο. Και η πάνω γειτονιά, με τις ανηφόρες και τα πανεπιστήμια. Στη μέση ο εμπορικός δρόμος, «γέφυρα» που ενώνει, δεν χωρίζει.

Σαν μια μικρή πόλη μέσα στη μεγαλούπολη; Δια της σύνοψης προέκυψε η ουσία. Και ξέρεις ποιο είναι το πιο ωραίο; Δεν χρειάζεται να μένεις εκεί για να βιώσεις την αυθεντικότητα, την ομορφιά.

Στου Ζωγράφου όλοι είναι more than welcome και τα 6 παρακάτω «γειτονιάρικα» μέρη για τσιμπολόγημα και τα συναφή (κρασί, μπίρα, τσίπουρο, ούζο και καλά να περάσουμε!) θα σε πείσουν, loud and clear, για τούτο: Πως σαν αυτήν την περιοχή στην Αθήνα, άλλη δεν έχει.

Ζωγράφου: 6 μαγαζιά που πρέπει οπωσδήποτε να πας στην πιο «παρεΐστικη» περιοχή στην Αθήνα

Διχτάκι

Το υποκοριστικό στο όνομα του μαγαζιού υπήρξε μια πολύ σοφή επιλογή. Αποπνέει γαρ οικειότητα και αυτή ακριβώς είναι η λέξη-κλειδί γι’ αυτό το «κρυμμένο διαμαντάκι» σε αυτήν την περιοχή στην Αθήνα.

Φρεσκότατο ψάρι, εκλεκτοί θαλασσομεζέδες, φροντίδα στην κάθε λεπτομέρεια, δεν κρατάς μαγαζί για 36 χρόνια (από το 1988 τουτέστιν) χωρίς να είσαι αδιαπραγμάτευτα καλός στα ποιοτικά σου κριτήρια.

Το Διχτάκι φημίζεται για τα αχνιστά του μύδια, αν και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να βάλεις κάτι του μένου πάνω από τα άλλα. Όλα είναι νόστιμα, όλα είναι λαχταριστά. Και με λίγο ουζάκι, γίνονται ακόμα περισσότερο…

Χλόης 37, Ζωγράφου

περιοχή στην Αθήνα

Τα 6 αδέλφια

Ένα υπόγειο ταβερνάκι, ατμοσφαιρικό, βγαλμένο από παλιά, καλή ελληνική ταινία. Με νοστιμότατο φαγητό, εξαιρετικό κρασί και προσιτές τιμές – πιο παραδοσιακό δεν γίνεται.

Συχνά πυκνά θα πετύχεις να διοργανώνονται μικρά ωραία γλεντάκια, με ζωντανή μουσική. Αλλά και ομορφιές υπό τους ήχους του τζουκ μποξ, αυτό είναι το πραγματικό hit του μαγαζιού, βαστάει ακόμα γερά και παίζει τα πιο ωραία λαϊκά. Γιατί, σε τελική ανάλυση, η παρέα είναι που μετράει σε αυτήν την περιοχή στην Αθήνα.  

Λεωφ. Παπάγου 126, Ζωγράφου

περιοχή στην Αθήνα

Ο Μεξικανός

Είναι αυτό το πιο αυθεντικό μεξικανικό στην Αθήνα; Θα βρεις πολλούς να το πιστεύουν, να πίνουν… τεκίλα και μαργαρίτες στην «υγειά» του Μεξικανού του Ζωγράφου.

Ένας μικρός, αλλά ζεστός χώρος, και μαζί εκρηκτικές γεύσεις που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις «Όλε» ή κάτι τέτοιο, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί! Τεράστιες οι μερίδες, value for money ο ορισμός.

Γεωργίου Παπανδρέου 47, Ζωγράφου

περιοχή στην Αθήνα

Monk Fish Athens

Καινούριο στέκι σε αυτήν την περιοχή στην Αθήνα, ήρθε και κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις με τη διαφορετική και τόσο ενδιαφέρουσα πρόταση που κόμισε.

Έχει υπέροχα ψαρικά, δοσμένα με εναλλακτικό τρόπο, μια fusion λογική που τολμάνε μόνο αυτοί που ξέρουν. Εκεί στα πέριξ της πλατείας Αγίου Θωμά θα πεις πολλά «μωρέ μπράβο» – μην παραλείψεις να πάρεις το burger τόνου, θα μας θυμηθείς.

Παπαδιαμαντοπούλου 108, Ζωγράφου

Sidarta

Σούπερ μεζεδάκια σε ένα εναλλακτικό καφενείο που συνοψίζει ιδανικά γιατί του Ζωγράφου είναι αυτή η τόσο ξεχωριστή περιοχή στην Αθήνα.

Μερακλήδικο και φιλόξενο, σε κερδίζει με το καλημέρα με το στιλ του και τα καλούδια που προσφέρει. Από… 18 ως 98 ετών που λέγανε πια τα επιτραπέζια, εδώ όλοι νιώθουν άνετα, καθώς δεν υπάρχει τίποτα το προσποιητό.

Λεωφ. Παπάγου 141B, Ζωγράφου

Μακριά Γαϊδούρα

Ολοκαίνουριο, ήρθε με φόρα για να μείνει, να αφήσει το δικό του αποτύπωμα σε αυτήν την παρεΐστικη περιοχή στην Αθήνα.

Το κρασί ευφραίνει ψυχή και καρδία και οι μεζέδες δεν σταματούν να έρχονται στα τραπέζια καθώς καταβροχθίζονται από τους ενθουσιασμένους θαμώνες. Τι ‘ναι η ευτυχία αν όχι αυτές οι στιγμές που τα προβλήματα της καθημερινότητας σβήνονται σε ένα ποτηράκι, σε μια μπουκιά, σε πολλές κουβέντες…

Φαραντάτων 56