Η Αθήνα, το κέντρο της, είναι ένα μέρος αφθονίας. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή πόλη με τέτοια αφθονία σε επιλογές διασκέδασης. Παρίσι δεν έχω πάει για να ξέρω, οπότε εικάζω πως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο είναι τρεις τέτοιες πόλεις. Μαδρίτη και Βαρκελώνη έχουν κυρίως ποιότητα παρά ποσότητα. Στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει τεράστια άνθιση ποσοτικά, αλλά χωρίς να εκλείπει η ποσότητα.

Το πιστεύω πραγματικά πως έχουμε πια από τους πιο εκπαιδευμένους barista και bartenders, αλλά και γενικά ανθρώπους που επενδύουν στην εστίαση γνωρίζοντας πολλά σχετικά με το πώς θα παρέχουν υψηλές υπηρεσίες στον πελάτη και θα ανταμείβονται γι΄αυτό. Γιατί, αυτό που παρατηρώ, είναι ότι ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα να δώσει σε μια έξοδο 30 ή 40 ευρώ. Απλά δεν θέλει να το κάνει για κάποιο μαγαζί που βλέπει ότι δεν του παρέχει αξιόλογη εξυπηρέτηση.

Υπάρχουν λοιπόν στην Αθήνα πολλά μέρη, πολλά σημεία στα οποία μπορείς να βρεις τουλάχιστον 2-3 καλές επιλογές. Θες το αναβαθμισμένο Ψυρρή; Θες τον Κεραμεικό με τα μεζεδοπωλεία του; Θες την Αγίας Ειρήνης; Θες την Κολοκοτρώνη; Όπου και να κοιτάξεις, θα βρεις μπαρ κι εστιατόριο.

Από τον Οκτώβριο και μετά, έχει υπάρξει και μια νέα προσθήκη. Δεν είναι για την ακρίβεια προσθήκη, αλλά επιστροφή από το παρελθόν. Η Πλατεία Καρύτση είχε χάσει το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια. Θυμάμαι ήμουν φοιτητής το 2011 και το 2012 και κυκλοφορούσα εκεί, και δεν ένιωθα πως αν δεν πάω, θα χάσω κάτι. Πλέον, αυτό έχει αλλάξει.

Δεν είναι μόνο ότι τονώθηκαν ξανά τα ήδη υπάρχοντα μαγαζιά που βρίσκονται απέναντι από τον πεζόδρομο στην Πλατεία Καρύτση και την εκκλησία. Είναι κυρίως ότι πάνω στην πλατεία υπάρχουν 3 μαγαζιά που είναι υψηλού επιπέδου και συγκεντρώνουν πλέον από Τετάρτη μέχρι Κυριακή πλήθος κόσμου, σε βαθμό που αν δεν κάνεις κράτηση, δύσκολα θα βρεις να κάτσεις.

Bless Me Father, Glug Glug Athens και Gloria Gati, σαν να συνεννοήθηκαν οι επιχειρηματίες τους, άνοιξαν σχεδόν ίδια περίοδο και μαζί σήκωσαν στους ώμους τους ένα σημείο του κέντρου που είχε ανάγκη να επιστρέψει στις δόξες του παρελθόντος.

Αθήνα: Τα 3 μαγαζιά που έκαναν ξανά in την Πλατεία Καρύτση

Bless Me Father

Είναι ίσως το place to be στην Πλατεία Καρύτση. Το μαγαζί που τα άλλαξε όλα. Ίσως αυτό διαμόρφωσε και το τι συμβαίνει στα πέριξ στην Πλατεία Καρύτση. Ίσως είναι ότι το Hippy για το Παγκράτι.

Στο Bless Me Father θα πας για να πιεις ωραία cocktails, για να απολαύσεις τον υπέροχο μέσα χώρο του, για να γουστάρεις με τις καταπληκτικές μουσικές που έχει. Ο κόσμος είναι όλων των ειδών εκεί, σφύζει από ομορφιά και το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά ότι είναι ένα μαγαζί πολύ επιμελημένο που δεν αγνοεί την παραμικρή λεπτομέρεια. Θέλει σε κάθε κομμάτι της εξυπηρέτησης και των παροχών να είναι σε άρτιο επίπεδο.

Έχω μια θεωρία γύρω από τα μαγαζιά. Μπορείς να καταλάβεις τα πάντα για την κουλτούρα τους και τη διάθεσή τους να προσφέρουν υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, από τις τουαλέτες τους. Από την καθαριότητα τους, αλλά και από την αισθητική τους. Κι εδώ, όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται που εστιάζω σε αυτό, έχουμε έναν εξίσου πολύ όμορφο χώρο, που με συγκεκριμένους φωτισμούς είναι λες κι είσαι στο Matrix.

Glug Glug

Στο Glug Glug, που άνοιξε τον Νοέμβριο στην Πλατεία Καρύτση, έχουμε ένα νέο wine bar που αποδέχεται και την ιδιότητα μιας spritzeria, συνδυάζοντας τα κρασιά με τα απεριτίβο και την εν γένει ιταλική προσέγγιση στο afternoon/after work drink. Σε έναν χώρο που έχει κάτι το νεονουάρ, θα απολαύσεις κρασιά, cocktails και τα κλασικά συνοδευτικά, ήτοι πλατό τυριών και αλλαντικών και πίτσα.

Gloria Gati

Εδώ έχουμε ιταλικό εστιατόριο, ένα από τα δύο πολύ καινούργια στην Αθήνα (το κολωνακιώτικο Gorlomi το έτερο) που σε κερδίζει από τον χώρο του. Είναι πολύ αριστοκρατικό, θα μπορούσε άνετα να γίνει σημείο γυρισμάτων για ταινία τύπου Νονός, είναι σχεδόν επιβλητικό και το βλέπεις στις λεπτομέρειες όπως την τοποθέτηση των τραπεζιών, το μεγάλο τραπέζι για stand, την επιλογή στις λάμπες και τα φώτα, τα χρώματα που έχουν συνδυάσει ώστε να νιώθεις ότι είσαι κάπου στη Φλωρεντία.

Αυτό που μου αρέσει στο Gloria Gati είναι ότι δεν επιχείρησε γαστρονομικές τρέλες. Πήγε στα κλασικά και ασφαλή μονοπάτια, φροντίζοντας όμως να τα απογειώσει. Θα βρεις κλασικές ιταλικές πίτσες, θα βρεις πιάτα με ζυμαρικά όπως καρμπονάρα, paccheri με βότκα, ριγκατόνι αλφρέντο και ραβιόλι με τυριά, θα βρεις ένα φανταστικό pollo francese κι ένα υπέροχο ριζότο από παντζάρι, μεταξύ μερικών άλλων.

Τα τρία αυτά μαγαζιά, λειτουργούν ως ναυαρχίδα για την Πλατεία Καρύτση κι έρχονται να της δώσουν μια νέα ταυτότητα, σαφώς πιο γοητευτική, κάτι που αποδεικνύεται από τον κόσμο που πηγαίνει εκεί. Κι είναι η απόδειξη πως όταν προσφέρεις στον άλλον αισθητική, θα σε ακολουθήσει, θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα με το ντύσιμό του, με τη συμπεριφορά του, με όλα του. Είναι η απόδειξη πως τα μαγαζιά φτιάχνουν τους πελάτες και μετά οι πελάτες εξελίσσουν τα μαγαζιά.

* Πηγή: Provocateur.gr