Ο λόγος που το σάντουιτς, σε οποιαδήποτε πολιτιστική εκδοχή του, είτε μιλάμε για σάντουιτς με μπαγκέτα, είτε για τυλιχτό σουβλάκι, είτε για μπουρίτο, είτε για bao bun, είναι τόσο διαδεδομένο, αφορά στο ότι δεν έχει περιορισμούς. Μπορεί να είναι από junk μέχρι super healthy και να αποτελεί το γεύμα ενός ατόμου που προσέχει τη διατροφή του και θέλει να βάλει μυς.

Το bao bun είναι ίσως λίγο παραπάνω από τα άλλα, ακριβώς επειδή μιλάμε για ζύμη που είναι στον ατμό, δεν μπαίνει σε κάρβουνα, δεν τηγανίζεται, είναι ένας καλός υδατάνθρακας και, στο κάτω κάτω, δεν θυμόμαστε να έχουμε δει πολλούς Απωανατολίτες παχύσαρκους. Κάτι ξέρουν, κάτι γνωρίζουν καλά και έχουν επιλέξει κάποιες διατροφικές συνήθειες.

Και γι’ αυτό είναι πολύ καλό που στην Αθήνα βλέπουμε πια τέτοια άνθιση και σε καταστήματα με ασιατική κουζίνα, αλλά και σε άνθιση στις τεχνικές μαγειρέματος και στα πιάτα της Ασίας.

Το Funky Panda που άνοιξε στο Μοναστηράκι, σχεδόν έξω από το μετρό, από την έξοδο Θέμιδος, στην Μιαούλη, φέρνει και όλες αυτές τις όμορφες και θρεπτικές γεύσεις στο σημείο, αλλά φέρνει και έναν αέρα αναβάθμισης σε έναν δρόμο που κάποτε σε παραπλανούσε και σε έκανε να φεύγεις μακριά, που όμως χάρη σε μαγαζιά όπως το Funky Panda, αυτό έχει αλλάξει.

Για την ακρίβεια, το Funky Panda φέρνει σε vibes κάτι από Λος Άντζελες, όπου μέρη με asian street food αποτελούν βασικό προορισμό διασκέδασης και όχι απλώς κάτι να τσιμπήσουμε στο πριν ή να τσιμπήσουμε μετά. Έχει την ωραία μουσική, μαζεύει κόσμο ήδη, οπότε δεν πας απλά για να φας στα γρήγορα, πας για να κάτσεις, να πιεις μια μπύρα Tsing Tao και να έχεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Τέτοιο bao bun δεν έχεις ξαναφάει

Για να είναι βέβαια ολοκληρωμένη, πρέπει να υπάρχει φαγητό. Όπως είπε κάπου ο Ρέμος, κάποιοι τρώνε για να καλύψουν μόνο τη βιολογική ανάγκη. Άλλοι, τρώμε για να διασκεδάσουμε. Κι αν δεν διασκεδάζουμε με το φαγητό, δεν έχουμε κι ανάγκη να τρώμε.

Στο Funky Panda τα bao buns είναι ο πρωταγωνιστής και έχεις 9 επιλογές, ενώ υπάρχουν και δύο γλυκές επιλογές, το Waffle Bao και το Sweet Panda. Εμείς δεν είμαστε καθόλου του γλυκού, οπότε δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα.

Το στόμα μας θα στραφεί στο butter shrimp bao bun (γαρίδα ψημένη σε βούτυρο με σκόρδο, miso, κόκκινο λάχανο, spicy mayo, σχινόπρασο και σουσάμι), στο king beef bao bun (μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα σιγομαγειρεμένη σε μπύρα, με σπιτική πίκλα αγγουριού, σάλτσα τόνου, καρότο, κόκκινο λάχανο, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρος, σουσάμι και πιπεριά τσίλι) και στο ευρηματικότατο tsou magia bao bun (λουκάνικο τζουμαγιάς, μουστάρδα, κόκκινο λάχανο, καραμελλωμένο και τσιπς κρεμμύδι) που, όπως βλέπεις ενώνει την Άπω Ανατολή με την ελληνική επαρχία.

Αυτά τα τρία είναι και τα πιο premium bao buns, ενώ υπάρχει και μια θεσπέσια 4η επιλογή, το sweet pig (χοιρινή πανσέτα slow cooked, καραμελωμένα κρεμμύδια, αγγούρι, καρότο, onion chips, cheddar, bbq σως και τσιπς κρεμμύδι).

Κι επειδή είναι και περίοδος νηστείας, έχει μια vegan επιλογή με μανιτάρι πλευρώτους tempura, αγγούρι, καρότο, πίκλα τζίντζερ, βίγκαν μαγιονέζα, sweet chilli και τσιπς κρεμμύδι που δε θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Κι ας μη νηστεύεις.

Τέλος, έχεις επιλογή να πάρεις το Funky Box με φτερούγες κοτόπουλου ή shrimp tempura και πατάτες, και το noodle box, όπου βάζεις ό,τι υλικά θες.

* Για περισσότερα μπες εδώ.

Μιαούλη 15Α, 2105122700