Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για τον καύσωνα που πρόκειται να πλήξει τη χώρα, με γνώμονα τις συστάσεις των ειδικών για τις ευπαθείς ομάδες και την προστασία του πληθυσμού συνολικά, εξίσου χρήσιμες είναι οι συμβουλές που αφορούν την διατροφή μας.

Άλλωστε, οι διατροφικές συνήθειες μας, συνιστούν βασική προϋπόθεση ευεξίας, ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών και χρήζουν προσεκτικής επιλογής.

Η αφόρητη ζέστη δε, που ιδίως στις πόλεις γίνεται αισθητή ακόμα πιο φορτικά λόγω των υπόλοιπων συνθηκών διαβίωσης, η κατανάλωση νερού και δροσερών υγρών προκειμένου να διατηρούμαστε ενυδατωμένοι είναι το κυριότερο. Η διατροφή ωστόσο διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, ακόμα και στην θερμοκρασία του οργανισμού μας.

Τα λαχανικά και φρούτα του καλοκαιριού ενυδατώνουν και καταπολεμούν τη ζέστη, συνεπώς είναι σημαντικό να ελέγξουμε εποχικά προϊόντα, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, οι ντομάτες και τα αγγούρια.

Αναλυτικότερα, δίνεται βάση στα εξής:

  1. Χυμοί φρούτων ή λαχανικών και συνδυασμοί
    Η κατανάλωση φρέσκων χυμών ιδίως εκείνων με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και βιταμίνες. Επίσης, τα φρούτα του δάσους (φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλλα, σμέουρα κ.λπ.) θεωρούνται ιδανικές τροφές για ζέστη.

Μπορείτε να δοκιμάσετε έναν δροσιστικό χυμό που ενισχύει και τον μεταβολισμό και συνδυάζει καρπούζι και βατόμουρα. Μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε περισσότερο πάγο και να τον απολαύσουμε ως γρανίτα.

  1. Smoothie bowls
    Ως εναλλακτική των χυμών, δροσερά smoothie bowls, με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρας σας. Αυτά γίνονται με κατεψυγμένα φρούτα ή με κατεψυγμένο πουρέ φρούτων. Το αποτέλεσμα είναι frozen, θυμίζει παγωτό και είναι μεγάλη μόδα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Το μόνο που χρειάζεται, είναι ένα το μπλέντερ και κατεψυγμένα φρούτα.

3. Μια κρύα σούπα
Οι κρύες σούπες λαχανικών ή φρούτων έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα όπως οι χυμοί. Αντικαθιστώντας ένα ζεστό ή πιο βαρύ μεσημεριανό μας γεύμα με μια ελαφριά και δροσερή σούπα, δεν ενυδατώνουμε μόνο το σώμα μας, αλλά ξαλαφρώνουμε και τον οργανισμό μας από τη διαδικασίας μια πιο πολύπλοκης χώνεψης, η οποία θα μας ζεστάνει και θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν και τα επίπεδα της ενέργειάς μας. Μια τέτοια σούπα είναι η κρύα σούπα αβοκάντο ή μια ελαφριά σούπα με αγγούρι.

  1. Σαλάτες… όπως κι αν τις προτιμάτε
    Ως πλήρες γεύμα, χορταστικό και δροσιστικό ταυτόχρονα οι σαλάτες συνιστούν μια επιλογή ελαφριά για το πεπτικό μας σύστημα, που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.