Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, δεν είναι τρεις. Είναι πολλές, πια, οι φορές που αυτό το νησί των Δωδεκανήσων έχει γνωρίζει την αποθέωση στο εξωτερικό για τον τρόπο ζωής των ντόπιων κατοίκων και αυτή τη φορά το BBC φροντίζει να το καταστήσει πιο σαφές, τον λόγο δηλαδή που οι κάτοικοι καβατζάρουν τα 100 έτη πιο συχνά εκεί, απ’ ό,τι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Εννοείται πως το BBC μιλάει για την Ικαρία, το νησί του ζεν και του «ζεν σέλω να έχω σκοτούλες». Σχωρέστε μας το πολύ κακό χιούμορ, εκτός κι αν γελάσατε, οπότε ευχαριστούμε για το χειροκρότημα. Αν όμως ζούσατε στην Ικαρία, σίγουρα θα γελούσατε και δε θα σας ενοχλούσε το αστείο μας.

Στο αφιέρωμα του BBC που γίνεται με επίκεντρο το βιβλίο με συνταγές της γνωστής Ελληνοαμερικανίδας Ντάιαν Κοχυλάς, που είχαμε δει και τηλεοπτικά πριν κάποια χρόνια, η οποία πήγε μια φορά στην Ικαρία κι από τότε δεν γύρισε πίσω. Εγκαταστάθηκε στο νησί, έμαθε τη ζωή εκεί και μπορεί πια να διαδίδει τη μαγεία του στο εξωτερικό, ιδίως το μυστικό μακροζωίας των ντόπιων, που πια δεν είναι μυστικό.

d, featuring nuts, grains, potatoes, legumes, vegetables and seeds, and olive oil is the main source of added fat. Yogurt and cheese, fish, poultry and red wine are consumed in moderation, while red meat is limited to just a few times per month. Eating this way has been shown to lower risk factors for health conditions such as heart disease, stroke, diabetes, high cholesterol, obesity and high blood pressure.

Η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο δημοφιλής για το πόσο υγιής είναι, αλλά η ικαριανή διατροφή είναι ακόμα περισσότερο. Καλά, δεν είναι ότι διαφέρουν, απλά είναι ακόμα πιο ψαρωτικό όταν το γράφουμε έτσι.

Τι κάνουν στο νησί; Έχουν βάλει στη μεριά του «μια στο τόσο» ψάρια, αυγά, γιαούρτια, τυριά, πουλερικά, κόκκινο κρασί, καταναλώνουν κόκκινο κρέας λίγες φορές το μήνα και έχουν δώσει άφθονο χώρο σε ξηρούς καρπούς, σιτηρά, πατάτες, λαχανικά και σπόρους, με το λάδι να είναι το μόνο λίπος που βάζουν στο φαγητό τους. Μελιτζάντες, αγκινάρες, φασόλια παντός είδους, ρεβύθια, είναι αυτά που συναντά κανείς στην πλειοψηφία των πιάτων.

Το νησί είναι Μπλε Ζώνη

Με αυτή τη διατροφή, οι 8.000 κάτοικοι στο νησί έχουν μειώσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και υψηλή πίεση.

Η Νταϊάν Κοχυλάς εξηγεί πως με τις 100 περίπου χορτοφαγικές συνταγές της, θέλει να δείξει πως μπορείς να είσαι καλός προς το σώμα σου χωρίς να πιέζεις το μυαλό σου, άρα να μην είσαι υποταγμένος στη σκέψη πως μόνο με κρέας μπορείς να χορτάσεις. Θέλει επίσης να προωθήσει τον χαλαρό τρόπο μαγειρέματος στο νησί και τους χαμηλωμένους ρυθμούς.

https://www.bbc.com/travel/article/20240322-eat-beans-and-live-longer-one-reason-why-many-ikarians-live-to-be-100

«Ένα από αυτά που με εκπλήσσουν πάντα, είναι το επίπεδο άγχους που αποδέχονται οι άνθρωποι να έχουν. Στις ΗΠΑ το στρες είναι τόσο επιβλαβές και το περισσότερο είναι στο κεφάλι μας, στις σκέψεις μας», λέει η Κοχυλάς που επισημαίνει πως το φαγητό είναι ο στρόβιλος της αγάπης για τους ανθρώπους στην Ικαρία.

Σε ένα νησί όπως η Ικαρία, που έχει χαρακτηριστεί Μπλε Ζώνη (ένα από τα 5 μέρη παγκοσμίως με τόση συγκέντρωση αιωνόβιων), η ηρεμία είναι αυτή που γεννά και τα υπόλοιπα. Γεννά την νοητική ικανότητα να καταλάβεις πως το κρέας και η κατανάλωσή του είναι ένα mindset. Και αλλάζει εύκολα, γιατί έχουμε τόσα φανταστικά πιάτα χωρίς κρέας. Η Κοχυλάς προτείνει φασολάδα με ντομάτα, μελιτζάνα και φέτα, σε μια από τις πολλές προτάσεις της.

Ξεχωριστή θέση έχει όμως και το τουρλού. Ένα φαγητό κατσαρόλας με κολοκυθάκια, πατάτες, μελιτζάνα, καρότο, αγκινάρα, οτιδήποτε έχεις από λαχανικά στο σπίτι του. Με τουρλού και Ικαρία, τα 100 μοιάζουν με παιχνιδάκι!