Με την περιγραφή που έχουμε δώσει στον τίτλο, δεν είναι και πολλές οι επιλογές στις οποίες θα πάει το μυαλό. Ποιο ελληνικό πιάτο είναι τέλειο για το καλοκαίρι και απογειώνεται με φέτα; Μονόδρομος είναι να απαντήσουμε τα γεμιστά και σωστά θα το πει όποιος το πει, γιατί αυτά είναι που βρίσκονται στην 7η θέση στα 100 καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα λίστα του Taste Atlas.

Μπορεί τα γεμιστά να είναι ένα πιάτο που το μάθαμε με κιμά, αλλά στην πορεία το μάθαμε ως «γεμιστά ορφανά», δηλαδή με ρύζι και όλα τα υλικά που το συνοδεύουν ως γέμιση, και το καθιερώσαμε πρωτίστως έτσι. Σαν τα ντολμαδάκια, που απορούμε που δεν βρίσκονται έστω χαμηλότερα στη λίστα, όπου έχουμε εκπροσώπηση με 6 ακόμα πιάτα. Όλα τους, σε συνδυασμό με τα γεμιστά, συνθέτουν τον μέσο όρο ενός τραπεζιού σε ταβέρνα το καλοκαίρι.

Το πιο καλοκαιρινό ελληνικό πιάτο: Στην 7η θέση του κόσμου, γνωρίζει αποθέωση - Δεν έχει καθόλου κρέας, με φέτα απογειώνεται

Τι παίρνεις το καλοκαίρι στην ταβέρνα μετά το μπάνιο; Θα πάρεις χόρτα, θα πάρεις τηγανητά κολοκυθάκια, θα πάρεις μια πατατοσαλάτα, θα φας και μπριάμ. Η σκορδαλιά και οι φακές έρχονται ως συμπλήρωμα σε μια λίστα που αποδεικνύει ότι δεν είμαστε ένας κρεατοφαγικός λαός, αλλά διαθέτουμε μια κουζίνα με άπειρες χορτοφαγικές επιλογές που μας προσφέρουν όσα μας προσφέρει το κρέας.

Τα γεμιστά είναι, δίκαια, το ύψιστο πιάτο-δείγμα της ελληνικής κουζίνας, το στέμμα σε μια κουζίνα που δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος να μην της υποκλιθεί.

Τα 7 ελληνικά vegetarian πιάτα στη λίστα του Taste Atlas

7. Γεμιστά

37. Κολοκυθάκια τηγανητά

45. Χόρτα

51. Σκορδαλιά

71. Φακές

73. Πατατοσαλάτα

79. Μπριάμ

Ποιο είναι το κορυφαίο vegetarian πιάτο στον κόσμο;

Στα vegetarian πιάτα, η Ανατολή κυριαρχεί και, η αλήθεια είναι, τα γεμιστά, η ελληνική παρουσία στην 10άδα, ανατολίτικο πιάτο είναι, με κιμά μάς ήρθε από την Μικρά Ασία, οπότε μιλάμε για 8/10 στην πρώτη δεκάδα, με το Μορόκο να παίρνει την πρώτη θέση.

10. Σαχί Πανίρ, Παντζάμπι, Ινδία

9. Μουχαμάρα, Συρία

8. Νταλ Τάντκα, Ινδία

6. Χούμους, Λίβανος

5. Μπαγιενέτου, Αιθιοπία

4. Ζεϊτούν Παρβαρντέ, Ιράν

3. Γουακαμόλε, Μεξικό

2. Γκαραντίτα, Αλγερία

1. Μαακούντα, Μορόκο

* Δείτε τη λίστα με τα 100 χορτοφαγικά πιάτα εδώ.