Είναι σπάνια πια η περίπτωση να δούμε λίστα του Taste Atlas και να μην υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση. Είδαμε πρόσφατα μια τέτοια περίπτωση, αλλά ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Έτσι, 9 ελληνικά γλυκά βρίσκονται στα 100 καλύτερα του κόσμου, με τη Θεσσαλονίκη να επικρατεί κατά κράτος με το τρίγωνο Πανοράματος και τη μπουγάτσα να είναι σε 3η και 4η θέση.

Αυτές όμως οι επιλογές ήταν αναμενόμενες. Ίσως όχι για τόσο ψηλά, αλλά ήταν αναμενόμενες. Αυτό που δεν περιμέναμε να δούμε είναι τα υπόλοιπα 6 από τα 9 συνολικά γλυκά. Το 3ο που περιμέναμε να δούμε, είναι φυσικά το γαλακτομπούρεκο. Θα φανταζόμασταν μάλιστα πως θα είναι ψηλότερα από τη μπουγάτσα και το τρίγωνο Πανοράματος.

Χρωστάμε στη Βόρεια Ελλάδα: 9 ελληνικά γλυκά στα 100 καλύτερα του κόσμου - Λίγοι ξέρουν το 11ο και το 98ο
Χρωστάμε στη Βόρεια Ελλάδα: 9 ελληνικά γλυκά στα 100 καλύτερα του κόσμου - Λίγοι ξέρουν το 11ο και το 98ο

Θα περιμέναμε σίγουρα να είναι πιο ψηλά από τα φουσκάκια, ένα γλυκό που κάνουν στην Αλόννησο και τη Σκόπελο, το οποίο είναι μια εκδοχή για λουκουμάδες, με το Taste Atlas να εξηγεί ότι «προέρχεται από τη λέξη “φούσκα” και αναφέρεται στα σφαιρικού σχήματος αφράτα τηγανητά κομμάτια ζύμης».

Το γλυκό φτιάχνεται από ένα μείγμα από αλεύρι, νερό και μαγιά και μετά οι μπάλες μπαίνουν στο λάδι για να τηγανιστούν.

Απροσδόκητη η παρουσία για τα ροξάκια που δεν είναι και ένα ιδιαίτερα γοητευτικό γλυκό και για τα καλιτσούνια που έχουν και αλμυρή εκδοχή, ενώ εξίσου λιγότερο γνωστά είναι τα χαμαλιά από τη Σκόπελο και τα χιώτικα μασουράκια.

Τα πρώτα φτιάχνονται, σύμφωνα με το Taste Atlas, με φύλλο κρούστας, αμύγδαλα, μέλι, κανέλα και μοσχοκάρυδο και έχουν γέμιση από λεμόνι και χυμό πορτοκαλιού ή ροδόνερο και ψήνονται στο φούρνο σε τριγωνικό σχήμα.

Τα μασουράκια έχουν επίσης φύλλο κρούστας και ανάμεσά τους μαστίχα με αμύγδαλα, ασπράδια αυγών και ξύσμα μανταρινιού ή λεμονιού. Ψήνονται σε μορφή rolls και συνοδεύονται από άχνη ή σιρόπι. Είναι ένα κυρίως χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Η λίστα με τα 9 γλυκά και η θέση που βρίσκονται

3. Τρίγωνο Πανοράματος

4. Μπουγάτσα

11. Φουσκάκια

18. Γαλακτομπούρεκο

61. Καλιτσούνια

67. Ροξάκια

72. Πασχαλινά Κουλουράκια

98. Χαμαλιά

99. Μασουράκια

Τα υπόλοιπα γλυκά της πρώτης 10άδας

Ως προς τα γλυκά που αποτελούν την πρώτη 10άδα, εκεί συναντάμε από πάνω προς τα κάτω τα εξής:

10. Σαρμαδάκι φιστικιού (Τουρκία)

9. Μπακλαβάς Γκαζιάντεπ (Τουρκία)

8. Κανελμπούλε (Σουηδία)

7. Κιουνεφέ (Αίγυπτος)

6. Κρουασάν (Γαλλία)

5. Πάτσκι (Πολωνία)

2. Παστέλ ντε Μπελέμ (Πορτογαλία)

1. Παστέλ ντε Νάτα (Πορτογαλία)

* Δες τα υπόλοιπα των 100 εδώ.