Ποιο κρασί σερβίρεται στα καλύτερα τραπέζια του κόσμου το 2025; Η απάντηση δόθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στα Decanter World Wine Awards 2025, τον κορυφαίο θεσμό του είδους.

Η Γαλλία –με 3.200 μετάλλια και 14 βραβεία Best in Show– αναδείχθηκε για άλλη μια χρονιά ως η «Γη του σταφυλιού». Ακολουθούν η Ιταλία, με 2.204 διακρίσεις, και η Ισπανία, η οποία το 2025 είχε και αριθμητικά… ταιριαστό απολογισμό: 2.025 μετάλλια.

Η λίστα των 10 κορυφαίων οινοπαραγωγών χωρών συμπληρώνεται από την Αυστραλία, την Πορτογαλία, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή, την Κροατία, τον Καναδά και τη Χιλή.

Ειδική μνεία αξίζει στο καναδικό ice wine, που μπορεί να φτάσει σε τιμή τις $250.000 το μπουκάλι (!), αποδεικνύοντας πως το κρασί δεν είναι απλώς τέχνη –είναι και επένδυση.

Αυτές οι χώρες έχουν το καλύτερο κρασί στον κόσμο - Χωρίς Ασύρτικο; Sorry, κάτι δεν πάει καλά

Ηχηρή απουσία: Ελλάδα

Μέσα σε αυτόν τον παγκόσμιο οινικό πυρετό, η απουσία της Ελλάδας από τη δεκάδα προκαλεί ερωτήματα.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια χώρα με μακραίωνη οινική παράδοση και δυναμικές ποικιλίες που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν τις διεθνείς αγορές –από το κομψό Ασύρτικο της Σαντορίνης, το πληθωρικό Ξινόμαυρο της Νάουσας, μέχρι το βελούδινο Αγιωργίτικο της Νεμέας.

Δεν είναι λίγα τα ελληνικά κρασιά που έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία, ενώ το τουριστικό κρασί-εμπειρία σε ελληνικούς αμπελώνες έχει αρχίσει να γίνεται «τάση» σε Αμερική και Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, η συστηματική υποεκπροσώπηση της χώρας στα μεγάλα διεθνή panels δείχνει πως η ελληνική οινική σκηνή χρειάζεται ισχυρότερη εξωστρέφεια και στρατηγική.

Αυτές οι χώρες έχουν το καλύτερο κρασί στον κόσμο - Χωρίς Ασύρτικο; Sorry, κάτι δεν πάει καλά

Η πρόκληση και η ευκαιρία για το ελληνικό κρασί

Με το παγκόσμιο ενδιαφέρον να στρέφεται προς νέους, αυθεντικούς terroirs, η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα για να ξεχωρίσει. Το κρασί εξελίσσεται πλέον σε πρεσβευτή κουλτούρας και εμπειρίας –και η ελληνική γαστρονομία, σε συνδυασμό με τις μικρές παραγωγές, τα ιδιαίτερα μικροκλίματα και τη φιλοξενία, μπορεί να προσφέρει ακριβώς αυτό που αναζητούν οι σύγχρονοι οινόφιλοι.

Το 2025 ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Το 2026 όμως μπορεί να είναι η χρονιά που το ελληνικό κρασί θα διεκδικήσει επιτέλους τη θέση που του αξίζει στο διεθνές στερέωμα. Το σταφύλι είναι έτοιμο –το branding του περιμένει.

Πηγή: cnn