Εδώ στο Intronews έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα δύο πράγματα. Πρώτον, μας αρέσει το καλό φαγητό όσο δρόμο και αν χρειάζεται να κάνουμε για να το βρούμε. Δεύτερον, το μέγεθος μετράει, μιλώντας πάντα για το φαγητό.

Οπότε, με πολλούς «καταυλακιώτες» στην ομάδα μας (αν κάποιος ρωτήσει τι σημαίνει καταυλακιώτης, θα τον βασανίσουμε στον Ισθμό της Κορίνθου προς παραδειγματισμό), δεν γινόταν να μην αναφερθούμε στην ταβέρνα «Μπατζάβαλης».

Το εστιατόριο βρίσκεται στον Καρατζά Τροιζηνίας. Επιχείρηση 3ης γενιάς με παράδοση 90 χρόνων, το εστιατόριο «Μπατζάβαλης Γεώργιος» κατάφερε να βραβευτεί μέσα από τον διαγωνισμό Restaurant 100 Awards 2019 αποδεικνύοντας πως ακόμα και οικογενειακές επιχειρήσεις, με όπλο την ποιότητα και το μεράκι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, ο κύριος Γιώργος και η κυρία Ειρήνη, έχουν αποδείξει και αυτοί δύο πράγματα. Πρώτον, τους αρέσει να περιποιούνται τους πελάτες σαν να ήταν καλεσμένοι σε ένα οικογενειακό τραπέζι στο σπίτι τους. Δεύτερον, δεν τσιγκουνεύονται τις μερίδες όταν πρόκειται για ασυναγώνιστα ορεκτικά και γευστικότατα κρεατικά.

Το τυροπιτάρι και τα λοιπά ορεκτικά

Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν και δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι άλλο από το πασίγνωστο τυροπιτάρι. Η τραγανή ζύμη, η οποία δεν στάζει λάδι, έχει «αγκαλιάσει» ένα πρώτης ποιότητας τυρί δημιουργώντας σου για πρώτη φορά στον ουρανίσκο την απάντηση στο ερώτημα «πώς είναι μια καλή τυρόπιτα;».

Ακολούθως, δεν γίνεται να πας στον «Μπατζάβαλη» και να μην αλείψεις πάνω σε ψωμί που έχει ζεσταθεί στα κάρβουνα και έχει περιχυθεί με αγνό παρθένο ελαιόλαδο διάφορες «αλοιφές» που λένε και οι φίλοι μας οι «παναυλακιώτες».

Τζατζίκι και τυροκαυτερή που φτιάχνονται εκείνη την ώρα. Αν πάντως κάνεις τις απαραίτητες «διαπραγματεύσεις», η κυρία Ειρήνη μπορεί να σου βάλει στην τυροκαυτερή έξτρα μπούκοβο και να θυμάσαι την ευχάριστη κάψα για μία ζωή.

Το νου σας στις πατάτες

Ακούω βέβαια κάποιους βιαστικούς να με ρωτάνε «κρέας δεν έχει το μαγαζί;». Αφού τους κοιτάξω υποτιμητικά, θα παραγγείλω μία μερίδα φρέσκα χόρτα και ΜΙΑ μερίδα πατάτες τηγανητές. Γράφω το μία με κεφαλαία γράμματα, γιατί στο συγκεκριμένο ορεκτικό συμβαίνει ένα θαύμα, όμοιο με το αντίστοιχο που ο Χριστός τάισε πέντε χιλιάδες ανθρώπους με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια.

Όσοι και να βρίσκονται στην παρέα, ΜΙΑ μερίδα πατάτες αρκεί. Δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά αν κάνετε το λάθος να πάρετε δεύτερη, ξέρω τι θα τρώτε μαζί με Freddo Espresso στο αμάξι, επιστρέφοντας στην Αθήνα.

Κρέατα για όλα τα γούστα

Αφού λοιπόν έχουμε φτιάξει στο στομάχι μας ένα ωραίο στρώμα γεύσης, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τα θαύματα του κυρίου Γιώργου. Μπριζόλα, πανσέτα, μπιφτέκι, παϊδάκια, ό,τι ζητήσεις θα το πάρεις σε αφθονία.

Μπορεί οι μεγάλες ποσότητες στα κρεατικά να έχουν γίνει της μοδός, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πάντα πως σε κερδίζουν και σε γεύση. Εδώ όμως δεν ισχύει αυτό. Η γεύση υπερισχύει του μεγέθους και είμαι σίγουρος πως πρέπει να έρθεις πολλές φορές στον «Μπατζάβαλη» για να κάνεις check σε όλο το μενού.

Ακόμα και τότε όμως, κάτι μου λέει πως θα βρεθείς ξανά στο χωριό Καρατζάς. Γιατί μια ταβέρνα με ιστορία 90 χρόνων και συνδυασμό ποσότητας, ποιότητας και τιμής δεν μπορείς παρά να την επισκέπτεσαι σε κάθε ευκαιρία.

Αφήστε που το παγωτό χωνάκι με βανίλια και σιρόπι βύσσινο μετά το πάρτι χοληστερίνης αγκαλιάζει το στομάχι σου σαν μια κουβερτούλα δροσιάς και αγάπης. Όταν λοιπόν ψάξεις ξανά μια ταβέρνα εκτός Αθηνών που δεν θα ξεχάσεις ποτέ, ο «Μπατζάβαλης» είναι ο προορισμός σου.

Μπατζάβαλης
Καρατζάς Τροιζηνίας
Τηλ: 6972 315 873