Η δύναμη των πολλών είναι πάντοτε προτιμότερη από τη δύναμη του ενός και οι Avengers του Intronews ενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τον δικό τους Thanos, ο οποίος είναι η αγάπη τους για τα σουβλάκια. Όπως το 90% των Ελλήνων δηλαδή.

Χαρτογραφήσαμε τις περιοχές μας, συγκεντρώσαμε τις μνήμες από όσα έχουμε δοκιμάσει και ο καθένας ανέλαβε να γίνει Πρέσβης Καλής Σουβλακοθελήσεως. Αυτά είναι τα αγαπημένα σουβλάκια της γειτονιάς μας.

Σουβλάκι από μπουτίκ η όχι βέρα «Νεοψυχικιώτισσα» Μελίνα Κάππη

Ας αρχίσουμε από τα βασικά, που πολύ θα ήθελα να παραλείψω, αλλά πρέπει να είμαι δίκαιη. Είμαι από εκείνους τους ξενέρωτους ανθρώπους, που όταν λένε «θα φάω βρώμικο» δεν τρώνε βρώμικο. Όχι λόγω διατροφής, αλλά εξαιτίας των αμέτρητων διατροφικών παραξενιών που με ακολουθούν από όταν ήμουν παιδί και που η ενήλικη πλευρά μου επιμένει να κρατά ακόμα. Συνεπώς, όταν είμαι μόνη μου και πρόκειται να παραγγείλω (το ζω εξίσου βαρετά και με παρέα) επιλέγω κυρίως καλαμάκια κοτόπουλο, κατά προτίμηση στήθος, με ελληνική σαλάτα ή ντάκο. Κοινώς, απλά πράγματα, για την ακρίβεια απλούστερα δε γίνεται. Τώρα, πόσο κατάλληλη είμαι εγώ να μιλήσω για σουβλάκια; Από ελάχιστα έως καθόλου.

Παρόλα αυτά, όταν τρως συγκεκριμένα φαγητά, μάλλον αρχίζεις να γίνεσαι περισσότερο επιλεκτικός, οπότε μετά από πολλές δοκιμές και αρκετές παραγγελίες που μετάνιωσα βαθιά, κατέληξα ότι το αγαπημένο μου σουβλατζίδικο είναι το «Σουβλάκι Boutique» στο Ψυχικό. Αρχικά, να παραδεχτώ ότι το όνομα από μόνο του, αφύπνισε τη fashion editor μέσα μου και όπως πολλά άλλα στη ζωή μου, έτσι κι αυτό, το επέλεξα με εντελώς αλλοπρόσαλλα κριτήρια. Για να μην πολυλογώ, έχει σαφώς πολύ νόστιμα καλαμάκια και φανταστικές σαλάτες, όμως αυτό που είναι πραγματικός εθισμός είναι το dressing που συνοδεύει τα καλαμάκια, το οποίο ταιριάζει εκπληκτικά με τις πίτες που έρχονται μαζί. Το μαγαζί είναι «της γειτονιάς», μικρό καθαρό και πολύ safe από άποψη ποιότητας και γεύσεων . Αυτά είχα να πω, λίγα, αλλά τι να κάνω; Ο καθένας με τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα του σε αυτή τη ζωή.

28ης Οκτωβρίου 3, Ψυχικό

Στον θρυλικό Αβράαμ ο Χολαργιώτης Σπύρος Δαρσινός

Μπορεί να κατέληξα στα βόρεια από σπόντα, αλλά έχει και τα καλά της η μετοίκηση στη γειτονιά του Περικλέους, βεβαίως βεβαίως, στον Χολαργό. Και όχι, δεν έχουμε να κάνουμε με αρχαιοελληνικό σουβλάκι, αλλά με γεύση πολίτικη. Αυτή ευαγγελίζεται ο Αβραάμ, αυτή και παραδίδει. Γεύσεις από Κωνσταντινούπολη, συνταγές αρμένικες κι άλλων φυλών εξ ανατολής. Το κατάστημα παρέχει σις, γιαουρτλού, ούρφα κλπ. Αν σώνει και ντε πρέπει να φας τυλιχτό, δοκίμασε με βέργα κοντοσούβλι ή με μοσχαρίσιο γάλακτος, ενώ όλες οι κλασικές επιλογές μπαίνουν και σε λαγάνι. Φιλική συμβουλή, μην κάνετε ποσοτικά… ανοίγματα αν δεν έχετε επαρκή χώρο στην ελλαδίτικη (που λένε και οι Κύπριοι) κοιλίτσα σας. Οι γκράντε μικρασιατικές επιλογές απαιτούν χώρο στον… σκληρό δίσκο. Τις μικρές σκεπαστές, ένας άνθρωπος δεν τις κάνει… καλά. Πόσο μάλλον τις μεγάλες. Αν… καταφέρετε να φτάσετε και στην πίστα του γλυκού, καζάν ντιπί και εκμέκ θα κλείσουν ταιριαστά το όποιο… κενό.

Ο Αβραάμ βρίσκεται στην οδό Αναστάσεως 111 στον Χολαργό, σύνορα με Παπάγου.

Τηλ. 2106541315

Οι online παραγγελίες γίνονται στο avraamsouvlaki.gr. Αναρχία στο e-delivery.

Ηλιούπολη Vol.1 με Λότζα για τον Γιώργο Καραχάλιο

Για μας τους Ηλιουπολίτες (προφέρεται με παχύ λάμδα και το γιώτα να κολλάει, σχεδόν να μη ξεχωρίζει) πρέπει να ξέρετε 2-3 πράγματα, έτσι ως mini bio: Αγαπάμε τόσο το «χωριό» μας, καταπράσινο, με φαρδείς δρόμους και κοντά σε βουνό, θάλασσα, κέντρο, απ’ όπου μόνο με γκρέιντερ μας κουνάς – και αν. Απορούμε γιατί όλοι οι άλλοι δήμοι ΔΕΝ έχουν τόσες πλατείες. Και, βεβαίως είμαστε περιοχή-σουβλακομάνα.

Το να διαλέξεις τουτέστιν το καλύτερο σουβλατζίδικο στα μέρη μας συνιστά μια GOAT επιλογή αρίστων. Προσωπικά και τα τελευταία χρόνια, το βραβείο το δίνω καρφί στη Λότζα, έχει άλλωστε ήδη κάμποσα τέτοια (γεύσης). «Το καλαμάκι γύρισε σπίτι του», λέει το μότο και συνυπογράφω. Οι τύποι είναι επιστήμονες, η γεύση που βγάζει ό,τι κι αν ετοιμάζουν στην κουζίνα τους ευφραίνει ψυχή και καρδία. Πάω να παραγγείλω. Πιάσε τον κατάλογο δύο φορές, μάστορα. Και μία Zero.

Λ. Κυπρίων Ηρώων 57, Ηλιούπολη

Όπως Παλιά στο Κερατσίνι η Κατερίνα Ιορδανίδη

«Όπως παλιά το τσιγάρο στα δύο…» Που το θυμήθηκα τώρα αυτό θα πείτε, δεν ακούω και τέτοιο είδος μουσικής, δεν βρίσκομαι και στην Καμάρα, ούτε στο Πολυτεχνείο, επομένως που κολλάει ο Βασίλης ο Καρράς;

Κολλάει στο ότι το αγαπημένο μου σουβλατζίδικο λέγεται «Όπως παλιά…» και κάθε φορά που παραγγέλνω (βράδυ παρά βράδυ δηλαδή) μετά μου μένει αυτό το κομμάτι στο μυαλό και μέχρι να έρθει το ντιλίβερι το τραγουδάω.

Τι παραγγέλνω από το «Όπως παλιά»;

Εγω που είμαι λίγο ξενέρωτη με το φαί, αρκούμαι σε μία υπερ-τέλεια μερίδα με χοιρινά καλαμάκια οικονομική και χορταστική, όμως για τους πιο λάτρεις έχει σκεπαστές, μπιφτέκια μοσχαρίσια γεμιστά, κοτομπουκιές, χαμός από ποικιλίες και πολλά πολλά άλλα που έρχονται στην πόρτα σας το πολύ στο 20λεπτο (άρα για 20 λεπτά τραγουδάτε Μπίλαρο).

Το «Όπως παλιά» βρίσκεται στο Κερατσίνι, Μακεδονίας 266, Ταμπούρια, 21 0462 2555

Ηλιούπολη Vol.2 με Αιμίλιο ο Νότης Αργείτης

Στην Ηλιούπολη κάθε πλατεία (από τις δεκάδες της) έχει και το σουβλατζίδικό της. Πολλές οι επιλογές, που στοχεύουν όχι μόνο στους μόνιμους πελάτες, αλλά και στους περαστικούς. Ο Αιμίλιος δεν βρίσκεται σε σημείο – περατζάδα, τον βρίσκουμε στις ανηφόρες πάνω από την περιοχή της Αγίας Μαρίνας, αλλά ό,τι χάνει σε διερχόμενη πελατεία το κερδίζει σε ποιότητα. Πιθανόν επειδή δεν λειτουργεί με τη λογική του “ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε”, αλλά μ’ αυτή του ψητοπωλείου – εστιατορίου. Δηλαδή βρίσκεις, εκτός από σουβλάκια, και ορεκτικά και (λίγα) μαγειρευτά. Σπεσιαλιτέ η πίτα με καλαμάκι κοτόπουλο (μπούτι) και το κεμπάμπ. Α, και το σπουδαιότερο. Το ντελίβερι είναι το πιο γρήγορο όλης της Ηλιούπολης, που δεν τη λες και μικρό δήμο. Καρατσεκαρισμένο, από κάποιον που διαμένει στην… άλλη άκρη.

Ηλιούπολη, Αριστοτέλους 105, 210 9913881, 210 9960488.

Στο «μοναδικό σουβλατζίδικο» στα Σεπόλια η Δήμητρα Πραντάλου

Τα Σεπόλια είναι μια περιοχή των δυτικών Προαστίων που αναμφίβολα δεν έχει τις πολλές επιλογές για έξοδο. Αλλά αυτές οι επιλογές είναι εξαιρετικές, κυρίως σε ό,τι αφορά το φαγητό. Κι αν ένα μαγαζί συνοδεύει τα Σεπόλια τόσα χρόνια και γεμίζει από κόσμο που το επισκέπτονται κι από άλλες περιοχές, τότε αυτό δεν είναι άλλο από το Ρόδι. Το σουβλατζίδικο που φημίζεται για το κεμπάπ του, αλλά στην ουσία είναι ποιοτικό σε όλα του τα κρέατα.

Ανήκει σε οικογένεια που έχει καταγωγή από την Αρμενία (άρα το φαγητό δεν γίνεται να μην είναι τέλειο) και οι γεύσεις του αποτελούν μια όαση για το στομάχι. Το Ρόδι βρίσκεται στη Κρέοντος 163 και έχει χώρο (που ανοίγει τους καλοκαιρινούς μήνες) για να πας με την παρέα σου και να απολαύσεις μερίδες, πίτες συνοδεία κρασιών και τσίπουρων. Εννοείται πως ακολουθεί και γλυκάκι για να ολοκληρωθεί με τον πιο ωραίο τρόπο αυτή η γευστική πανδαισία.

Κρέοντος 163, Σεπόλια, 21 0515 4376

Στηρίζει το φοιτητικότερο σουβλατζίδικο της Αθήνας ο Πετραλωνιώτης Κωνσταντίνος Ταγαράς

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ποιο είναι το καλύτερο σουβλατζίδικο της περιοχής μου. Η γεύση είναι κάτι το υποκειμενικό και ειδικά στο μοναδικό πράγμα για το οποίο αξίζει να γίνονται πόλεμοι (ποια εδάφη και ποιες κυριαρχίες όταν έχεις μπροστά σου ένα λαχταριστό πιτόγυρο).

Η αφεντιά μου λοιπόν βρίσκεται εδώ και 13 χρόνια στα τιμημένα Κάτω Πετράλωνα που έχουν μετατραπεί σε εξαιρετικό στέκι για κρασοκατάσταση και τσιπουρομεζέδες. Παρ’ όλα αυτά, το αγαπημένο μου σουβλατζίδικο είναι στην περιοχή του Κεραμεικού.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει επιλέξει το Γκάζι για τη διασκέδασή του και να μην έφαγε στον «Κάνδαυλο». Παλαιότερα μάλιστα, τότε που βγαίναμε σε καθημερινή βάση για ποτό, το πρόγραμμα ήταν το εξής.

Μία πίτα με γύρο κοτόπουλο και σως πριν το μαγαζί για να είναι στρωμένο το στομάχι και να μην μας πειράξει το αλκοόλ. Μετά το ποτό όμως το μενού είχε μία πίτα με γύρο χοιρινό, μπόλικο τζατζίκι και κρεμμύδι ούτως ώστε μισή ώρα αργότερα που κοιμόμασταν να βλέπουμε όνειρα με ιπτάμενους μονόκερους να μας κυνηγούν.

Για εμένα μάλιστα που το πρόβλημά μου είναι το… μέγεθος στο πιτόγυρο, ο «Κάνδαυλος» είναι η λύση. Παραγγέλνεις δύο πιτόγυρα γίγας και κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να μείνεις νηστικός στο ένα και να παραφουσκώσεις στα τρία. Με ποτό ή χωρίς λοιπόν, αν ο δρόμος σε βγάλει στο Γκάζι, κάνε μια στάση στον «Κάνδαυλο» και θα με θυμηθείς.

Περσεφόνης 47, Κεραμεικός (Γκάζι), 2103424725

Στην πιο ξακουστή Κορυδαλιώτισσα γιαγιά με την μυθική σάλτσα η Νατάσα Βουδούρη

Εάν μένεις στον Κορυδαλλό και σε ρωτήσει κάποιος «που μπορώ να φάω νόστιμο σουβλάκι», τότε σίγουρα ένα θα σου έρθει στο μυαλό. Τα σπιτικά σουβλάκια της κυρά Πίτσας. Η ποιότητα του κρέατος, το ψήσιμο και στο τέλος η ποσότητα είναι αυτά που κάνουν το σουβλάκι της κυρά Πίτσας ξεχωριστό.

Υπάρχει βέβαια και η μυστική κόκκινη σάλτσα (εννοείται πώς αν πας πρέπει να την δοκιμάσεις) που είναι ίδια ακριβώς εδώ και 45 χρόνια. Αυτό που θα σε ξαφνιάσει είναι πως δεν πρόκειται για μαγαζί αλλά για το πλυσταριό μπροστά από το σπίτι της. Ο χώρος που ετοιμάζει η κυρά Πίτσα το νόστιμο σουβλάκι της είναι ένα μικρό δωμάτιο πάνω στο πεζοδρόμιο όπου στριμώχνονται τρεις ψησταριές, μία μικρή ηλεκτρική και μία μεγαλύτερη απέναντι με κάρβουνα, δίπλα στην ψησταριά για τον γύρο.

Χάρη στην κόκκινη σάλτσα το τυλιχτό γίνεται ιδανικό για όλα τα γούστα! Η ίδια δεν αποκαλύπτει να μυστικά της και παρόλο που έχει πει την συνταγή της σάλτσας μόνο στην κόρη της, δεν μπορεί να την πετύχει.

Το «μαγαζί» βρίκεται Καραολή και Δημητρίου 85, Κορυδαλλός, Τηλέφωνο: 210-49.76.449
Ωράριο: Καθημερινά 19.00-00.00

Το υπόλοιπο Αττικής πιάνει ο Νίκος Μποζιονέλος

Το να βρεις καλό σουβλατζίδικο όταν μένεις παραλιακά μεν, στου διαόλου τον πατέρα δε, είναι και εύκολο αλλά και δύσκολο. Εύκολο διότι η περιοχή Λούτσας και Ραφήνας έχει πολλές επιλογές – οι περισσότερες καλές. Το δύσκολο είναι αφενός να διαλέξεις, αφετέρου (όταν κάθεσαι σπιτάκι σου) να βρεις τον κατάλληλο για ντελίβερι. Η (για γνώστες) Χονολουλούτσα έχει διπλές και τριπλές οδούς. Πώς λέγαμε στα χαρτάκια, δώστο μου, το έχω διπλό; Ε, θα βρεις δύο οδούς Λαμπράκη, τρεις Καραμανλή κλπ.
Στο θέμα μας τώρα. Εννοείται πως αν βρεθείς Ραφήνα, ή αν είσαι εκεί κοντά για να παραγγείλεις, το όνομα είναι βαρύ σαν ιστορία: Μπαρμπαβάγγος. Φρέσκια, καθαρά κρέατα, πεντανόστιμα, πολλές ποικιλίες, άμεση εξυπηρέτηση, γρήγορο ντελίβερι. Η Μελίνα σε υποδέχεται, ή σηκώνει το ακουστικό, και όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Προς την κοιλιά σου.

Ραφήνα, πλατεία Πλαστήρα, 2294 029129

Στα Ψητά της Παρέας στου Ζωγράφου η Βίκυ Διαμάντη

Στην περιοχή του Ζωγράφου οι επιλογές είναι πολλές και είναι εύκολο να πέσεις σε… παγίδα και να μείνεις με το σουβλάκι στο χέρι και το στομάχι άδειο! Αν όμως θέλεις να φας παραδοσιακό σουβλάκι ή ψητά με εγγύηση, «Τα ψητά της παρέας» στην Ούλωφ Πάλμε αποτελούν την ιδανική επιλογή και είναι κοινό μυστικό των Ζωγραφιωτών. Μεγάλη ποικιλία κρεάτων, σπεσιαλιτέ το κοντοσούβλι -και σε πίτα για fast γεύμα- το κοκορέτσι στην καλύτερή του εκδοχή και μην παραλείψεις τη μοσχαρίσια ή τα μπριζολάκια που θα σε ξετρελάνουν. Μπορείς να παραγγείλεις στο σπίτι η αν θέλεις να φας έξω, διατίθεται η καλόγουστη, ζεστή και φιλόξενη σάλα του μαγαζιού. Tip: αν είσαι τυχερός, μπορεί να πετύχεις και κεφαλάκι στη σούβλα (για εκείνους που τολμούν γευστικά)! Τιμές πολύ προσιτές.

σουβλάκια

Ούλωφ Πάλμε 25, Ζωγράφου 157 71, τηλέφωνο: 21 0771 7744, ανοιχτά από τις 12 το μεσημέρι

Το Τρίγωνο των Βερμούδων του Στέργιου Πουλερέ

Μένω στην ξακουστή Γούβα. Είναι μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε Υμηττό, Παγκράτι, Νέο Κόσμο και Δάφνη, οπότε ως γειτονιά θα μπορούσα να θεωρήσω οποιοδήποτε από τα 4 και να διαλέξω. Στη Γούβα τα σουβλατζίδικα δεν λένε και πολλά, ειδικά αυτά πάνω στην Πλατεία Πλυτά δεν είναι του…ενθουσιασμού.

Αν έγραφα αυτό το κείμενο πριν 4-5 μήνες, θα έβαζα με κλειστά μάτια τον Χρήστο στο Παγκράτι που κάνει τις ωραιότερες τηγανητές πατάτες. Αλλά συνταξιοδοτήθηκε και έκλεισε και μας μαράζωσε την ψυχούλα. Να πω σε αυτό το σημείο ότι δεν τρώω εδώ και καιρό κρέας, οπότε δεν έχω στη γειτονιά μου κάποια επιλογή με βίγκαν πρόταση. Αν δεν ήταν περιοριστικό στη γειτονιά, θα σας έγραφα για τα υπέροχα σουτζούκια φακής στο τυλιχτό του Cookoomela και θα έβγαινα από τα διλήμματα.

Οι κανόνες είναι κανόνες, οπότε θα γράψω ανάλογα με το τι μου έχουν πει και με επίκεντρο τις σκεπαστές χωρίς κρέας που αποτελούν τη βασική μου επιλογή. Βρίσκομαι ανάμεσα σε τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι Η Παλιά Γευστική Γωνιά που πιάνει και λίγο Βύρωνα, όπου θα βρεις το μοναδικό σουβλατζίδικο της Αθήνας με πιτσόγυρο.

Δεύτερη επιλογή είναι το Αλεξανδρινό Κεμπάπ που έχει μια πολύ ωραία σος και τις δεύτερες καλύτερες τηγανητές πατάτες σε αυτές τις περιοχές που κινούμαι.

Τρίτη επιλογή είναι το Κάτι Τι στην πλατεία Υμηττού για το οποίο μου έχουν πει ότι έχει πολύ καλά καλαμάκια.

Παλιά Γευστική Γωνιά, Φορμίωνος 104, Βύρωνας

Αλεξανδρινό, Υμηττού 90 & Ιφικράτους, Παγκράτι, 21 0724 0599

Κάτι Τι, Αλεξάνδρου Παναγούλη 2, Υμηττός

* Στο παρόν κείμενο υπάρχει ανανεωμένη μορφή. Σε προηγούμενη μορφή του υπήρχε από τον συντάκτη Πουλερέ Στέργιο αναφορά στο σουβλατζίδικο Τα Κάρβουνα, όπου έγραφε, εκφράζοντας προσωπική του άποψη, ότι «εκτός αν θέλετε να σιχαθείτε το σουβλάκι», αποτρέποντας κόσμο από το να φάει εκεί. Ύστερα από εξώδικο που δέχτηκε από τον ιδιοκτήτη, αναγνωρίζει πως η φράση ήταν άτοπη ως χρήση, όσο κι αν αυτή παραμένει η προσωπική του άποψη και γι΄αυτό αφαιρέθηκε η αναφορά στο εν λόγω κατάστημα.