Αυτό το λατρεμένο «ποπ» ανοίγοντας ένα μπουκάλι σαμπάνιας που συνήθως συνοδεύει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί λόγω της αλλαγής του καιρού.

Καθώς πλησιάζει ο νέος χρόνος, ίσως σκέφτεστε να αγοράσετε ένα μπουκάλι σαμπάνιας, αλλά η κλιματική κρίση θα μπορούσε να καταστρέψει το πάρτι, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Τα τρία σταφύλια που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις σαμπάνιες -chardonnay, pinot noir και pinot meunier- συγκαταλέγονται μεταξύ των εκατοντάδων που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης, σύμφωνα με την startup ClimateAi της Silicon Valley, η οποία μοιράστηκε πληροφορίες δεδομένων με το CNN.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο, θερμαίνει και μεταβάλλει τα καιρικά μοτίβα σε ορισμένες από τις πιο γνωστές αμπελουργικές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της σαμπάνιας στη βόρεια Γαλλία.

Μέχρι το 2050, αυτές οι δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιού μπορεί να πάψουν να υπάρχουν, λέει η ClimateAi.

Χρησιμοποιώντας εκατοντάδες παγκόσμια κλιματικά μοντέλα, δορυφορικά δεδομένα και δεδομένα πεδίου, οι ερευνητές της ClimateAi είναι σε θέση να προβλέψουν το μέλλον των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας και αφρώδους οίνου σε όλο τον κόσμο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 προειδοποίησε ότι ο αριθμός των περιοχών που καλλιεργούν σήμερα οινοποιήσιμα σταφύλια θα συρρικνωθεί περισσότερο από το μισό, εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο κόσμος θα ξεπεράσει αυτό το όριο αυτόν τον αιώνα, εάν δεν γίνουν σύντομα βαθύτερες, συνεχείς περικοπές στη ρύπανση από άνθρακα, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Σε 4 βαθμούς θέρμανσης, έως και το 85% αυτών των εδαφών δεν θα ήταν πλέον βιώσιμα για να παράγουν μια αξιοπρεπή σοδειά.

«Αν σκεφτούμε συγκεκριμένα τη σαμπάνια, είναι ένα πολύ μοναδικό ρόφημα», δήλωσε ο Will Kletter, αντιπρόεδρος λειτουργιών και στρατηγικής της ClimateAi.

«Απαιτούνται ζεστές, ηλιόλουστες μέρες για έντονη γεύση και δροσερές νύχτες για να δημιουργηθεί αυτή η οξύτητα, η οποία του δίνει αυτό το είδος τραγανής, αναζωογονητικής γεύσης που αγαπάμε».

Και πρόσθεσε: «Αλλά καθώς το κλίμα θερμαίνεται, αυτές οι ζεστές ηλιόλουστες μέρες μπορεί να γίνουν πολύ πιο ζεστές και αυτές οι δροσερές νύχτες να εκλείψουν».

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2023 ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών. Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, πολλά από τα οποία έχουν επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια ετήσια έκθεση παραγωγής κρασιού από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο.

Η Ιταλία έπεσε από τη θέση της ως η κορυφαία οινοπαραγωγός στον κόσμο λόγω πολλών δυσμενών καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των ακανόνιστων βροχοπτώσεων που προκάλεσαν περονόσπορο, καθώς και των πλημμυρών, των χαλαζοπτώσεων και της ξηρασίας, ανέφερε η έκθεση.

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα τώρα», είπε ο Kletter στο CNN. «Αυτό σημαίνει πιο ακριβό κρασί, ή ίσως το κρασί που παράγεται δεν είναι της ίδιας ποιότητας και ίσως δεν μπορείτε καν να έχετε πρόσβαση σε μερικά από τα κρασιά που έχετε συνηθίσει να απολαμβάνετε. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Με τον ρυθμό με τον οποίο θερμαίνεται ο πλανήτης, ο Kletter είπε ότι οι οινοπαραγωγοί πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν πώς να προσαρμόζονται -και ενδεχομένως να παρακολουθούν βιώσιμες, πιο δροσερές τοποθεσίες βορειότερα- για να διατηρήσουν τη βιομηχανία ζωντανή και αναπτυσσόμενη.

Στην περιοχή Champagne της Γαλλίας, οι οινοπαραγωγοί είδαν το 2021 τη μικρότερη σοδειά τους από το 1957 λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, από υπερβολική ζέστη έως πρώιμο παγετό, καθώς και έντονες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με έκθεση του Reuters.

Αυτό στοίχισε στη Γαλλία συνολικά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο η Γαλλία είχε μια αξιοπρεπή χρονιά παραγωγής το 2023, με καλή παραγωγή στον βορρά, συμπεριλαμβανομένης της σαμπάνιας, ανέφερε η έκθεση του OIV, παρόλο που ορισμένοι αμπελώνες στον νότο επλήγησαν από περονόσπορο, κύματα καύσωνα και ξηρασία.

σαμπάνια και ποτήρια

Πώς προσαρμόζονται τα οινοποιεία και ποιο είναι το μέλλον της σαμπάνιας

Ο Dave και η Lois Cho μετακόμισαν από την Καλιφόρνια στην κοιλάδα Willamette του Όρεγκον για να ξεκινήσουν ένα οινοποιείο το 2020, μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά καθώς οι δυτικές ΗΠΑ αντιμετώπισαν μια ιστορική, πολυετή ξηρασία που προκάλεσε πρωτοφανείς ελλείψεις νερού και πυρκαγιές που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα.

«Η κλιματική αλλαγή ήταν σίγουρα ένας παράγοντας», λέει η Lois Cho στο CNN, όταν εξηγεί για ποιο λόγο μετακόμισαν.

Το ζευγάρι, που ίδρυσε την CHO Wines, αρχικά εξέτασε διαφορετικές περιοχές οινοποίησης στην Καλιφόρνια, αλλά άκουσε από τους καλλιεργητές ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες με ακανόνιστα μοτίβα βροχοπτώσεων στο πότισμα των σταφυλιών τους.

Ήταν αποφασισμένοι να βρουν μια τοποθεσία με μεγάλο υψόμετρο. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας αμπελώνας ψηλότερα θα είναι πιο δροσερός και θα βρέχει περισσότερο. Σημαίνει επίσης ότι τα σταφύλια δεν θα ωριμάσουν πολύ νωρίς, όπως ωριμάζουν στη ζέστη, επιτρέποντας την ανάπτυξη περισσότερης γεύσης και οξύτητας.

οινοποιία σαμπάνιας στην Καμπανία

Η κλιματική κρίση έρχεται, η… σαμπάνια φεύγει;

«Το να βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1.000 ποδιών, που είναι ένα αρκετά υψηλό υψόμετρο για πολλές κοιλάδες ακόμα, αυτό ήταν μια τεράστια εκτίμηση», είπε ο Dave Cho στο CNN.

«Τώρα, είμαστε κατά μέσο όρο πέντε έως 10 βαθμούς πιο δροσεροί από τον πυθμένα της κοιλάδας, οπότε πιστεύαμε ότι αυτό θα μας “αγόραζε” λίγο χρόνο (για να προσαρμοστούμε πλήρως στην κρίση)».

Η οινοποιία χρησιμοποιεί μια μέτρηση που ονομάζεται αυξανόμενες βαθμίδες ημέρας για να μετρήσει πόση θερμότητα συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και βοηθά στον προσδιορισμό της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσονται εκ νέου τα σταφύλια.

Οι Chos λένε ότι ο αριθμός αυτών των «ημερών» αυξάνεται, γεγονός που επιταχύνει την ωρίμανση των σταφυλιών και ωθεί τις περιόδους συγκομιδής νωρίτερα.

Καθώς η Δύση γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη, πολλοί παραγωγοί κρασιού των ΗΠΑ, όπως οι Chos, βλέπουν την κοιλάδα Willamette του Όρεγκον -περίπου εννέα ώρες οδικώς βόρεια από τη διάσημη αμπελουργική κοιλάδα Napa στην Καλιφόρνια- ως την επόμενη μεγάλη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας.

«Είναι σαν ένα τρένο που κινείται. Αν προσπαθείς να πηδήξεις σε ένα κινούμενο τρένο, είναι πραγματικά δύσκολο», είπε η Lois Cho.

«Αλλά στο Όρεγκον, είναι σαν να βάζουμε τα ίχνη, γιατί υπάρχει πολλή υπανάπτυκτη γη και αναξιοποίητοι πόροι».

σταφύλια για σαμπάνια

Ευκαιρία για δημιουργία νέων γεύσεων σαμπάνιας και οίνων

Ένα από τα ερωτήματα για την οινοποιία τώρα είναι εάν οι παραδοσιακοί οινοπαραγωγοί είναι πρόθυμοι να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους και να υιοθετήσουν νέες διαδικασίες οινοποίησης.

Ο Kletter της ClimateAi είπε ότι οι μεγάλοι παραγωγοί κρασιού πρέπει να εξετάσουν εάν υπάρχουν αναδυόμενες περιοχές και ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων αμπελώνων και νέων γεύσεων.

«Αυτό είναι το βιβλίο προσαρμογής του κρασιού», είπε ο Kletter, ο οποίος κάποτε ζούσε στη Γαλλία και είναι μεγάλος θαυμαστής του αφρώδους κρασιού.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι στην πραγματικότητα μια συναρπαστική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους δυνητικούς καταναλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε νόστιμα κρασιά που μπορεί να μην έχουν ξαναγευτεί».

Αλλά αυτό είναι δύσκολο για περιοχές, όπως το Μπορντό και η Καμπανία, που συνδέονται με τα εδάφη τους. Σύμφωνα με το νόμο, για να θεωρείται αυθεντική η «σαμπάνια», το κρασί πρέπει να προέρχεται από την περιοχή της Καμπανίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, παρόμοια ποτά ονομάζονται «αφρώδης οίνος».

Αλλά για τους Chos, η μετακίνησή τους στο Όρεγκον έχει εμπνεύσει πειραματισμούς. Το 2022, συνζύμωσαν τα σταφύλια τους με μήλα για να δημιουργήσουν μια νέα γεύση στο αφρώδες κρασί τους.

Έχει εξελιχθεί σε αρκετά δημοφιλές προϊόν μεταξύ των κρασιών του 2022, είπε η Lois Cho.

«Δεν μπορείς να ζεις με φόβο», σημειώνει ο Dave Cho. «Υπάρχει μια ευκαιρία να γίνουμε δημιουργικοί».

Με πληροφορίες από CNN