Εάν έχετε αισθανθεί ποτέ ότι η σάλτσα στα ζυμαρικά σας είχε αρκετά καλή γεύση, αλλά σας λείπει ένα συστατικό που θα την απογειώσει, αυτό πιθανότατα θα το βρείτε στο ψυγείο σας.

Πρόκειται για το βούτυρο. Το βούτυρο είναι το κλειδί για να κάνετε τη σάλτσα ντομάτας που αγοράσατε από το σούπερ μάρκετ να έχει γεύση Ιταλικού εστιατορίου.

Τι κάνει το βούτυρο στη σάλτσα ντομάτας στα ζυμαρικά;

Η βασίλισσα της ιταλικής μαγειρικής, Μαρκέλλα Χαζάν χρησιμοποιεί βούτυρο στη διάσημη συνταγή της για σάλτσα ντομάτας από το βιβλίο μαγειρικής της, Essentials of Italian Cooking.

Η απίστευτα απλή, αλλά συγκλονιστικά γευστική σάλτσα ντομάτας απαιτεί μόνο 4 συστατικά: κονσερβοποιημένες ντομάτες, βούτυρο, 1/2 κρεμμύδι και αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι η γεύση της σάλτσας εξαρτάται από κάθε ένα από τα συστατικά – ειδικά το βούτυρο.

Παρόμοια με τις κρεμώδεις σάλτσες όπως το Αλφρέντο ή τις σάλτσες με κρέας όπως το Ραγού, η σάλτσα ντομάτας είναι φυσικά χαμηλή σε λιπαρά και ως εκ τούτου, μερικές φορές γίνεται πολύ παχιά και πολύ αμυλώδης όταν σε αυτή βάζουμε πάνω ζυμαρικά. Η προσθήκη βουτύρου βοηθά στη χαλάρωση και γαλακτωματοποίηση της σάλτσας, καθιστώντας την λεία και κρεμώδη.

Το βούτυρο παίζει έναν άλλο κεντρικό ρόλο στη σάλτσα. Λόγω της φυσικά υψηλής οξύτητας της σάλτσας ντομάτας οι περισσότερες σάλτσες ντομάτας που αγοράζονται από το κατάστημα τείνουν να είναι πολύ λιπαρή με έντονη γεύση. Η προσθήκη βουτύρου ολοκληρώνει πραγματικά τη γεύση της σάλτσας και βοηθά στην άμβλυνση της οξύτητας. Δίνει επίσης στη σάλτσα μια ωραία λάμψη, η οποία είναι ένα διασκεδαστικό μπόνους.

Πόσο βούτυρο προσθέτω;

Αυτό το κόλπο είναι εξαιρετικά απλό για να το δοκιμάσετε. Τοποθετήστε στη φωτιά την αγαπημένη σας σάλτσα ντομάτας μέχρι να σιγοβράσει και στη συνέχεια λιώστε τη σε λίγο βούτυρο. Η ποσότητα του βουτύρου που χρησιμοποιείται είναι τελικά θέμα γεύσης, αλλά ξεκινήστε προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας, ανακατεύοντάς το στη σάλτσα σας καθώς λιώνει. Η συνταγή της Χαζάν απαιτεί 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, οπότε μη διστάσετε να προσθέσετε περισσότερο μέχρι να πάρετε τη γεύση και την υφή που σας αρέσει.

Συμβουλές για την προσθήκη βουτύρου στη σάλτσα ζυμαρικών σας:

  • Χρησιμοποιήστε μια καλής ποιότητας σάλτσα ντομάτας. 
  • Εάν δεν τρώτε γαλακτοκομικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο. Το λίπος στο ελαιόλαδο θα προσφέρει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα (αν και το βούτυρο είναι ότι καλύτερο).
  • Κρατήστε λίγο νερό ζυμαρικών και προσθέστε το όταν βάζετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα ντομάτας. Ο συνδυασμός βουτύρου και λίγου νερού ζυμαρικών θα βοηθήσει τη σάλτσα να καλύψει όμορφα τα ζυμαρικά.

Πηγή: Yahoo Life // Πηγή φωτογραφίας: Pixalbay