Είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Queen το «Bohemian Rhapsody» που κυκλοφόρησε το 1975, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και ανέβηκε στην κορυφή των charts, θα μπορούσε να έχει μία πολύ διαφορετική ιστορία, αναφέρουν οι New York Times.

Ένα πρώιμο προσχέδιο του Bohemian Rhapsody από τον Φρέντι Μέρκιουρι, frontman των Queen, υποδηλώνει ότι κάποτε σκέφτηκε να δώσει στο κομμάτι έναν διαφορετικό τίτλο: «Mongolian Rhapsody».

Το προσχέδιο είναι ανάμεσα σε χιλιάδες αντικείμενα του Μέρκιουρι που δημοπρατούνται τον Σεπτέμβριο από τον οίκο Sotheby’s για λογαριασμό της φίλης και κληρονόμου του Mary Austin, η οποία δήλωσε στο BBC ότι αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή επειδή «έπρεπε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο».

Η συλλογή, η οποία φυλάσσονταν στο σπίτι του Mercury στο Λονδίνο από τον θάνατό του το 1991 που προκλήθηκε από AIDS, περιλαμβάνει σκηνικά κοστούμια και έπιπλα, καθώς και 15 σελίδες από τα πρώτα προσχέδια για το θρυλικό «Bohemian Rhapsody».

Σε μια σελίδα, ο Μέρκιουρι έγραψε τον τίτλο «Mongolian Rhapsody». Στη συνέχεια διέγραψε την πρώτη λέξη και πρόσθεσε το «Bohemian». Οι στίχοι θα βρίσκονται σε έκθεση στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης την Πέμπτη έως τις 8 Ιουνίου.

Ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός βιβλίων και χειρογράφων στον οίκο Sotheby’s, είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη ότι ο Μέρκιουρι δοκίμαζε στίχους όταν έγραφε τραγούδια, ανταλλάσσοντας με λέξεις παρόμοιους ήχους. «Φυσικά, «Bohemian», «Mongolian», είναι ο ίδιος ρυθμός», είπε για το εν λόγω τραγούδι.

Η λέξη «Mongolian» δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού ανάμεσα στα προσχέδια, τα οποία εκτιμάται ότι αξίζουν έως και 1,2 εκατομμύρια λίρες, ή περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Queen, όπως και τα περισσότερα συγκροτήματα, συχνά είχαν «αστείους τίτλους» που αργότερα άλλαξαν, είπε. Το «Under Pressure», για παράδειγμα, είχε αρχικά τον τίτλο «Άνθρωποι στους δρόμους».

Ο Τζιμ Τζένκινς, ένας από τους επίσημους βιογράφους των Queen, είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για την ιδέα του «Mongolian Rhapsody», παρόλο που γνώριζε τον Μέρκιουρι για χρόνια. Στον τραγουδιστή «ποτέ δεν άρεσε να εξηγεί» τους στίχους ή τους τίτλους του, πρόσθεσε ο Τζένκινς. «Το άφησε στην ερμηνεία μας».

Η πώληση του Sotheby’s περιλαμβάνει μερικά από τα κομμάτια του Mercury για άλλες επιτυχίες των Queen πέραν του Bohemian Rhapsody, όπως τα “Somebody to Love”, “We Are the Champions” και “Killer Queen”.

Οι αλλαγές του Μέρκιουρι στο «Bohemian Rhapsody» είναι από τις πιο εντυπωσιακές:

Mama
Just killed a man
Put a gun against his head
Pulled my trigger, now he’s dead.

Αλλά σε ένα προηγούμενο προσχέδιο, ο Mercury γράφει:

Mama
There’s a war began
I’ve got to leave tonight
I’ve got to stand and fight.

Δείτε τις φωτογραφίες από τα προσχέδια των Queen ΕΔΩ