Ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, παραιτήθηκε την Παρασκευή (28/04) έπειτα από έκθεση που διαπίστωσε ότι δεν αποκάλυψε πιθανές αντιληπτές συγκρούσεις συμφερόντων κατά τη θητεία του στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, η έκθεση αυτή αφορά στο κατά πόσον ήταν διαφανής σχετικά με τη συμμετοχή του στη διευκόλυνση ενός δανείου προς τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, ο Ρίτσαρντ Σαρπ ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι δεν ήθελε να αποσπάσει την προσοχή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έτσι, όπως διαπιστώθηκε, ο παραιτηθείς πρόεδρος του BBC απέτυχε να αποκαλύψει δύο πιθανές αντιληπτές συγκρούσεις συμφερόντων: Πρώτον, λέγοντας στον Μπόρις Τζόνσον ότι ήθελε να υποβάλει αίτηση για τον ρόλο στο BBC πριν το κάνει και, δεύτερον, λέγοντας στον άλλοτε Βρετανό πρωθυπουργό ότι σκόπευε να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ του Σαμ Μπλιθ και του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σάιμον Κέις.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ, που υπέβαλε την παραίτησή του, δεν αποδέχεται το πρώτο συμπέρασμα, αλλά ζήτησε συγγνώμη για το δεύτερο. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε την παραβίαση των κανόνων για τους δημόσιους διορισμούς ως «ακούσια και όχι ουσιώδη».

Ο Ρίτσαρντ Σαρπ έχει προηγουμένως αποδεχθεί ότι κανόνισε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Σάιμον Κέις και του Σαμ Μπλιθ, ενός μακρινού ξαδέλφου του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε προσφερθεί να παράσχει οικονομική βοήθεια στον – τότε – πρωθυπουργό κατά τα τέλη του 2020.

Κατά τη στιγμή της συνάντησης αυτής, ο Ρίτσαρντ Σαρπ, πρώην τραπεζίτης επενδύσεων και δωρητής του Συντηρητικού Κόμματος, είχε ήδη υποβάλει αίτηση για την ανώτερη θέση στο BBC. Η έρευνα συγκροτήθηκε από τον Επίτροπο Δημοσίων Διορισμών για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς που πρωτοεμφανίστηκαν στους «Sunday Times».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι «υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ προτάθηκε για διορισμό» επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τον πρωθυπουργό σε ένα ιδιωτικό οικονομικό θέμα «και/ή ότι επηρέασε τον πρώην πρωθυπουργό να τον προτείνει, ενημερώνοντάς τον για την αίτησή του πριν την υποβάλει».

Βέβαια, η εν λόγω έκθεση δεν έκρινε «αν ο Ρίτσαρντ Σαρπ είχε πρόθεση να επιδιώξει να επηρεάσει τον πρώην πρωθυπουργό με αυτόν τον τρόπο. Επιβεβαιώνοντας την παραίτησή του, ο ίδιος δήλωσε ότι το πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ενώ παραβίασα τον κώδικα διακυβέρνησης για τους δημόσιους διορισμούς, ο νομικός Άνταμ Χέπινσταλ (σ.σ. που δημοσιοποίησε την αναφορά) υποστηρίζει ότι μια παραβίαση δεν συνεπάγεται απαραίτητα την ακύρωση ενός διορισμού».

Ο Ρίτσαρντ Σαρπ δήλωσε ότι η έκθεση διαπιστώνει ότι δεν έπαιξε «κανένα ρόλο στη διευκόλυνση, ρύθμιση ή χρηματοδότηση ενός δανείου για τον πρώην πρωθυπουργό»

Εντούτοις, δήλωσε ότι εκ των υστέρων θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει τον ρόλο του στη διοργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ του υπουργού Σάιμον Κέις και του Σαμ Μπλιθ, ενός επιχειρηματία που προσέφερε οικονομική βοήθεια στον τότε πρωθυπουργό, στην Επιτροπή Διορισμών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου πριν από την ανάληψη του ανώτερου ρόλου του. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι η παράλειψη αυτή ήταν μια «αβλεψία» και ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής του BBC μέχρι τον Ιούνιο, μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του. Άλλωστε, ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας είναι υπεύθυνος και για τη διοργάνωση της Eurovision 2023, που θα γίνει στο Λίβερπουλ από τις 9 έως τις 13 Μαΐου.