Το sequel του Dune ανακοινώθηκε πλέον επίσημα από την Legendary Entertainment, το οποίο θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Οκτωβρίου 2023. Η Warner Bros θα διανείμει την ταινία και θα βοηθήσει στη χρηματοδότησή της, αν και η Legendary είναι κυρίως πίσω από την ταινία και κατέχει τα δικαιώματα της ταινίας για τη σειρά βιβλίων.

Οι Legendary και Warner Bros. Pictures έπρεπε να λύσουν τα μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά την αποκλειστικά κινηματογραφική διανομή του περιεχομένου, χωρίς να μεσολαβεί το HBO Max, ώστε η δεύτερη ταινία να είναι ένα μοναδικό κινηματογραφικό υπερθέαμα.

Το πρώτο μέρος της ταινίας επιστημονικής φαντασίας, που κυκλοφόρησε στις 22 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, μέτρησε κέρδη 41 εκατομμυρίου δολαρίων από πωλήσεις εισιτηρίων ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Την ίδια μέρα που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες ήταν και η πρεμιέρα του στο HBO Max.

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο κινηματογραφικό άνοιγμα της χρονιάς για τη Warner Bros. και ένα σημάδι της επιθυμίας των θαυμαστών να το δουν το Dune στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία έχει πάει καλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού κερδίζοντας σχεδόν 225 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Τι θα δούμε στο Dune 2

Η επιστροφή στο Arrakis ήταν πάντα μέρος του σχεδίου για μια δεύτερη ταινία. Ο σκηνοθέτης Denis Villeneuve ήταν ανένδοτος σε συνεντεύξεις ότι η διασκευή του στο μυθιστόρημα του Frank Herbert θα είχε δύο μέρη.

Στο Variety στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, είχε πει ότι ήθελε να κάνει τα δύο μέρη ταυτόχρονα, κάτι που δεν γινόταν. Τελικά δέχτηκε την πρόκληση να κάνω το πρώτο μέρος και μετά περίμενε πώς θα πάει η ταινία. Έβαλε όλο του το πάθος καθώς δεν γνώριζε αν θα συνεχιστεί το όραμά του, αλλά το κοινό τον έχει ανταμείψει.

Υπάρχουν πολλά που έμειναν μετέωρα στο πρώτο μέρος. Το «Dune: Part 1» τελειώνει με τον Paul Atreides που υποδύεται ο Timothée Chalamet, μια μεσσιανική φιγούρα στην καρδιά της σειράς, να αναζητά καταφύγιο από τους εχθρούς στην έρημο. Το «Dune: Part 2» θα ακολουθήσει τις προσπάθειές του να εκδικηθεί τις οικογένειες ευγενών που δολοφόνησαν τον πατέρα του, Duke Leto Atreides, και να αποκατασταθεί στην εξουσία. Όλη η ταινία μας προετοίμαζε έτσι και αλλιώς για μια συνέχεια.

Τι συνέβη με την Legendary και την Warner Bros

Τον περασμένο χειμώνα, η κυκλοφορία του «Dune» πήγε να επισκιαστεί από την απόφαση της Warner Bros. να κυκλοφορήσει ολόκληρο το περιεχόμενο του 2021 στο HBO Max την ίδια στιγμή που οι ταινίες έκαναν το ντεμπούτο τους στους κινηματογράφους.

H Legendary απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά και ο Villeneuve αποδοκίμασε την κίνηση, και έκτοτε οι εντάσεις είναι τεταμένες, όχι μόνο με την ομάδα του «Dune», αλλά και με άλλους καλλιτέχνες που καταρρακώθηκαν από την απόφαση της Warner Bros. Αρκετοί από τους σκηνοθέτες πίσω από ταινίες που απέτυχαν να μπουν στο box office, όπως το «In the Heights» και το «Cry Macho», εξακολουθούσαν να είναι στην κορυφή αφού το στούντιο επέλεξε να κάνει συμφωνίες υποστήριξης πληρωμών ως έναν τρόπο να εξομαλύνει την κατάσταση.

Η Warner Bros έχει δεσμευτεί να κυκλοφορήσει τις ταινίες της αποκλειστικά στους κινηματογράφους για 45 ημέρες από το 2022. Στην περίπτωση του Dune, οι δύο εταιρείες και ο Villeneuve δεν είχαν παρά ωραία λόγια να πουν όταν ανακοίνωσαν το sequel.

«Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο χωρίς το εξαιρετικό όραμα του Denis και την εκπληκτική δουλειά του ταλαντούχου συνεργείου του, των συγγραφέων, του cast μας, των συνεργατών μας στη Warner Bros, και φυσικά των θαυμαστών!» ήταν τα λόγια της Legendary.

Ο πρόεδρος της Warner Bros. Pictures Group, Toby Emmerich, ήταν επίσης στο ίδιο κλίμα λέγοντας: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι με τον Denis, το καστ και τους συνεργάτες μας στη Legendary, και ανυπομονούμε να φέρουμε το επόμενο κεφάλαιο αυτού του έπους στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 2023».

Η Warner Bros. και η Legendary είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν για το «Godzilla vs. Kong» τον περασμένο Μάρτιο, ένα mash-up που απέφερε κέρδη ύψους 467,8 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.