Η καθημερινότητα και τα απαιτητικά ωράρια δεν μας αφήνουν πολύ χρόνο για να κάνουμε κάτι που μας αρέσει. Όμως το διάβασμα είναι απόλαυση και ένα καλό βιβλίο θα σε αποζημιώσει για το χρόνο που του αφιέρωσες.

Το intronews.gr σου προτείνει πέντε βιβλία που θα σε καθηλώσουν.

Strangers in the night – Φρανκ Σινάτρα και Άβα Γκάρντνερ της Webb Heather

Μτφρ.: Γκάνα Μυρσίνη
Ελληνικά Γράμματα

Ένα θυελλώδες ειδύλλιο που σκανδάλισε όλον τον κόσμο. Ο Φρανκ Σινάτρα και η Άβα Γκάρντνερ αγάπησαν, πόνεσαν και έζησαν τη ζωή τους στα άκρα. Στα χρυσά χρόνια του Χόλιγουντ, δύο από τα πιο λαμπρά αστέρια θα καθόριζαν -και θα αψηφούσαν- μια εποχή…

Εκείνη ήταν μια καλλονή του Νότου που μεταμορφώθηκε σε θεότητα του έρωτα στο Χόλιγουντ. Εκείνος ήταν ο θρυλικός τραγουδιστής του οποίου η φωνή καθήλωνε τους πάντες. Ο καθένας τους ξεχωριστά ήταν ακαταμάχητος -μαζί ήταν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Το άστρο της Άβα μεσουρανούσε την ώρα που η καριέρα του Φρανκ -και η δημόσια εικόνα του ως οικογενειάρχη- δεχόταν βαρύτατο πλήγμα. Οι ημέρες των κορυφαίων επιτυχιών και των φανατικών θαυμαστριών είχαν παρέλθει. Η Άβα, από την άλλη, κοσμούσε τα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ στην Αμερική.

Η ζήλια και η προδοσία κάνουν την εμφάνισή τους και, όταν οι δυο τους υποκύπτουν στο ταμπεραμέντο και τα ελαττώματά τους, η ευτυχία τους απειλείται σε κάθε στροφή της κοινής τους πορείας.

Καθώς το ζευγάρι κλυδωνίζεται από τα σκαμπανεβάσματα της επιτυχίας και της αποτυχίας, του πάθους και του θυμού, αναρωτιούνται και οι ίδιοι αν η επόμενη σύγκρουση θα είναι το τέλος της καριέρας τους μα και το τέλος όλων όσων έχουν μοιραστεί στην κοινή τους ζωή.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα στις σελίδες του οποίου παρελαύνουν τα μεγαλύτερα αστέρια του σινεμά, στη διαδρομή ενός έρωτα που καλύπτει δεκαετίες και ηπείρους. Μία από τις πιο καθηλωτικές ιστορίες αγάπης του 20ού αιώνα.

Βιβλία

Κωδικός Coco, Νύχτες με τον εχθρό του Diliberto Gioia

Μτφρ. Σπανδώνης Γιάννης
Ελληνικά Γράμματα

Αν και το όνομά της είναι συνώνυμο της κομψότητας και της καλαισθησίας, η εμβληματική Κοκό Σανέλ είχε μια περίπλοκη, σκοτεινή πλευρά. Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Κοκό συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου του 1944 και ανακρίθηκε, κατηγορούμενη ότι πρόδωσε τη Γαλλία.

Πολλά από τα τότε γεγονότα χάθηκαν στα βάθη της Ιστορίας, εν μέρει επειδή τα συσκότισε η ίδια η Σανέλ, ωστόσο είναι γνωστό ότι οι κατηγορίες εναντίον της προέκυψαν από την ερωτική σχέση που είχε με έναν Γερμανό κατάσκοπο στη διάρκεια του πολέμου.

Κατά την απελευθέρωση του Παρισιού, η Κοκό συνελήφθη και πέρασε από μυστική ανάκριση. Το τι διαδραματίστηκε κατά την ανάκριση αυτή, ποιοι παρέστησαν και γιατί η Κοκό αφέθηκε ελεύθερη, όταν τόσες άλλες γυναίκες που είχαν σχετιστεί με Γερμανούς -ηθελημένα ή αθέλητα- διαπομπεύτηκαν και τα κεφάλια τους ξυρίστηκαν ή ακόμα και φυλακίστηκαν, παραμένει μυστήριο.

Άλλοτε ευάλωτη και πληγωμένη, άλλοτε ατσαλένια και γεμάτη ελαττώματα, η Σανέλ σκιαγραφείται μέσα από αυτές τις σελίδες ως γυναίκα που αποφασίζει μόνη της τι θα κάνει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Αναδεικνύοντας ιστορικές και συναισθηματικές αλήθειες, το μυθιστόρημα αυτό ξεδιπλώνει την εξιστόρηση των επιλογών μιας γυναίκας στις δυσκολότερες ώρες της. Για τον σημερινό κόσμο, αποτελεί μια προειδοποίηση: Τι πρέπει να κάνεις, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το απόλυτο Κακό, που σε κοιτάζει κατάματα;

Βιβλία

Η κρυφή ζωή της Λαίδης Ίμοτζεν της Sarah Maclean

Εκδόσεις ELXIS

Με τις ατίθασες μπούκλες της και τις ακόμα πιο ατίθασες ιδέες, αλλά και μια ασίγαστη αγάπη για εκρηκτικά πειράματα, η κοινωνία έχει φορέσει στη Λαίδη Ίμοτζεν την ταμπέλα της περίεργης, μοναχικής… αγνοώντας φυσικά ότι είναι μέλος των διαβόητων Δαιμόνιων Καλλονών, μιας ομάδας εκδικητριών που κινούνται εκτός των συνηθισμένων κύκλων του Λονδίνου.

Αλλά ο Τόμας Πεκ δεν είναι ένας συνηθισμένος Λονδρέζος. Ο ευφυής ντετέκτιβ αναδείχθηκε από τους σκληρούς δρόμους της πόλης και κατέκτησε μια αξιοσημείωτη καριέρα, λόγω της θέλησής του και της μοναδικής ικανότητας να βλέπει τις λεπτομέρειες που οι περισσότεροι αγνοούν.

Και μια λεπτομέρεια είναι ότι η Λαίδη Ίμοτζεν δεν είναι μια «μοναχική, περίεργη», είναι ένα εκρηκτικό πανδαιμόνιο. Αν τον ρωτήσεις, θα σου πει ότι χρειάζεται κάποιον να τη χαλιναγωγήσει. Και όταν η παντοδύναμη οικογένειά της ανακαλύπτει τις μεταμεσονύκτιες περιπέτειές της, έχει κι εκείνη ακριβώς την ίδια άποψη…

Ο Τόμας δεν έχει καμιά όρεξη να γίνει προστάτης της, έχει τη δουλειά του και την καριέρα του. Επίσης, δεν έχει χρόνο για να επιτηρήσει το εκρηκτικό χάος της νεαρής κοπέλας, όσο δελεαστικό κι αν είναι το περιτύλιγμά του.

Όμως κάποιες αποστολές δεν τις επιλέγεις, σε επιλέγουν. Και ακόμα κι αν κλείσεις τα μάτια μπροστά στη φωτιά, το πεπρωμένο δεν το ξεγελάς.

Βιβλία

Το Μυστικό Λιμάνι της Maria Oruna

Εκδόσεις Διόπτρα

Το ταραγμένο παρελθόν μιας χώρας, η φιλοδοξία, το πάθος και η τρέλα συναντιούνται σ’ ένα εκρηκτικό μυστήριο…

Ο νεαρός Όλιβερ αφήνει πίσω του το Λονδίνο και μια οδυνηρή απώλεια, κι έρχεται στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Σουάνθες της Καντάμπρια, όπου έχει κληρονομήσει ένα παλιό αρχοντικό, τη Βίλα Μαρίνα. Σκοπεύει να το μετατρέψει σε μικρό ξενοδοχείο και να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του.

Τα σχέδιά του ανατρέπονται, όμως, όταν οι εργασίες της ανακαίνισης φέρνουν στο φως το μουμιοποιημένο πτώμα ενός μωρού. Έπειτα από αυτή τη μακάβρια ανακάλυψη, αρχίζουν να σημειώνονται φόνοι στην περιοχή, και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση.

Η έπαυλη κρύβει εδώ και χρόνια ένα μυστικό, και τώρα κάποιος θα κάνει τα πάντα για να μην αποκαλυφθεί. Καθώς η αστυνομία δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου ν’ ανακαλύψει τον δολοφόνο προτού χτυπήσει ξανά, ο Όλιβερ ξεκινά κι αυτός το δικό του προσωπικό ταξίδι για να βρει την αλήθεια. Μια αλήθεια που φτάνει πίσω, στα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου…

Η μεγαλύτερη επιτυχία της Marίa Oruna είναι ότι ανακατεύει ξανά και ξανά τα χαρτιά γύρω από ένα παρελθόν που ανασυντίθεται διαρκώς, μέχρι την τελευταία σελίδα.

Βιβλία

Dune του Frank Herbert

Εκδόσεις ANUBIS

O Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων, είναι το μοναδικό μέρος στο σύμπαν όπου υπάρχουν αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Το μελάνζ παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στο ανθρώπινο είδος τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ’ αστέρια.

Στον παράξενο αυτό κόσμο, που είναι γνωστός και ως Ντιουν, ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ’ Ντιμπ θα δώσει σάρκα και οστά στο πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας.

Συνδυάζοντας την καταιγιστική δράση και το μυστικισμό, το οικολογικό όραμα και τις ίντριγκες της πολιτικής, το κλασικό έργο του Frank Herbert, που κατέκτησε τα κορυφαία βραβεία του χώρου Hugo και Nebula, παραμένει πάντα επίκαιρο και δίκαια έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο έπος επιστημονικής φαντασίας.

Βιβλία