Περιμέναμε όλοι με χαρά το Lightyear, την solo ταινία του συμπαθητικού παιχνιδιού-αστροναύτη από τις ταινίες Toy Story. Όμως, οι περισσότεροι θεατές που έχουν ήδη δει την ταινία μιλούν για μία κάπως «νερόβραστη» προσπάθεια, που δεν συγκινεί και την ξεχνάς με το που βγεις από τον κινηματογράφο.

Σημειώνοντας μόλις $51 εκατομμύρια το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής της, γίνεται μία από τις λιγότερο επιτυχημένες εισπρακτικά ταινίες της Disney.

Εκτός όμως από τα εισιτήρια που έκοψε, κοιτώντας κανείς τις κριτικές του Lightyear στο imdb, θα παρατηρήσει μία «βροχή» από κριτικές 1 αστεριού, κάτι που δεν έχουμε ξανά δει σε project της Pixar. Τι είναι αυτό που δημιούργησε τέτοια απέχθεια στο κοινό για την νέα ταινία της Disney;

Είναι μία ταινία που θα θυμόμαστε «στο άπειρο και ακόμη παραπέρα»; Μπα. 

Ακόμη και ο Andy βαρέθηκε τα παιχνίδια του. Εμείς δεν θα βαρεθούμε να βλέπουμε τα ίδια παιχνίδια για 5η φορά; Όσα θέλαμε να ξέρουμε για τον Buzz Lightyear και την εξέλιξή του ως χαρακτήρα, ήρθαν στις προηγούμενες ταινίες Toy Story, οι οποίες το έκαναν πολύ καλύτερα.

Η πρώτη ταινία Toy Story «προσγειώθηκε» στις οθόνες το 1995 και αφορούσε ένα αγόρι που μεγαλώνει και την σχέση με τα παιχνίδια του και συνεπώς την παιδικότητά του. Παράλληλα, ο συμβολισμός δεν τελειώνει εκεί καθώς τα παιχνίδια του ζωντανεύουν όταν εκείνος κοιμάται, ώστε να δοθεί μία νέα διάσταση σε αυτά και την αξία που έχουν για έναν άνθρωπο.

Τώρα, με το Lightyear, χάνεται όλος αυτός ο συμβολισμός και έχουμε μία νέα «ταινία μέσα σε μία ταινία», η οποία δυστυχώς δεν ενδιαφέρει κανέναν. Θέλουμε να μάθουμε γιατί ο Buzz Lightyear ήταν το αγαπημένο παιχνίδι του Andy αλλά πόσοι άλλοι λόγοι να υπάρχουν πέρα από όσα είδαμε στις προηγούμενες ταινίες;

Είναι ένας αφελής ήρωας. Το καταλάβαμε.

Ακόμη και το ποντάρισμα της Disney στην νοσταλγία μας δεν ήταν αρκετό. Χρειάζεται και το σωστό πρωτογενές υλικό. Οι αρχικές ταινίες προσέφεραν έξυπνο γέλιο, είχαν χαρισματικούς χαρακτήρες και ήταν συγκινητικές καθώς όλοι μας είδαμε πτυχές του εαυτού μας και στους ανθρώπους και στα παιχνίδια. Στο Lightyear; Απλώς δεν μπορούμε να συνδεθούμε με κάποιον χαρακτήρα και γινόμαστε μάρτυρες μίας ιστορίας που είναι απλά «οκ».

Μάλιστα, εκτός από τις ταινίες ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και 4 τηλεοπτικές σειρές, η μία από τις οποίες είναι με βασικό της ήρωα τον Buzz Lightyear. Επομένως, πόσα μένουν, πια, που δεν γνωρίζουμε ήδη για τον κατά τ’άλλα πολύ αγαπητό χαρακτήρα;

Fun Fact: Το πρώτο Toy Story (1995) είναι η πρώτη εξ ολοκλήρου δημιουργημένη σε υπολογιστή (CGI) ταινία.

Υπάρχει ένας όρος στην αγγλόφωνη pop κουλτούρα που ακούει στο όνομα «legacyquels» και αφορά τα sequels ταινιών όπως τα νέα Star Wars, το νέο Top Gun και το Lightyear τα οποία έρχονται να πατήσουν στην νοσταλγία για να δημιουργήσουν μία συνέχεια στο κινηματογραφικό (και πολλές φορές και τηλεοπτικό) franchise. Σε αντίθεση με το Top Gun: Maverick όμως, το Lightyear δεν καταφέρνει να φέρει κάτι καινούριο ώστε να είναι αξιομνημόνευτο.

Τέλος, η ταινία συνοδεύτηκε και από ένα φιλί το οποίο ήρθε να ταράξει την συντηρητική μερίδα του κοινού. Υπάρχει ένα φιλί μεταξύ δύο γυναικείων χαρακτήρων, το οποίο προκάλεσε «φρενίτιδα». Πολλοί μίλησαν για σεξουαλικοποίηση μίας παιδικής ταινίας, εάν και παραδοσιακά τα παιδικά της Disney συνηθίζουν να συμπεριλαμβάνουν ένα φιλί ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες.

Το συγκεκριμένο φιλί είχε ως αποτέλεσμα να μην προβληθεί η ταινία σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και εκείνες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όπως και να ‘χει, το Lightyear δεν κατάφερε να αγγίξει τις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησαν τα 4 Toy Story, τα οποία συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους.