Μία ημέρα μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ του «Maestro» στο Netflix, της επερχόμενης ταινίας για τον Λέοναρντ Μπερνστάιν, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Μπράντλεϊ Κούπερ, τα παιδιά του μεγάλου δημιουργού της κλασικής μουσικής υπερασπίστηκαν την ταινία ενάντια στις διαδικτυακές κατηγορίες περί αντισημιτισμού.

Η κριτική αφορά την επιλογή του Κούπερ να φορέσει προσθετική μύτη για να υποδυθεί τον Μπερνστάιν και έχει προωθήσει μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το ποιος πρέπει να μπορεί να υποδύεται εβραϊκούς ρόλους, με ορισμένους σχολιαστές να φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν την ερμηνεία του Κούπερ ως «εβραιοπρόσωπη». (Ο Κούπερ δεν είναι Εβραίος).

Μπράντλεϊ Κούπερ

Μια κοινή δήλωση των Τζέιμι, Αλεξάντερ και Νίνα Μπερνστάιν, των παιδιών του μαέστρου, αναφέρει: «Μας ραγίζει την καρδιά να βλέπουμε οποιεσδήποτε παραποιήσεις ή παρεξηγήσεις των προσπαθειών [του Κούπερ]. Τυχαίνει να είναι αλήθεια ότι ο Λέοναρντ Μπερνστάιν είχε μια ωραία, μεγάλη μύτη. Ο Μπράντλεϊ επέλεξε να χρησιμοποιήσει μακιγιάζ για να ενισχύσει την ομοιότητά του, και είμαστε απολύτως εντάξει με αυτό. Είμαστε επίσης σίγουροι ότι και ο μπαμπάς μας θα ήταν εντάξει με αυτό».

Προσθέτουν ότι οι επικρίσεις είναι «ανειλικρινείς προσπάθειες να υποβαθμιστεί ένα επιτυχημένο άτομο – μια πρακτική που παρατηρήσαμε ότι διαπράττεται πολύ συχνά στον ίδιο μας τον πατέρα».

Λογαριασμοί του Twitter έσπευσαν να κρίνουν την αισθητική επιλογή, αναρτώντας δίπλα-δίπλα φωτογραφίες του Μπερνστάιν του Κούπερ και του πραγματικού Μπερνστάιν, με κάποιους να σημειώνουν ότι η προσθετική μύτη ήταν μεγαλύτερη και πιο μυτερή από τη δική του Μπερνστάιν.

Ο Binyomin Gilbert, εκπρόσωπος της Campaign Against Antisemitism, σημείωσε ότι είναι «άξιο απορίας πώς κανείς δεν σκέφτηκε να κολλήσει μια μεγάλη μύτη σε έναν μη Εβραίο ηθοποιό που υποδύεται έναν Εβραίο».

Το Maestro πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον επόμενο μήνα, πριν κυκλοφορήσει στο Netflix τον Δεκέμβριο.