Έγινε το Νο1 του Netflix πολύ γρήγορα, αφού μπήκε στην πλατφόρμα την περασμένη Πέμπτη και μέχρι το Σάββατο είχε βρεθεί στο Νο3, για να καπαρώσει την κορυφή την Κυριακή. Και είναι ένα από τα καλύτερα Νο1 που έχουμε δει στο Netflix, ίσως το καλύτερο που έχει ανέβει στην πλατφόρμα το 2024.

Ο Ίθαν Χοκ, μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι ένας ηθοποιός που δεν αναγνωρίζεται συχνά. Με τόσα χρόνια καριέρας στην πλάτη, έπρεπε να έρθει ο Λινκλέιτερ το 2014 με το Boyhood για να του δώσει έναν ρόλο που θα φέρει την υπόκληση. 8 χρόνια later μετά τον Λινκλέιτερ, ο Ίθαν Χοκ είχε την ευκαιρία να δείξει μέσα από ένα horror movie πόσο ικανός είναι και πόσο καλά προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της ιστορίας και του ρόλου του.

Το Black Phone στο Netflix είναι ένα πάρα πολύ καλό horror, μπαίνει άνετα στο top-10 του είδους την τελευταία δεκαετία. Κι έχει στοιχεία από πρώτη σεζόν True Detective και το It του Στίβεν Κινγκ.

Το Νο1 του Netflix είναι το καλύτερο Νο1 που έχεις δει το 2024: Το υποτιμημένο horror του 2022 που βλέπουν όλοι τα τελευταία 24ωρα

Τι θα δεις στο No1 του Netflix

Το Νο1 του Netflix μας πηγαίνει στο Ντένβερ πίσω στο 1978 και επικεντρώνεται στον Φίνι και τη Γκουέν Μπλέικ, δύο παιδιά που ζουν με τον αλκοολικό πατέρα τους, ο οποίος έχει γίνει αλκοολικός και βίαιος μετά την αυτοκτονία της μητέρας των παιδιών, της γυναίκας του, η οποία υποστήριζε ότι είχε την ικανότητα να βλέπει το μέλλον μέσα από μικρά οράματα που προκαλούσε η αφή με τα πρόσωπα που αφορούσαν τα οράματα.

Ο Φίνι είναι ένα παιδί που δέχεται bullying στο σχολείο, αλλά έχει βρει έναν φίλο, ο οποίος είναι ο πιο σκληρός και τον προστατεύει. Ο Ρόμπιν όμως θα πέσει κι αυτός θύμα του Αρπαγέα, του serial killer που απαγάει μικρά αγόρια και τα εξαφανίζει από προσώπου γης για πάντα. Ούτε καν τα πτώματά τους δε βρίσκονται.

Όταν ο Φίνι χάσει τον προστάτη του στο σχολείο, έχοντας να αντιμετωπίσει και τον βίαιο πατέρα στο σπίτι, θα παραστρατήσει, θα βρεθεί από μόνος του μπροστά στον Αρπαγέα. Και θα καταλήξει αναίσθητος στο βανάκι του και τελικά σε ένα υπόγειο όπου κανένας ήχος δεν μπορεί να βγει και να μπει.

Στο δωμάτιο αυτό υπάρχει ένα μαύρο τηλέφωνο που χτυπάει. Μόνο που δεν είναι συνδεδεμένο με ρεύμα. Άρα, πώς χτυπάει; Χτυπάει γιατί τα τηλεφωνήματα είναι από τα νεκρά αγόρια που βρέθηκαν στην ίδια θέση με τον Φίνι πριν από αυτόν και προσπαθούν να του δώσουν πληροφορίες για το πώς τους σκότωσε, ελπίζοντας να καταφέρει να τιμωρήσει τον Αρπαγέα και να τους επιτρέψει να ησυχάσουν.

Το Νο1 του Netflix είναι το καλύτερο Νο1 που έχεις δει το 2024: Το υποτιμημένο horror του 2022 που βλέπουν όλοι τα τελευταία 24ωρα

Κάθε ένα από τα 5 προηγούμενα θύματα, του έχει δώσει κι από μία συμβουλή για το πώς να αποδράσει. Κάθε μία δεν είναι αρκετή. Καθώς όμως ο Φίνι τις δοκιμάζει, μαθαίνει πώς λειτουργούν και κατανοεί πως ο μόνος τρόπος να γλυτώσει, είναι να τις εφαρμόσει και τις 5! Στο διάστημα αυτό έχει μάθει πως ο Αρπαγέας επίτηδες αφήνει ανοιχτή την πόρτα γιατί θέλει το θύμα να επιχειρήσει να διαφύγει για να παίξει το δικό του παιχνίδι και να τον σκοτώσει.

Η Γκουέν, η αδερφή του Φίνι, είναι πολύ σημαντική γιατί έχει το χάρισμα της μητέρας της, βλέπει οράματα και κάποια στιγμή καθοδηγεί την αστυνομία στο σπίτι όπου ζει ο Αρπαγέας.

Ο τελευταίος όμως, έχει συνδέσει το υπόγειο του σπιτιού του με αυτό του αδερφού του που ζει απέναντι και έχει θάψει τους νεκρούς στο δικό του, ενώ κρατάει αιχμάλωτο τον Φίνι στο υπόγειο του αδερφού του, του Μαξ. Ο οποίος Μαξ είναι φανατικός με το να διαβάζει για εγκλήματα και να βρίσκει τον δολοφόνο, έχει εντυπωσιαστεί από αυτά που κάνει ο Αρπαγέας και όταν μαθαίνει πως είναι ο αδερφός του, θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο για να σώσει τον Φίνι.

Το Black Phone έχει ένα από τα πιο ευφυή σενάρια horror ταινίας

Διαβάζοντας όλο το παραπάνω, είναι εμφανές πως το Νο1 του Netflix έχει ένα πολύ έξυπνο σενάριο και το ενισχύει με την εκτέλεση ο σκηνοθέτης Σκοτ Ντέρικσον. Δεν έχουμε πολλές τρομακτικές στιγμές με τον Αρπαγέα στην ταινία που θα δεις στο Netflix. Είναι όμως αυτή η προδιάθεση που σου δημιουργεί ώστε και στις στιγμές που έχεις συνηθίσει την απόκοσμη φάτσα του με τη μάσκα, στις στιγμές που μοιάζουν όλα προφανή και ήρεμα, που βρίσκεσαι σε μια υπερένταση.

Το Νο1 του Netflix είναι το καλύτερο Νο1 που έχεις δει το 2024: Το υποτιμημένο horror του 2022 που βλέπουν όλοι τα τελευταία 24ωρα

Και το κλιμακώνει φανταστικά με όλα αυτά τα στοιχεία της πλοκής, δηλαδή τη Γκουέν που βλέπει οράματα, το backstory της μητέρας των παιδιών, τον παραδομένο στην θλίψη πατέρα, ότι η αστυνομία προφανώς δε θα πιστέψει μια ανήλικη και τα οράματα της, τη σύνδεση του Αρπαγέα με τον αδερφό του και το πώς κάθε τηλεφώνημα στο μαύρο τηλέφωνο ξεκλειδώνει το επόμενο στάδιο για τον Φίνι.

Και τελικά, το Black Phone δεν είναι μόνο ένα horror, αλλά και μια ιστορία για ένα παιδί που έπαψε να φοβάται. Έχοντας ως πρότυπο τον Μπρους, τον φίλο που τον προστάτευε, ο Φίνι άκουσε που του είπε ο Μπρους να αντισταθεί και να αντιμετωπίσει με τις γροθιές του τον Αρπαγέα και έπαψε πια να είναι παιχνίδι των συμμαθητών του. Μέχρι που μίλησε και στο κορίτσι που του αρέσει.

Αντί να γράψουμε βέβαια όλα τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να γράψουμε πως το Νο1 του Netflix είναι παραγωγής Blumhouse Productions, εταιρείας που έχει brand στο κομμάτι του horror και να το λήξουμε εκεί.

Αφού λοιπόν τελειώσει η Εθνική Ελλάδος το βράδυ, εκεί που θα είσαι χαρούμενος για την πρόκριση στο Euro, θα ανοίξεις το Netflix και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.