Ένας δικαστής στην Καλιφόρνια απέρριψε τη μήνυση που είχαν καταθέσει οι πρωταγωνιστές στην κινηματογραφική μεταφορά του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του 1968 κατά της Paramount Pictures για μια σκηνή στην οποία οι χαρακτήρες τους ξυπνούν στο κρεβάτι μαζί γυμνοί.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Olivia Hussey και ο Leonard Whiting, δύο ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, όταν ήταν κάτω των 18 ετών στην ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι, κατέθεσαν αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, κατηγορώντας την Paramount Pictures για σεξουαλική παρενόχληση, απάτη, σεξουαλική κακοποίηση και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.

Η καταγγελία, όπως αναφέρει το People, αφορά μία σκηνή με γυμνό, η οποία φέρεται να γυρίστηκε χωρίς τη συγκατάθεσή των δύο ηθοποιών που τότε ήταν ανήλικοι. Ο σκηνοθέτης τούς είχε αναφέρει αρχικά ότι δεν θα υπήρχε γυμνό στην ταινία.

Ωστόσο, την τελευταία μέρα των γυρισμάτων, ισχυρίζονται ότι τους είπε ότι η ταινία «θα ήταν αποτυχία» εκτός και αν έπαιζαν μια γυμνή σκηνή, ενώ φορούσαν μακιγιάζ σώματος.

Ένας δικηγόρος της Paramount αμφισβήτησε την εκτίμηση των ηθοποιών για την ταινία, η οποία κέρδισε δύο Όσκαρ, υποστηρίζοντας στα δικαστικά έγγραφα ότι η σκηνή δεν είναι πρόστυχη ή άσεμνη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί τους ήταν πολύ παλιοί για να προσαχθούν στο δικαστήριο.

«Το γεγονός ότι το φιλμ δεν είναι “παιδική πορνογραφία” υποστηρίζεται, φυσικά, και από το γεγονός ότι η ταινία είναι εξαιρετικά διάσημη, διανέμεται εδώ και πενήντα πέντε χρόνια και έχει προβληθεί από εκατομμύρια Αμερικανούς (συμπεριλαμβανομένων φοιτητών μελετώντας τον Σαίξπηρ στο σχολείο), χωρίς κανέναν ισχυρισμό από τις αρχές επιβολής του νόμου, τους ενάγοντες ή τους γονείς τους ότι πρόκειται για “παιδική πορνογραφία”” έγραψε ο δικηγόρος της Paramount, Richard B. Kendall,.

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος των ηθοποιών κατήγγειλε την απόφαση και δήλωσε ότι οι ηθοποιοί σκοπεύουν να καταθέσουν νέα αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.