Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε, την Πέμπτη (06/04), ότι ένα κορίτσι τρανσέξουαλ μπορεί να συμμετέχει στις ομάδες ανωμάλου δρόμου και στίβου των κοριτσιών στο γυμνάσιο της Δυτικής Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ ενώ η έφεσή της προχωράει.

Η σύντομη διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία άφησε σε ισχύ την προσωρινή διαταγή ενός Eφετείου, δεν έδωσε καμία αιτιολογία, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο, σύμφωνα με τους «New York Times».

Ο δικαστής Σάμιουελ Α. Αλίτο Τζούνιορ εξέφρασε αντίθετη γνώμη αναφέροντας ότι οι Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να θεσπίζουν νόμους «που περιορίζουν τη συμμετοχή σε αθλήματα γυναικών ή κοριτσιών με βάση τα γονίδια ή τα φυσιολογικά ή ανατομικά χαρακτηριστικά».

Η υπόθεση, η οποία αφορά σε αντικρουόμενες αντιλήψεις για τη συμμετοχικότητα και τη δικαιοσύνη στον αθλητισμό, προέκυψε από έναν Νόμο του 2021 στη Δυτική Βιρτζίνια που απαγόρευε στα αγόρια να αγωνίζονται σε ομάδες κοριτσιών στα δημόσια σχολεία. Ο Νόμος έκανε διακρίσεις με βάση αυτό που αποκαλούσε «βιολογικό φύλο», το οποίο όριζε ως «τη φυσική μορφή ενός ατόμου ως αρσενικού ή θηλυκού με βάση αποκλειστικά την αναπαραγωγική βιολογία και τη γενετική του ατόμου κατά τη γέννηση».

Η υπόθεση της Μπέκι Πέπερ-Τζάκσον

Οι δικηγόροι της Μπέκι Πέπερ-Τζάκσον, μιας 11χρονης τότε που ετοιμαζόταν να αρχίσει στην ΣΤ’ τάξη, άσκησαν αγωγή αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, λέγοντας ότι αυτός έκανε διακρίσεις εις βάρος των διαφυλικών κοριτσιών. Η ίδια, η οποία προσδιορίζεται ως B.P.J. στα δικαστικά έγγραφα, αλλά με το πλήρες όνομά της στις ιστοσελίδες της Lambda Legal και της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, που την εκπροσωπούν, ζει εδώ και καιρό ως κορίτσι. Μόλις άρχισε να εμφανίζει σημάδια ανδρικής εφηβείας, άρχισε να παίρνει φάρμακα που εμποδίζουν την εφηβεία.

Από την πλευρά του, ο δικαστής Τζόζεφ Ρ. Γκούντγουϊν, του ομοσπονδιακού περιφερειακού δικαστηρίου στο Τσάρλεστον της Δυτικής Βιρτζίνια τάχθηκε αρχικά με το μέρος της Μπέκι Πέππερ-Τζάκσον, εκδίδοντας προσωρινή διαταγή που της επέτρεπε να αγωνίζεται για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, καθώς η υπόθεση προχωρούσε.

Πάντως, οι προπονητές και οι συμπαίκτες της Μπέκι Πέππερ-Τζάκσον υποστήριξαν τη συμμετοχή της, έγραψαν οι δικηγόροι της σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, και τα παιδιά άλλων ομάδων δεν είχαν αντιρρήσεις. Οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν άσκησαν έφεση κατά της προσωρινής διαταγής.

Εντούτοις, ο δικαστής Τζόζεφ Ρ. Γκούντγουϊν αποφάσισε τελικά εναντίον της Μπέκι Πέππερ-Τζάκσον, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι το έκανε με βαριά καρδιά. «Η B.P.J. είναι ένα 12χρονο τρανσέξουαλ κορίτσι στο Γυμνάσιο, που συχνά θεωρείται μια αξιομνημόνευτη και κομβική στιγμή στη ζωή ενός παιδιού» έγραψε ο δικαστής, τον περασμένο Φεβρουάριο, απορρίπτοντας το αίτημα για αναστολή της απόφασής του κατά της Μπέκι Πέππερ-Τζάκσον, ενώ οι δικηγόροι της άσκησαν έφεση, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια νέα και δύσκολη υπόθεση».

Παρ’ όλα αυτά, ο δικαστής Τζόζεφ Ρ. Γκούντγουϊν έκρινε ωστόσο ότι ο πολιτειακός νόμος δεν προσκρούει στο Σύνταγμα ή σε ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου στην εκπαίδευση. «Σε γενικές γραμμές», έγραψε ο δικαστής, «οι μαθητές των οποίων το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση, ήταν αρσενικό, έχουν πλεονέκτημα στον ανταγωνιστικό αθλητισμό».

Μια τριμελής επιτροπή του Αμερικανικού Εφετείου εξέδωσε μια διαταγή που επέτρεψε στην Μπέκι να συνεχίσει να αγωνίζεται, ενώ η έφεση προχωρούσε. Η ανοιξιάτικη σεζόν στίβου άρχισε τον Φεβρουάριο.

Οι δικηγόροι της Πολιτείας ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη ριζοσπαστική προσέγγιση της πλειοψηφίας και το δικαστήριο αυτό θα πρέπει να ακυρώσει την παράλογη και εσφαλμένη διαταγή του», ανέφερε το υπόμνημα της Πολιτείας, συμπληρώνοντας: «Η παντελής έλλειψη ανάλυσης είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν θα πρέπει να διατάσσουν δημοκρατικά ψηφισμένη νομοθεσία χωρίς τουλάχιστον να παρέχουν ένα σκεπτικό».

Το υπόμνημα συνεχίζει: «Εάν η παρακάτω διαταγή παραμείνει, τα αθλήματα που διαχωρίζονται κατά φύλο, όπως παραδοσιακά νοούνται, θα είναι λειτουργικά παράνομα στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια της Δυτικής Βιρτζίνια».

Οι δικηγόροι της Μπέκι Πέππερ-Τζάκσον έγραψαν ότι προβληματίστηκαν από αυτή τη δήλωση, καθώς δεν γνώριζαν κανέναν τρανσέξουαλ μαθητή, που να επιδιώκει να συμμετέχει σε σχολικά αθλήματα στη Δυτική Βιρτζίνια εκτός από την ίδια.