Υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία που έχουν ξεχωριστή θέση στη μνήμη κάθε ατόμου. Ο Χριστόφορος Κολόμβος και τα πρώτα του κατορθώματα είναι μερικές από τις αξιοσημείωτες περιπέτειες που έχουν χαραχτεί στο μυαλό μας. Ωστόσο, μια ανακάλυψη που έγινε το 1982 στη Βραζιλία φαίνεται να αναδεικνύει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της ιστορία. Εξάλλου, ένας από τους πιο διάσημους εξερευνητές στην ιστορία μπορεί να μην ήταν αυτό που νομίζαμε ότι ήταν. Η ανακάλυψη αρχαίων ρωμαϊκών αντικειμένων στον κόλπο Guanabara, που βρίσκεται περίπου 15 μίλια από την ακτή του Ρίο ντε Τζανέιρο, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Η ανακάλυψη των αρχαίων ρωμαϊκών αντικειμένων έρχεται με τη μορφή μιας μεγάλης συλλογής αμφορέων. Οι αμφορείς είναι ψηλά πιθάρια και μεταφέρονταν συχνά με ρωμαϊκά πλοία γύρω στο δεύτερο αιώνα π.Χ. Ο αρχαιολόγος Robert Marx ανακάλυψε τους αμφορείς, προσθέτοντας άλλη μια σπουδαία στιγμή στον μακρύ κατάλογο των επιτευγμάτων του στην ανακάλυψη θησαυρών από τα βάθη των θαλασσών.

Guanabara

Στα ιστορικά κείμενα αναφέρεται ότι ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Pedro Alvares Cabral είναι γνωστός ως ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε τη Βραζιλία. Ο εκτιμώμενος χρόνος κατά τον οποίο ο Pedro έφτασε στη Βραζιλία είναι το έτος 1500.

Το μυστήριο του κόλπου Guanabara

Ο κόλπος Guanabara βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της Βραζιλίας στα ανοικτά των ακτών του Ρίο ντε Τζανέιρο, στις ακτές του Ατλαντικού της Βραζιλίας. Είναι γνωστό ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κόλπος στη Βραζιλία. Περίπου 15 μίλια από την ακτή μπορείτε να βρείτε μια περίεργη λεπτομέρεια. Υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας λείψανα της αρχαίας Ρώμης.

Guanabara

Το σημείο έγινε γνωστό το 1976, όταν δύτες είδαν στο βυθό τις θάλασσας αρχαία πιθάρια καλυμμένα με πεταλίδες. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας δύτης με το όνομα Jose Roberto Teixeira ανέσυρε από τη θάλασσα δύο πιθάρια. Αυτοί ήταν κατασκευασμένοι από κεραμικό υλικό και ήταν ψηλοί και είχαν κωνικό σχήμα.

Τα πιθάρια ήταν γνωστά ως αμφορείς και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τους αρχαίους Έλληνες, τους Φοίνικες και τους Ρωμαίους. Αυτά τα πιθάρια ή αμφορείς χρησίμευαν για τη μεταφορά βασικών αγαθών όπως νερό, σιτηρά, κρασί ή λάδι κατά τη διάρκεια θαλάσσιων ταξιδιών.

Robert Marx: Μια ζωή λιγότερο συνηθισμένη

Ο άνθρωπος πίσω από την ανακάλυψη των ρωμαϊκών ερειπίων στον κόλπο Guanabara, Robert Marx, έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία. Ένας ενάλιος αρχαιολόγος στο επάγγελμα, ο Robert F. Marx ήταν σε θέση να αποστομώσει τους επικριτές με την ανακάλυψή του, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι έκαναν λάθος που πίστευαν ότι η ανακάλυψη ήταν μια φάρσα. Το έργο του Robert Marx μαζί με τρεις άλλους συνεργάτες στη βραζιλιάνικη υπηρεσία, Fenicia Pesquisas Arqueologicas, βοήθησε στην αποκάλυψη ενός τεράστιου αριθμού υποβρύχιων κειμηλίων. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Robert Marx συνέδεσε επίσης την ανακάλυψη με ένα αρχαίο ναυάγιο.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η ανακάλυψη του Robert Marx εξακολουθεί να είναι μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της υποβρύχιας αρχαιολογίας. Μετά από πολλές εξερευνητικές καταδύσεις, ο Robert Marx διαπίστωσε ότι τα ερείπια ήταν από ένα αρχαίο ναυάγιο, με προφανώς ρωμαϊκά χαρακτηριστικά. Ο Robert Marx είχε δηλώσει ότι έσκαψε ένα μέτρο βαθιά στη λάσπη με τα χέρια του για να αποκαλύψει κομμάτια αμφορέων. Επιπλέον, ο Robert Marx βρήκε επίσης μερικά κομμάτια αμφορέων προσαρτημένα σε κοραλλιογενείς και βραχώδεις σχηματισμούς.

Guanabara Βραζιλία αμφορείς

Ο Robert Marx είχε περίπου 2.000 ανασκαφές σε γη και νερό στο ενεργητικό του. Σαν να μην έφτανε αυτό, ανακάλυψε επίσης δύο από τα πλοία του Κολόμβου στο βυθό της Καραϊβικής. Το πιο ενδιαφέρον από όλα, βοήθησε ακόμη και στην ανακάλυψη των οστών του ίδιου του Χριστόφορου Κολόμβου σε έναν καθεδρικό ναό στην Ισπανία. Το ισπανικό στέμμα έχρισε ιππότη τον Robert Marx επειδή επανέλαβε το ταξίδι του Κολόμβου.

Προκολομβιανή εξερεύνηση της Αμερικής

Πολλοί εξερευνητές είχαν ήδη βρει το δρόμο τους προς τον Νέο Κόσμο πριν από τον Κολόμβο το 1492. Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους εξερευνητές ήταν σχεδόν χίλια χρόνια μπροστά από τον Κολόμβο στην εξερεύνηση του Ατλαντικού καθώς και των πλευρών του Ειρηνικού της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Οι εξερευνητές ίδρυσαν επίσης αποικίες και σύνθετους εμπορικούς δρόμους. Οι αμφορείς που ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια στον κόλπο Guanabara παρουσιάζουν τις δυνατότητες εμπορικής ανταλλαγής διαφορετικών εμπορευμάτων.

Οι σκεπτικιστές συγκεντρώνονται

Αν και ο Robert Marx παρουσίασε μια εντελώς νέα άποψη της ιστορίας και της εξερεύνησης της Αμερικής, το έργο του επικρίθηκε σε μεγάλο βαθμό. Πολλοί δεν πίστευαν ότι ο Robert Marx ήταν στην πραγματικότητα αρχαιολόγος. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες κριτικές του Robert Marx είναι ότι ενδιαφερόταν για τον θησαυρό και τη δόξα παρά για την ανακάλυψη νέων δεδομένων και την κατανόησή τους.

Guanabara

Η πιο καυστική κριτική του Robert Marx έχει παρουσιαστεί σε ένα άρθρο του Jonathan Kirsch στους L.A. Times. Ο Jonathan επεσήμανε ότι ο Robert Marx υπερέβαλε αναφορικά με τα ευρήματα του με σκοπό την υποστήριξη της αφήγησης που ήθελε να παρουσιάσει στον κόσμο. Επιπλέον, κατηγόρησε επίσης τον Robert Marx ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος σε υποβρύχιες τοποθεσίες της Βραζιλίας, λόγω κλοπής αντικειμένων από τον βυθό της θάλασσας.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα;

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα πιθάρια ήταν από ρωμαϊκό ναυάγιο. Από την άλλη, ορισμένες πηγές αμφισβητούν επίσης αν ο Robert Marx ήταν ο αξιότιμος αρχαιολόγος που όλοι πιστεύουν ότι είναι.

Μέχρι να παρασχεθούν οριστικές αποδείξεις είτε έτσι είτε αλλιώς, το μυστήριο σχετικά με τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια στον κόλπο Guanabara παραμένει ένα θέμα ενδιαφέροντος.

Μήπως οι αμφορείς αντικατοπτρίζουν πραγματικά μια ιστορία ρωμαϊκών ταξιδιών στη Νότια Αμερική; Ακριβώς όπως πολλές άλλες μυστηριώδεις ιστορικές ανακαλύψεις, τα ρωμαϊκά ερείπια του κόλπου Guanabara συνεχίζουν να προσελκύουν πολλούς αναζητητές γνώσης.

Πηγή: Ancient-origins

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay