Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο μετά από ένα μόνο μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί, παρόλο που είναι καλό να πίνουν άλλα είδη αλκοόλ.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια λέει ότι οφείλεται σε μια ένωση στα κόκκινα σταφύλια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ. Η ένωση είναι ένα αντιοξειδωτικό ή φλαβανόλη που ονομάζεται κερσετίνη. Τα καμπερνέ από την ηλιόλουστη κοιλάδα της Νάπα εξάλλου περιέχουν υψηλά επίπεδα, λένε.

Κρασί από σταφύλια υψηλής ποιότητας

Τα κόκκινα σταφύλια παράγουν περισσότερη κερσετίνη όταν εκτίθενται στον ήλιο. Και για αυτόν τον λόγο τα ακριβότερα κόκκινα κρασιά, αντί για τα φθηνότερα, είναι χειρότερα για άτομα με πονοκεφάλους, είπε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Andrew Waterhouse, στο BBC News.

«Οι φθηνές ποικιλίες σταφυλιού καλλιεργούνται σε αμπέλια με πολύ μεγάλους θόλους και πολλά φύλλα, έτσι ώστε να μην δέχονται τόσο πολύ ήλιο», είπε. «Ενώ τα υψηλής ποιότητας σταφύλια είναι από μικρότερες καλλιέργειες με λιγότερα φύλλα. Η ποσότητα της ηλιοφάνειας ελέγχεται προσεκτικά για να βελτιωθεί η ποιότητα του κρασιού», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Roger Corder ωστόσο, ειδικός στην πειραματική θεραπευτική στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είπε στο BBC News ότι στοιχεία υποδηλώνουν πως τα φθηνότερα κρασιά είναι χειρότερα για τον πονοκέφαλο, επομένως η κατανόηση ορισμένων από τα πρόσθετα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κόκκινων κρασιών μαζικής αγοράς χαμηλότερης κατηγορίας μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Αρκετές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί, που μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων. Μερικοί έχουν τονίσει ότι η αιτία μπορεί να είναι τα θειώδη συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και διατηρούν φρέσκο το κρασί.

Γενικά όμως, η περιεκτικότητα σε θειώδη είναι υψηλότερη στα γλυκά λευκά κρασιά παρά στα κόκκινα. Και ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα θειώδη και πρέπει να τα αποφεύγουν, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι ευθύνονται για τους πονοκεφάλους.

Ένας άλλος πιθανός ένοχος είναι η ισταμίνη, ένα συστατικό πιο κοινό στο κόκκινο κρασί από το λευκό ή το ροζέ. Η ισταμίνη μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Και πάλι όμως λείπουν οι απόλυτες αποδείξεις.

Πώς το κρασί γίνεται επιβλαβές

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους με γονίδια της Ανατολικής Ασίας έχουν δυσανεξία σε οποιοδήποτε είδος αλκοόλ (μπίρα, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά) και θα εμφανίσουν κοκκίνισμα στο πρόσωπο, πονοκεφάλους και ναυτία όταν πιουν. Αυτό οφείλεται στο ότι ένα γονίδιο επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργεί ένα ένζυμο που μεταβολίζει το αλκοόλ που ονομάζεται ALDH2 ή αφυδρογονάση αλδεΰδης.

Το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό σε δύο στάδια – μετατρέπεται σε μια τοξική ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, την οποία η ALDH2 στη συνέχεια μετατρέπει σε αβλαβές οξικό άλας, βασικά σε ξίδι. Εάν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, συσσωρεύεται επιβλαβής ακεταλδεΰδη, προκαλώντας τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές λένε ότι ένα παρόμοιο στοιχείο εμπλέκεται στον πονοκέφαλο από το κόκκινο κρασί. Έδειξαν λοιπόν στο εργαστήριο η κερσετίνη θα μπορούσε να εμποδίσει έμμεσα τη δράση της ALDH2, μέσω ενός από τα δικά της στοιχεία.

Η κερσετίνη γίνεται προβληματική μόνο όταν αναμειγνύεται με αλκοόλ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει τα ευρήματα στο περιοδικό Scientific Reports.

Η κερσετίνη βρίσκεται επίσης σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά -και διατίθεται ακόμη και ως συμπλήρωμα υγείας λόγω των ευεργετικών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της- και δεν φαίνεται να προκαλεί από μόνη της πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές πρέπει ακόμη να αποδείξουν τη θεωρία τους και λένε ότι ένα απλό πείραμα θα μπορούσε να είναι να δώσουν σε εθελοντές που είναι επιρρεπείς σε πονοκεφάλους από κόκκινο κρασί ένα συμπλήρωμα κερσετίνης ή ένα εικονικό χάπι, μαζί με ένα τυπικό ποτό.

Ο Morris Levin, ειδικός στη νευρολογία και διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε: «Είμαστε επιτέλους στον σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουμε με επιστημονικά στοιχεία σε άτομα που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους, οπότε μείνετε συντονισμένοι».

Αλλά ο καθηγητής Corder, ο οποίος έχει μελετήσει τα πιθανά οφέλη που έχει το κρασί για την υγεία, υποψιάζεται ότι αξίζει να διερευνηθούν άλλα συστατικά ως πυροδοτητές πονοκεφάλου: Οι πηκτινάσες επιταχύνουν την απελευθέρωση ανθοκυανινών, οι οποίες επιταχύνουν την οινοποίηση απελευθερώνοντας το χρώμα, χωρίς τις διαδικασίες αργής διαβροχής της παραδοσιακής οινοποίησης, αλλά είναι μεθυλυδρολάσες και ένα δευτερεύον προϊόν της δράσης τους είναι η παραγωγή μεθανόλης.

Το διανθρακικό διμεθύλιο χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για φθηνότερα κρασιά, ιδιαίτερα εκείνα που αποστέλλονται σε μεγάλα δοχεία για εμφιάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης διασπάται για τη δημιουργία μεθανόλης. Το να πίνετε λοιπόν πολύ κρασί, γρήγορα ή να πιείτε για να μεθύσετε μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Η τακτική κατανάλωση περισσότερων από 14 μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα (περίπου έξι μπίρες μέσης περιεκτικότητας ή 10 μικρά ποτήρια κρασιού χαμηλότερης περιεκτικότητας, ο τύπος του αλκοόλ δεν έχει σημασία) μπορεί να βλάψει το συκώτι και να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις

Το αλκοόλ προκαλεί επτά διαφορετικούς τύπους καρκίνου και ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε ποτό. Περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του μαστού άλλωστε προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ (περίπου 4.400 το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο),

Με πληροφορίες από το BBC

Photo credits: Unsplash