Μετά το κρεσέντο απειλών της Τουρκίας προς την Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες, κανείς δεν περίμενε πως θα έφτανε η μέρα που ο Ερντογάν θα έστελνε ευχές στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εθνική εορτή της 25η Μαρτίου, την επέτειο έναρξης της επανάστασης απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ούτε για τον Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια.

Ο Τούρκος πρόεδρος που βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο στη χώρα, ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που επέδειξαν μετά τους φονικούς σεισμούς. 

Το μήνυμα του Ερντογάν στον Μητσοτάκη

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού».

Στο μεταξύ, ευχές έστειλε και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, γράφοντας στο Twitter: «Συγχαίρουμε τον λαό και της κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική τους Εορτή».

 Πώς άλλαξε η στάση η Τουρκία

Είναι αυτονόητο πως η νέα στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα, έχει προκαλέσει έκπληξη. Το ζήτημα είναι ένα: Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη ξαφνική αγάπη. Ο διεθνολόγος και καθηγητής, Κωνσταντίνος Φίλης, προσπάθησε να μεταφράσει την απότομη αυτή αλλαγή λέγοντας πως: 

«Οι επιστολές Ερντογάν-Τσαβούσογλου προκάλεσαν έκπληξη ως προς τον συμβολισμό. Θα έλεγα συνιστά ολική μετάλλαξη από πλευράς της Τουρκίας. Αρκεί να κάνουμε μια αναδρομή την αντίστοιχη μέρα το 2021 όταν συμπληρώνονταν 200 χρόνια από την Επανάσταση. Τότε μας προειδοποιούσαν να μην προκαλέσουμε με τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, το δε 2022 είχαν συνδέσει το 1821 με την Μικρασιατική Καταστροφή απειλώντας μας ότι θα πάθουμε ότι έπαθαν οι πρόγονοί μας το 1822. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρχαν δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες για διάπραξη δήθεν εγκλημάτων πολέμου στην Τριπολιτσά» και συμπλήρωσε:

«Είναι προφανές ότι η αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας σηματοδοτεί αν μη τι άλλο μια προσπάθεια ο καταστροφικός σεισμός και η ακαριαία ελληνική αντίδραση να λειτουργήσουν ως καταλύτης όχι μόνο αποκλιμάκωσης, αλλά και δημιουργίας των απαραίτητων συνθηκών για την έναρξη ενός διαλόγου. Εμείς δεν έχουμε λόγο να μην είμαστε δεκτικοί, το είπε άλλωστε και ο κύριος Δένδιας, αφού στην τελική ανάλυση η Άγκυρα είναι αυτή που υποαναχωρεί από την ακραία και επιθετική ρητορική των περασμένων μηνών και αυτή είναι που συντηρούσε την ένταση».