«Καλά νέα» σε σχέση με το φυσικό αέριο είχε τάξει πως θα ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτό φαίνεται πως πράττει σε μια δέσμευση με έντονη προεκλογική χροιά.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, εννοώντας το τεράστιο κοίτασμα υδρογονανθράκων της Μαύρης Θάλασσας, που πλέον θα γίνει προσβάσιμο από τον Μάιο στα τουρκικά νοικοκυριά, προέβη σε μια πανηγυρική ανάρτηση ενόψει της επίσημης τελετής:

«Καλά νέα, ας επιτρέψουμε το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας να γίνει δώρο στον αιώνα της Τουρκίας».

Στο βίντεο που ανήρτησε ο Τούρκος πρόεδρος, μοιάζει να κάνει ένα… time lapse από την έναρξη των ερευνών, μέχρι τις γεωτρήσεις (στις οποίες όπως φαίνεται συμμετείχε και το Oruc Reis) και το σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως το αέριο που καταναλώνεται σε κατοικημένες περιοχές θα είναι δωρεάν για ένα μήνα, εξοικονομώντας 625 λίρες (32,2 δολάρια) για κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου σε κουζίνες και μπάνια θα είναι επίσης δωρεάν για ένα χρόνο, «χαρίζοντας» περίπου 25 κυβικά μέτρα το μήνα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι Τούρκοι θα εξοικονομούσαν 125 λίρες (6,44 δολάρια) κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης και συνολικά 1.500 λίρες (77,2 δολάρια) ετησίως.