Για να εκτιμήσει κανείς σωστά τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών πρέπει να έχει στο μυαλό του το εξής: Αναφερόμαστε σε μια βαθιά διχασμένη χώρα, τουλάχιστον εκλογικά και όπως διαμορφώθηκαν οι συμμαχίες.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχουν επαρχίες όπου ο Ερντογάν εξασφαλίζει μέχρι και το 70% των ψήφων. Αντίστοιχα, στις δυτικές επαρχίες, ειδικά τις παραθαλάσσιες και αυτές της Ανατολικής Θράκης, ο Κιλιτσντάρογλου έχει μεγάλο προβάδισμα, σχεδόν αντίστοιχο.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι το πληθυσμιακό μέγεθος αυτών των περιφερειών και το πόσες έχουν ενσωματωθεί στα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Γι’ αυτό το ποσοστό του Ερντογάν ξεκίνησε από πολύ ψηλά και βαίνει μειούμενο. Ενσωματώθηκαν πρώτα τα αποτελέσματα από την Ανατολία, από χωριά και μικρές πόλεις, όπου το προβάδισμα του Ερντογάν είναι μεγάλο και δεδομένο. Όσο ενσωματώνονται τα αποτελέσματα από τις μεγάλες πόλεις (Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη κυρίως) όπου ο Κιλιτσντάρογλου έχει τη δύναμή του, αλλά και τα αποτελέσματα των περιοχών με κουρδική πλειοψηφία στα νοτιοανατολικά, το προβάδισμα του Ερντογάν θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Ενσωμάτωση 10% λιγότερη στις επαρχίες που προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου!

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους τι συμβαίνει με την ενσωμάτωση, θα δώσουμε κάποια στοιχεία:

Επαρχία Σεβάστειας (προβάδισμα Ερντογάν 69,97%) ενσωμάτωση 55,04%

Επαρχία Ικόνια (προβάδισμα Ερντογάν 69,36%) ενσωμάτωση 45,06%

Επαρχία Καισάρειας (προβάδισμα Ερντογάν 64,68%) ενσωμάτωση 54,71%

Είναι δε πολύ ενδιαφέρον ότι σε ΟΛΕΣ τις σεισμόπληκτες περιοχές (Χατάι, Καχραμάνμαρας, Μαλάτια, Γκαζιάντεπ, Σανλιούρφα, Αντίγιαμαν, Ελαζίγ κτλ.) το προβάδισμα του Ερντογάν είναι πολύ μεγάλο, σημαντικότερο απ’ όσο αναμενόταν. Είναι σταθερά πάνω από 60%.

Αντίστοιχα στις επαρχίες που πλειοψηφεί ο Κιλιτσντάρογλου η εικόνα είναι η εξής:

Σμύρνη (προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου 62,12%) ενσωμάτωση 45,4%

Αϊδίνι (προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου 53,34%) ενσωμάτωση 37,24%

Μουγλά (προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου 60,57%) ενσωμάτωση 46,99%

Μερσίν (προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου 52,87%) ενσωμάτωση 52,87%

Στην πολύ μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή της Κωνσταντινούπολης (με περίπου 16,5 εκατομμύρια ψηφίσαντες συνολικά) για την ώρα η ενσωμάτωση είναι 46,7% και ο Κιλιτσντάρογλου έχει οριακό προβάδισμα 47,72% έναντι 47,34% του Ερντογάν. Η Πόλη, όμως, είναι κι αυτή πολωμένη ανά συνοικίες. Στους αστικούς δήμους (π.χ. το Μπεσίκτας) ο Κιλιτσντάρογλου παίρνει παραδοσιακά τεράστιο ποσοστό και η ενσωμάτωση τμημάτων από τις συγκεκριμένες περιοχές, σε σχέση με τις πιο λαϊκές (όπου πλειοψηφεί ο Ερντογάν) είναι μικρή.

Στις δε νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, η ενσωμάτωση μετά βίας φτάνει το 45% ως τώρα. Το προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου είναι μεγάλο, σημάδι ότι η γραμμή των Κούρδων ηγετών για στήριξη στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης πέρασε και στους ψηφοφόρους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπάρχει μια καθυστέρηση στην ενσωμάτωση πάνω από 10% σε σχέση με τις επαρχίες που στηρίζουν Ερντογάν κι αυτές που στηρίζουν Κιλιτσντάρογλου. Αυτή η χρονική διαφορά σίγουρα θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα και κατά τις πιο ασφαλείς εκτιμήσεις, αυτό που έχει εξασφαλίσει ως τώρα είναι ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Έκπληξη το ποσοστό του Ογάν

Το ποσοστό του τρίτου της παρέας Σινάν Ογάν αποτελεί έκπληξη. Το ποσοστό γύρω στο 5% που εξασφαλίζει είναι σχεδόν ισομερώς κατανεμημένο στην επικράτεια, με μικρές αποκλίσεις. Κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε αρκετός κόσμος που δεν θέλει μεν να στηρίξει Ερντογάν, αλλά δεν συμφώνησε και με την σύμπραξη μιας τόσο ετερόκλητης αντιπολίτευσης εναντίον του.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτό που έχει εξασφαλιστεί είναι ο δεύτερος γύρος. Η τελική ανατροπή του Κιλιτσντάρογλου δεν προέκυψε λόγω α) της σημαντικής διατήρησης δυνάμεων του Ερντογάν στις προνομιακές του συνοικίες της Πόλης β) το σημαντικό ποσοστό που κατέγραψε ο Ογάν σε περιοχές όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου και γ) στην ψήφο των Τούρκων του εξωτερικού (περίπου 3,5 εκατομμύρια ψήφισαν!) που πήγε στον Ερντογάν, τουλάχιστον σε κράτη όπου υπάρχει πολυπληθής κοινότητα (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο κτλ).