Πολιτικός πυρετός επικρατεί στην Τουρκία, ενόψει εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διατηρεί το προβάδισμα έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για πρώτη φορά στα 20 χρόνια θητείας του, θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη για να ανατρέψει την πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Παρόλα αυτά, οι Τούρκοι δημοσκόποι κάνουν λόγο για «δυνατό ντέρμπι». Όπως αποκάλυψε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, ο ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropol Οζέρ Σεντζάρ, τόνισε πως η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους θα είναι πολύ μικρή, χαρακτηρίζοντας «ντέρμπι» την εκλογική διαδικασία.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Metropol, που θεωρείται «γκουρού» των δημοσκόπων στην Τουρκία, εξήγησε πως «σήμερα το ποσοστό του Ερντογάν είναι στο 42% και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φτάνει στο 44,5%. Ακόμη και το Κόμμα της Πατρίδας να έχει ανεξάρτητο υποψήφιο, μπορούμε άνετα να πούμε πως οι εκλογές θα οδηγηθούν στον 2ο γύρο. Αυτό ισχύει αν και οι Κούρδοι έχουν τελικά δικό τους υποψήφιο. Με την σημερινή εικόνα Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου είναι στη μέση Τα νούμερα είναι κοντά».

Ερντογάν Κιλιτσντάρογλου

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών 

Είναι γεγονός πως το αποτέλεσμα θα κριθεί και από την εκλογική διαδικασία των ανατολικών περιοχών, αυτών δηλαδή που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό. Επιπλέον, η πλειοψηφία των αναποφάσιστων που προέρχεται από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο διαπραγματεύεται «ανταλλάγματα» για στήριξη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, δεν δίνει την πολυπόθητη ανάσα στον Κιλιτσντάρογλου που βρίσκεται μπροστά. 

Το φιλοκουρδικό κόμμα διεκδικεί το υπουργείο Πολιτισμού και εκείνο του Περιβάλλοντος, ενώ φαίνεται ότι απομακρύνεται από την διεκδίκηση του αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπουργείου, που ζητούσε να επανιδρυθεί.

Εν πολλοίς, οι ψήφοι των Κούρδων είναι καθοριστική για την εξασφάλιση σημαντικού προβαδίσματος στη μάχη των εκλογών, παρά την αντίδραση του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ, που δεν θέλει συμμετοχή του HDP στην επόμενη κυβέρνηση.