Η πρόσκληση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) προς την συμμαχία της αντιπολίτευσης για συνομιλίες σχετικά με την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου έχει προκαλέσει αμηχανία μεταξύ των εθνικιστικών στοιχείων της ετερόκλητης ένωσης.

Δύο στελέχη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχουν φόβοι ότι τέτοιου είδους συνομιλίες με το HDP μπορεί να υπονομεύσουν την υποστήριξη μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων που είναι αντίθετοι με την φιλοκουρδική του στάση.

Το HDP παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και είναι πολύ πιθανό ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα χρειασθεί την υποστήριξή του για να τερματίσει την 20ετή εξουσία του Ερντογάν.

Φέρνοντας μαζί σοσιαλδημοκράτες, εθνικιστές, σεκιουλαριστές και ισλαμιστές, η συμμαχία της αντιπολίτευσης έβαλε στην άκρη τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές για να υποστηρίξει τον κοινό υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Στόχος μας είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία. Βασικά, θέλουμε να μιλήσουμε για αρχές», δήλωσε στο δίκτυο Haberturk ο Σάντσαρ.

«Πρόωρη η πρόσκληση του Σάντσαρ»

Στέλεχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσε στο Reuters ότι η πρόσκληση του Σάντσαρ έρχεται «λίγο πρόωρα», προσθέτοντας ότι το θέμα της υποστήριξης του HDP θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης.

«Η ανοικτή υποστήριξη του HDP θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, προερχόμενες κυρίως από το Κόμμα IYI και την βάση του», είπε αναφερόμενος στο εθνικιστικό κόμμα που είναι το δεύτερο σε μέγεθος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

«Η υποστήριξη του HDP είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε προσθέτοντας ότι μπορεί να υπονομεύσει την υποστήριξη αλλού.

Αλλο στέλεχος προερχόμενο από άλλο κόμμα της συμμαχίας δήλωσε ότι η δημόσια υποστήριξη του HDP θα κόψει το ποσοστό του IYI κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και του CHP κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν στην συμμαχία της αντιπολίτευσης το προβάδισμα απέναντι στον συνασπισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και του εθνικιστικού MHP, αλλά με βραχεία κεφαλή. Το HDP συγκεντρώνει το 10% των ψήφων.