Δέχθηκαν οι ΗΠΑ το αίτημα του Ισραήλ για την πώληση του συμπαραγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος Arrow 3 στη Γερμανία στη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία, που έχει συνάψει ποτέ το Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ και η Γερμανία θα υπογράψουν Επιστολή Δέσμευσης, με αρχική πληρωμή 600 εκατ. δολαρίων – το συνολικό ποσό για το αντιπυραυλικό σύστημα ανέρχεται στα 3,5 δις. δολάρια -, για να αρχίσει η δουλειά στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, όπως αναφέρει σχετική δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας προσθέτοντας πως το πλήρες συμβόλαιο θα είναι έτοιμο για υπογραφή μέχρι το τέλος του 2023.

Οι ΗΠΑ είναι εταίρος στο πρόγραμμα Arrow, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από τον Ισραηλινό Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας (Israel Missile Defense Organization) και την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (Missile Defense Agency) των Ηνωμένων Πολιτειών.

πύραυλοι Ιράκ

Τα πλεονεκτήματα του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος Arrow 3

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει την έλλειψη σε πολλές δυτικές χώρες χερσαίων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι μονάδες Patriot της Raytheon ή το σύστημα IRIS-T που αναπτύχθηκε πιο πρόσφατα.

Ενώ τα συστήματα Patriot και IRIS-T καλύπτουν το μεσαίο επίπεδο της αντιαεροπορικής άμυνας, το Arrow-3, που παράγεται από τις Israel Aerospace Industries και την Boeing Co, προσφέρει προστασία στο υψηλότερο επίπεδο.

Το Arrow-3 χρησιμοποιεί μια αποσπώμενη κεφαλή, που συγκρούεται με το στόχο και είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, σε ύψος που επιτρέπει την ασφαλή καταστροφή οποιασδήποτε μη συμβατικής κεφαλής.

Η Γερμανία έχει δηλώσει πως αναμένει ότι η Πολεμική Αεροπορία της θα έχει παραλάβει τα Arrow-3 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ραδιοσταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μετέδωσε πως η τελετή της υπογραφής με τη Γερμανία του συμβολαίου για την πώληση των Arrow-3 αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.