Φτιάχνετε βαλίτσες για ένα ταξίδι στο Βερολίνο; Ασφαλώς θα’ χετε κυκλώσει τα «στανταράκια» που πρέπει να δείτε. Από την Πύλη του Βραδενβούργου μέχρι το Checkpoint Charlie κι από το Νησί των Μουσείων στον ποταμό Σπρέε ως την πασίγνωστη λεωφόρο Unter den Linden, τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Το υπέροχο, βέβαια, με το Βερολίνο είναι ότι έχει πάμπολλες, σχεδόν ανεξάντλητες, επιλογές διασκέδασης και πολλά αξιοθέατα. Κάποια απ’ αυτά δεν βρίσκονται στους δημοφιλείς τουριστικούς οδηγούς, αν κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διαβάστε, λοιπόν, και τσεκάρετε μερικές ιδέες για να εμπλουτίσετε το ταξίδι σας στην παραδοσιακή πρωτεύουσα της Γερμανίας. Από πλατείες και αξιοθέατα μέχρι μουσεία και χώρους (μουσεία, εστιατόρια, μπαρ κτλ.) που προσφέρουν πλούσιες εμπειρίες.

Platz des 9 November 1989

Κομμάτια από το Τείχος του Βερολίνου, το σημαντικότερο εμβλήματος του Ψυχρού Πολέμου που διαίρεσε την Ευρώπη, υπάρχουν σε πολλά μέρη της πόλης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό εδώ. Υπάρχει ένα κομμάτι του τείχους, αλλά και μια σταγόνα ιστορίας: Σ’ αυτό το συνοριακό πέρασμα άνοιξαν για πρώτη φορά τα σύνορα, φυσικά στις 9 Νοεμβρίου 1989, απ’ όπου πήρε και το όνομά της η πλατεία. Θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα έκθεση για την πτώση του Τείχους. Αν θέλετε περισσότερη ατμόσφαιρα, επισκεφθείτε το βραδινές ώρες.

Πού βρίσκεται: Bornholmer Str. 61, 10439

Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen

Πρόκειται για ένα μουσείου που στεγάζεται σε μια πρώην φυλακή της Στάζι. Ήταν η κύρια φυλακή της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας. Σε αυτό το μνημείο, μπορείτε να μάθετε την ιστορία της Στάζι και της κομμουνιστικής δικτατορίας, καθώς και ιστορίες πολλών ανθρώπων που κατέληξαν εδώ ως κρατούμενοι. Πολλοί από τους ξεναγούς ήταν οι ίδιοι πρώην κρατούμενοι. Λειτουργεί 9 π.μ. – 6 μ.μ., είσοδος δωρεάν, ξενάγηση 8 ευρώ.

Πού βρίσκεται: Genslerstraße 66, 13055

Βερολίνο 20 κρυφά αξιοθέατα

Parlament der Bäume

Η ονομασία σημαίνει «Βουλή των Δέντρων». Είναι ένα μοναδικό θέαμα του Βερολίνου, ένα δημιουργικό μνημείο προς τιμήν των ανθρώπων που έπεσαν θύματα του Τείχους του Βερολίνου. Χρησιμοποιεί 58 αυθεντικά μέρη του Τείχους του Βερολίνου και για κάθε χρόνο ύπαρξής του είναι γραμμένος ένας αριθμός που συμβολίζει τους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια διαφυγής προς τη Δύση.

Το μνημείο περιλαμβάνει 16 δέντρα. Φυτεύθηκαν το 1990 από τους προέδρους των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας. Λειτουργεί Απρίλιο ως Οκτώβριο, μόνο Κυριακές, 12 μ.μ. – 5 μ.μ.

Πού βρίσκεται: Schiffbauerdamm, 10117, ανατολική όχθη του ποταμού Σπρέε

Μεσαιωνικά τείχη

Στις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή της Βάισενστράσε ήταν από τους πιο δημοφιλείς περιπάτους των Βερολινέζων, κάτω από τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης. Το άλλο τείχος, το πιο πρόσφατο, τους έκλεψε τη δόξα, όμως υπάρχουν και η τοποθεσία είναι πολύ όμορφη. Υπάρχουν και τα ερείπια μιας φραγκισκανής εκκλησίας.

Πού βρίσκεται: Waisenstraße 2, 10179

Urban Nation

Το μουσείο αστικής σύγχρονης τέχνης, είναι ένα δωρεάν μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη του δρόμου, το γκράφιτι και την αστική τέχνη. Είναι το πρώτο μουσείο αστικής τέχνης στον κόσμο, το οποίο ταιριάζει αφού η τέχνη του δρόμου είναι ένα τεράστιο μέρος του τοπίου του Βερολίνου. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι τα «εκθέματα» αλλάζουν, υπάρχουν και πρόσφατες δημιουργίες με μηνύματα για την ευρωπαϊκή επικαιρότητα. Λειτουργεί δωρεάν Τρίτη & Τετάρτη 10 π.μ. – 6 μ.μ., Πέμπτη – Κυριακή 12 μ.μ. – 8 μ.μ.

Πού βρίσκεται: Bülowstraße 7, 10783

North Side Gallery

Όποιος θέλει να δει το Τείχος πάει στην East Side Gallery. Μόλις λίγα βήματα μακριά από το Μνημείο Τείχους Bernauer Strasse βρίσκεται το Park am Nordbahnhof όπου μπορείτε να δείτε μερικά τμήματα στη βόρεια πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, που στέκονται ακόμα. Και έχουν μετατραπεί σε άλλο νόμιμο χώρο για την τέχνη του δρόμου. Δεν το επισκέπτονται συχνά τουρίστες, παρά μόνο καλλιτέχνες που παίρνουν άδεια για να ζωγραφίσουν. Είναι ανοιχτό 6 π.μ.- 10 μ.μ.

Πού βρίσκεται: Park am Nordbahnhof

Βερολίνο

Teufelsberg

Αυτό το κτίριο είναι ένας πρώην κατασκοπευτικός σταθμός της NSA του Ψυχρού Πολέμου που έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες γκαλερί τέχνης του δρόμου στον κόσμο. Λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 μ.μ. – 8 μ.μ. Σάββατο, Κυριακή, επίσημες αργίες: 11:00 π.μ. – 8 μ.μ. Είσοδος 8 ευρώ από τον ιστότοπο του μνημείου και 10 ευρώ στην είσοδο (δέχονται μόνο μετρητά).

Πού βρίσκεται: Teufelsseechaussee 10, 14193

Bierpinsel

Η ακριβής μετάφραση αυτού του κτιρίου είναι «βούρτσα μπύρας». Δεν μοιάζει με τέτοιο αυτό το κτίριο 47 μέτρων; Ανοιξε το 1976 ως εστιατόριο και λειτούργησε μέχρι το 2010. Όσο έμενε κλειστό, διάφοροι καλλιτέχνες αναρριχήθηκαν στους τοίχους του για να βάψουν. Το 2023 αγοράστηκε από νέο ιδιοκτήτη, που ελπίζει να το ξανανοίξει. Για την ώρα δεν είναι επισκέψιμο, αλλά απ’ έξω είναι εντυπωσιακό για φωτογραφίες.

Πού βρίσκεται: Schloßstraße 17, 12163

Computerspielemuseum

Σας αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια; Ρητορική ερώτηση. Θα κολλήσετε μ’ αυτό το μουσείο. Από τα απλά παιχνίδια τένις με παύλες και κινούμενες τελείες-μπαλάκια και τα πρώτα Pac-man μέχρι τα πιο σύγχρονα παιχνίδια, ετοιμαστείτε για μια βουτιά στον μαγικό κόσμο και στην εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών. Ορισμένα από αυτά είναι διαθέσιμα να παίξετε. Ανοιχτά 10 π.μ.  – 8 μ.μ. Είσοδος 11 ευρώ.

Πού βρίσκεται: Karl-Marx-Allee 93A, 10243

David Hasselhof Museum

Το παράξενο είναι ότι ο Ντέιβιντ Χέισελχοφ (Ιππότης της Ασφάλτου, Baywatch κτλ.) δεν έχει σχέση με τη Γερμανία, αλλά μόνο μακρινές ρίζες (η προγιαγιά του είχε γεννηθεί στην περιοχή της Πρωσίας και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1865). Κι όμως υπάρχει μουσείο με προσωπικά του αντικείμενα και πολλές φωτογραφίες. Ναι, και από τον θρυλικό ΚΙΤ, αλλά και από τις συμπρωταγωνίστριές του στην σειρά που μας έκανε να αγαπήσουμε τη ναυαγοσωστική. Το μουσείο είναι ανοιχτό από τις 7 μ.μ. 

Πού βρίσκεται: Weinbergsweg 1A, 10119

Distusting Food Museum

Το μουσείο αηδιαστικού φαγητού είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του. Μάθετε για τα περίεργα τρόφιμα που τρώνε οι άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου και στο τέλος μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά. Κύριο έδεσμα τα έντομα, για τους πολύ τολμηρούς. Είναι κλειστό Τετάρτες και Πέμπτες. Είσοδος 16 ευρώ.

Πού βρίσκεται: Schützenstraße 70

Tempelhof

Είναι ένα τεράστιο πάρκο που κάποτε υπήρξε αεροδρόμιο. Είναι σίγουρα ένα μοναδικό αξιοθέατο του Βερολίνου όπου μπορείτε να περπατήσετε στον αεροδιάδρομο, να τρέξετε ή να κάνετε ποδήλατο. Το κτίριο του αεροδρομίου είναι ακόμα εκεί και μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις εγκαταστάσεις. Υπάρχει και ξενάγηση, που σας μεταφέρει σε μέρη που δεν είναι ανοιχτά για το ευρύ κοινό. Ανοιχτό καθημερινά ανάλογα με την εποχή. Είσοδος δωρεάν, ξενάγηση 17,5 ευρώ.

Πού βρίσκεται: Tempelhofer Damm, 12101

Markthalle Neun

Πολύ γνωστό στους ντόπιους, αλλά σχετικά άγνωστη στους τουρίστες. Η Markthalle Neun είναι μια εσωτερική αγορά στο Kreuzberg που εστιάζει σε τοπικά και βιολογικάπροϊόντα, κρέατα και τυριά. Η κύρια αγορά λειτουργεί τα Σάββατα και υπάρχουν μερικοί πάγκοι ανοιχτοί κάθε μέρα εκτός Κυριακής. Τις Πέμπτες, όμως, οργανώνεται βραδιά street food, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά και ενδιαφέροντα φαγητά.

Πού βρίσκεται: Eisenbahnstraße 42/43, 10997

Klunkerkranich

Το Βερολίνο έχει πολλά μπαρ στον τελευταίο όροφο, αλλά ένα από τα πιο κρυφά είναι το Klunkerkranich. Βεβαίως δεν είναι άγνωστο, αλλά η πρόκληση είναι να το βρείτε χωρίςνα χάσετε το δρόμο. Η είσοδος είναι μέσα από ένα γκαράζ στάθμευσης. Η θέα είναι εξαίσια, μπορείτε και να απολαύσετε το ποτό σας, αλλά και να τσιμπολογήσετε μεζεδάκια. Λειτουργεί Δευτέρα – Τετάρτη 5 μ.μ. – μεσάνυχτα. Πέμπτη – Κυριακή από τις 4 μ.μ. Είσοδος από 2 ως 8 ευρώ ανάλογα με τη μπάντα που παίζει κάθε βράδυ.

Πού βρίσκεται: Karl-Marx-Straße 66, 12043

Μεσημεριανή συναυλία της Filarmonia του Βερολίνου

Κάθε Τετάρτη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιουνίου, η φιλαρμονική ορχήστρα του Βρολίνου κάνει δωρεάν παράσταση το μεσημέρι. Η παράσταση διαρκεί περίπου 40-50 λεπτά. Ο αριθμός των καλεσμένων είναι περιορισμένος, επομένως μπορεί να θέλετε να φτάσετε νωρίτερα. Οι συναυλίες ξεκινούν παραδοσιακά στη 1 μ.μ.

Πού βρίσκεται: Herbert-von-Karajan-Str. 1, 10785

Spandau Citadel

Το παλάτι Charlottenburg είναι το πιο γνωστό κάστρο στο Βερολίνο. Αλλά αν ψάχνετε για ένα κάστρο που είναι λίγο μακριά από τις τουριστικές οδούς του Βερολίνου, το καλύτερο είναι το Spandau. Πρόκειται για φρούριο, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και χτίστηκε στρατηγικά εκεί όπου συναντώνται οι ποταμοί Χάβελ και Σπρέε. Το Spandau είναι μια συνοικία στη βορειοδυτική γωνία του Βερολίνου. Λειτουργεί Πέμπτη 13:00 – 20:00, όλες τις υπόλοιπες ημέρες 10:00 – 17:00. Είσοδος 4,50 ευρώ ενήλικες, 2,50 ευρώ παιδιά.

Πού βρίσκεται: Am Juliusturm 64, 13599

Badeschiff

Αν επισκεφτείτε το Βερολίνο το καλοκαίρι και θέλετε να δροσιστείτε, πηγαίνετε για μπάνιο στο Badeschiff. Αυτή είναι μια φορτηγίδα που έχει μετατραπεί σε πισίνα και βρίσκεται στον ποταμό Σπρέε. Είναι μια διαφορετική εμπειρία, αλλά παράλληλα με το μπάνιο σας έχετεκαι υπέροχη θέα στη γέφυρα Oberbaum και στις κοντινές περιοχές από την πισίνα. Είσοδος 8 ευρώ, κράτηση μόνο online και τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν.

Πού βρίσκεται: Eichenstraße 4, 12435

Liquidrom

Τα σπα είναι πολύ δημοφιλή στη Γερμανία και το Βερολίνο έχει αρκετά καλά. Αλλά το Liquidrom είναι ένα μοναδικό μέρος για να πάτε στο Βερολίνο, επειδή δεν είναι το τυπικό σπα. Μπορείτε να ακούσετε τέκνο μουσική υποβρύχια και να απολαύσετε τις επιλογές ενός DJ. Λειτουργεί Κυριακή – Πέμπτη 9 π.μ. – μεσάνυχτα. Παρασκευή και Σάββατο 9 π.μ. – 1 π.μ. Βασική είσοδος 22,5 ευρώ, παρέχονται υπηρεσίες μασάζ, σάουνα κτλ. με έξτρα πληρωμή.

Πού βρίσκεται: Möckernstrasse 10, 10963

Mauerpark με καραόκε

Οι κυριακάτικες υπαίθριες αγορές είναι ένα μεγάλο πράγμα στο Βερολίνο, και αυτή στο Mauerpark είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Είναι δωρεάν, ο καθένας μπορεί να επιλέξει ένα τραγούδι και να δοκιμάσει τις φωνητικές του ικανότητες, υπάρχει διασκεδαστική, χαλαρή ατμόσφαιρα.

Τοποθεσία: Mauerpark

Teledisko

Το Βερολίνο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως πόλη για πάρτι. Το clubbing είναι όντως σημαντικό κίνητρο για κάποιους για να ταξιδέψουν στην πόλη. Ένα από τα πιο ασυνήθιστα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Βερολίνο είναι να πάτε σε αυτό που είναι ίσως το μικρότερο χορευτικό κλαμπ στον κόσμο. Το Teledisko στη Mercedes Platz, κοντά στην East Side Gallery, είναι το πιο ήρεμο κλαμπ, επειδή έχει μόνο έναν πελάτη, εσάς!

Το Teledisko είναι βασικά μια διασταύρωση μεταξύ τηλεφωνικού θαλάμου και φωτογραφικού θάλαμου που παίζει μουσική. Πληρώνεις λίγα ευρώ, διαλέγεις ένα τραγούδι και χορεύεις με την καρδιά σου. Μπορείτε ακόμη και να πληρώσετε λίγο επιπλέον για φωτογραφίες ή βίντεο. Ανάλογα με τις υπηρεσίες και η τιμή, από 2 ως 6 ευρώ, μόνο μετρητά.

Πού βρίσκεται: RAW, Holzmarkt, Mercedes Platz