Οι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης παρέδωσαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι συντηρητικοί με πανεπιστημιακή μόρφωση μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα το διατηρήσει.

Οι ψηφοφόροι με πτυχίο παραμένουν στο επίκεντρο του παρατεταμένου ψυχρού πολέμου των Ρεπουμπλικάνων για τις αμβλώσεις, την εξωτερική πολιτική και τα πολιτιστικά ζητήματα.

Ακόμη και όταν ο Τραμπ κυριαρχεί στις προκριματικές δημοσκοπήσεις των Ρεπουμπλικάνων πριν από τις εκλογές της Αϊόβα τη Δευτέρα, μόλις πριν από ένα χρόνο βρέθηκε πίσω από τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις της Φλόριντα σε ορισμένες δημοσκοπήσεις – ένα έλλειμμα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία του πρώην προέδρου μεταξύ των ψηφοφόρων με πανεπιστημιακή μόρφωση. Οι σύμβουλοι του ΝτεΣάντις είδαν το εκπαιδευτικό χάσμα του κόμματος ως πιθανό σημείο εκκίνησης για να ξεπεράσουν τον Τραμπ για το χρίσμα.

Στη συνέχεια ήρθε η αναγέννηση του Τραμπ, στην οποία συσπείρωσε κάθε γωνιά του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της λευκής εργατικής τάξης.

Αυτό το φαινόμενο έρχεται σε αντίθεση με χρόνια επιφυλακτικότητας απέναντι στον Τραμπ από Ρεπουμπλικάνους με πανεπιστημιακή μόρφωση, που έχουν θορυβηθεί από τα ψέματά που είπε στις εκλογές του 2020 και την λαχτάρα του για επανεκλογή.

Πολλοί ήταν δύσπιστοι για αυτό που περιέγραψαν ως υπερβολικές και άδικες νομικές έρευνες που στόχευαν τον πρώην πρόεδρο. Άλλοι είπαν ότι ήταν απογοητευμένοι από τον ΝτεΣάντις και θεωρούσαν ότι ο Τραμπ ήταν πιο πιθανό να κερδίσει από την πρώην κυβερνήτη Νίκι Χέιλι της Νότιας Καρολίνας. Αρκετοί είδαν τον Τραμπ ως μια πιο ευχάριστη επιλογή επειδή ήθελαν να δώσουν προτεραιότητα στα εσωτερικά προβλήματα έναντι των εξωτερικών σχέσεων και ήταν απογοητευμένοι με τα υψηλά επιτόκια.

«Αυτοί είναι τηλεθεατές του Fox News που επιστρέφουν κοντά του», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κότσελ, ένας Ρεπουμπλικανός αξιωματούχος στην Αϊόβα με τρεις δεκαετίες εμπειρίας στην πολιτική εκστρατεία. «Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι αρκετά έξυπνοι για να δουν ότι ο Τραμπ πρόκειται να κερδίσει και ουσιαστικά θέλουν να τελειώσουν με αυτό και να τον στείλουν στη μάχη με τον Μπάιντεν».

Καθώς ξεκινά η περίοδος των προεδρικών υποψηφιοτήτων, οι Ρεπουμπλικάνοι με πανεπιστημιακή μόρφωση πρέπει να αποφασίσουν. Είτε να παραμείνουν με τον Τραμπ, είτε επιστρέψουν στον ΝτεΣάντις είτε να ευθυγραμμιστούν πίσω από την Χέιλι.

«Τώρα προτιμώ τον Τραμπ»

Ο Τραμπ είναι το φαβορί για να γίνει υποψήφιος του κόμματός του, γεγονός που θα τον καθιστούσε τον πρώτο Ρεπουμπλικάνο που θα κερδίσει τρεις διαδοχικές προεδρικές υποψηφιότητες. Αλλά υπήρχε ελάχιστη αίσθηση του αναπόφευκτου πριν από ένα χρόνο.

Είχε αποτύχει να νικήσει κάτι που υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, αντιμετώπισε έντονη κριτική για το δείπνο που είχε με τον Νικ Φουέντες, έναν υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής και αρνητή του Ολοκαυτώματος, και τον ράπερ Κάνιε Γουέστ, ο οποίος είχε καταγγελθεί ευρέως για αντισημιτικά σχόλια.

Η αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους ήταν άμεση.

Σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Suffolk / USA Today εκείνη την εποχή, το 61% των ψηφοφόρων του κόμματος δήλωσαν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις πολιτικές του Τραμπ, αλλά ήθελαν «έναν διαφορετικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρο». Ένα εκπληκτικό 76% των Ρεπουμπλικάνων με πανεπιστημιακή μόρφωση συμφώνησε.

Αυτό το μήνα, η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Τραμπ έχει την υποστήριξη του 62% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένου του 60% εκείνων που έχουν πτυχίο κολεγίου.

Άλλες έρευνες έχουν αποκαλύψει παρόμοιες τάσεις.

Η υποστήριξη του Τραμπ από λευκούς Ρεπουμπλικάνους με πανεπιστημιακή μόρφωση διπλασιάστηκε στο 60% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Fox News.

Η ικανότητα του Τραμπ να διατηρήσει την υποστήριξη και από τις δύο πλευρές του εκπαιδευτικού χάσματος του κόμματος θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για το πολιτικό του μέλλον πέρα από την προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων.

Στις προεδρικές εκλογές του 2020, κέρδισε την υποστήριξη του 9% των Ρεπουμπλικάνων που ψήφισαν διαφορετικό υποψήφιο, σύμφωνα με έρευνα του AP VoteCast σε περισσότερους από 110.000 ψηφοφόρους.

Ορισμένοι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας έχουν πει ότι αυτές οι αποστασίες του κόστισαν μια δεύτερη θητεία, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ έχασε μόλις το 4% των Δημοκρατικών.

Οι ψηφοφόροι με πανεπιστημιακή μόρφωση αντιπροσώπευαν το 56% των αποστασιών του Τραμπ, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων από τους New York Times.

Η Ρουθ Αν Τσέρνι, 65 ετών, συνταξιούχος νοσοκόμα από το Ουρμπάντεϊλ της Αϊόβα, δήλωσε ότι επιστρέφει στον Τραμπ αφού εξέτασε αν το κόμμα είχε «έναν νεότερο, δυναμικό τύπο».

Σκέφτηκε τον ΝτεΣάντις, αλλά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να τον υποστηρίξει επειδή «η εκστρατεία του είναι τόσο χάλια». Ήθελε να υποστηρίξει τον Βιβέκ Ραμασουάμι , τον επιχειρηματία και πολιτικό νεοφερμένο, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν πολύ άπειρος και δεν μπορούσε να κερδίσει.

Η Γιολάντα Γκουτιέρες, 94 ετών, συνταξιούχος κτηματομεσίτης από το Λέικγουντ της Καλιφόρνια, της οποίας η πολιτεία ψηφίζει στις προκριματικές εκλογές της Σούπερ Τρίτης στις 5 Μαρτίου, εξέφρασε παρόμοιες απόψεις.

«Ξέρω ότι ο Τραμπ έχει πολλές περγαμηνές», είπε.

Η Γκουτιέρες, η οποία έχει πανεπιστημιακές σπουδές, είπε ότι είχε ψηφίσει δύο φορές τον Τραμπ, αλλά έκλινε προς τον ΝτεΣάντις επειδή της άρεσε το ιστορικό του ως κυβερνήτης της Φλόριντα και πίστευε ότι το κόμμα χρειαζόταν έναν νεότερο ηγέτη.

«Αλλά τώρα προτιμώ τον Τραμπ επειδή οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να βρουν τρόπο για να τον φυλακίσουν», είπε.

Πηγή: NYT