Οι ολοένα πιο απελπισμένοι αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ στο προκριματικό δυναμώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα αλλά κα ότι φοβάται τις συζητήσεις. Αλλά με τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αϊόβα να απέχουν μόλις 13 ημέρες, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι δεν θα τολμήσουν να χτυπήσουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τη βασική ευθύνη που θα μπορούσε να τον αφήσει πίσω στις γενικές εκλογές και θα τον στοιχειώσει στην ιστορία: η επίθεσή του στην αμερικανική δημοκρατία.

Η επιφυλακτικότητα τους μπορεί να υποδηλώνει κακή πρακτική στην εκστρατεία και να προδίδει έλλειψη πολιτικού θάρρους, καθώς ο Τραμπ υιοθετεί έναν ολοένα πιο αυταρχικό τόνο ενόψει μιας πιθανής προεδρίας που ορκίζεται να χρησιμοποιήσει για προσωπική τιμωρία. Πράγματι, όπως το έθεσε ένας ψηφοφόρος της Αϊόβα στον Ντε Σάντις με γραπτή ερώτηση στη Gray TV την Τρίτη: «Γιατί προστατεύεις τον Τραμπ; Τι φοβάσαι;»

Αλλά η στάση των αντιπάλων του έχει στρατηγική λογική, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να έχει ακόμη σταθερό έλεγχο στο Ρεπουμπικανικό κόμμα. Το «κράτημα» του Τραμπ βασίζεται εν μέρει στον ανατρεπτικό χαρακτήρα του, στην άρνησή του να παίξει με τους κανόνες και στην ιδιότητα του λαϊκού ήρωα.

Αλλά η δύναμή του ενισχύεται επίσης από την εκτεταμένη αδιαφορία της βάσης για οποιαδήποτε προσπάθεια να τον καλέσει να λογοδοτήσει για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του και φέρει ευθύνη για την οποιαδήποτε αγανάκτηση του όχλου όπως η επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ακριβώς όπως όταν ήταν πρόεδρος, η υπερδύναμη του Τραμπ τον προστατεύει από τις συνέπειες των πράξεών του και καθιστά πολιτικά αδύνατο στόχο για τους βασικούς αντιπάλους που θέλουν να κερδίσουν μερίδιο των ψηφοφόρων. Εν όψει μιας περιόδου δύο εβδομάδων όπου αντιμετωπίζει μια εκπληκτική σειρά δικαστικών υποχρεώσεων και πιθανές ανατροπές στις υποθέσεις του, ο Τραμπ κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης του Δημοκρατικού Υπουργού Εξωτερικών του Μέιν να τον απορρίψει από το ψηφοδέλτιο για την απαγόρευση της 14ης Τροποποίησης για τους «εξεγερμένους».

Αυτό ακολούθησε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να κάνει το ίδιο, το οποίο αναμένεται επίσης να ασκήσει έφεση. Και οι δύο υποθέσεις είναι πιθανό να καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το θέμα των ψηφοδελτίων, το οποίο είναι συνταγματικά αμφιλεγόμενο ακόμη και μεταξύ πολλών φιλελεύθερων νομικών μελετητών, θα δεσμεύσει περαιτέρω τον Τραμπ με τους ψηφοφόρους της βάσης του, όπως και οι τέσσερις ποινικές του κατηγορίες και η δίκη του για πολιτική απάτη στη Νέα Υόρκη.

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του για το χρίσμα δε χρησιμοποιούν το μεγάλο τους "όπλο" για να τον κερδίσουν;

Ο Ντε Σάντις είναι απελπισμένος

Ο Ντε Σάντις, επέπληξε τον πρώην πρόεδρο την Τρίτη επειδή αρνήθηκε να δεσμευτεί σε μια συζήτηση στο CNN την επόμενη εβδομάδα στην πολιτεία Hawkeye. «Γιατί δεν πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις; Υπόσχεται πράγματα όπως η απέλαση παρανόμων και η οικοδόμηση ενός τοίχου, αλλά το έκανε το ’16 και δεν το κατάφερε. Οπότε, νομίζω ότι χρωστάει απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε ο Ντε Σάντις.

Αργότερα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα αρνήθηκε επίσης ότι έχει υιοθετήσει μία χαλαρή στάση απέναντι στον Τραμπ και επέμεινε ότι έχει αντιπαράθεση με τον πρώην πρόεδρο. Η Χέιλι -που συμμετέχει στην εκστρατεία στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου ελπίζει να αναδειχθεί ως η τελευταία μόνιμη εναλλακτική του Τραμπ, είπε στους ψηφοφόρους ότι οι έντονες νέες επιθέσεις του πρώην προέδρου στην εκπομπή της δείχνουν ότι ανησυχεί για την πρόκληση της.

«Στις διαφημίσεις του και στις στιγμές έντασής του, όλα όσα είπε ήταν ψέματα. Έψαξα για λίγους κόκκους αλήθειας, αλλά δεν βρήκα κανέναν», είπε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Τραμπ για τη φορολογική πολιτική της για το φυσικό αέριο όταν ήταν κυβερνήτης. «Το μεγαλύτερο πράγμα για το οποίο μιλούν όλοι είναι το πόσο καλή ήταν η οικονομία υπό τον Τραμπ. Αλλά με ποιο κόστος; Μας χρέωσε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις τέσσερα χρόνια», είπε, προσθέτοντας αργότερα, «Δεν πας και προσποιείσαι ότι έχεις καλή οικονομία χρεώνοντάς μας».

Αλλά όπως ο Ντε Σάντις, η Χέιλι δεν άγγιξε τον αντιδημοκρατικό «ελέφαντα». Και ενώ εντείνουν την εστίασή τους απέναντι στον Τραμπ, η Χέιλι και ο Ντε Σάντις στρέφονται τώρα ο ένας εναντίον του άλλου. Ο φαύλος τόνος αντανακλά το γεγονός ότι η Χέιλι και ο Ντε Σάντις πρέπει να αναδειχθούν από τον Ιανουάριο ως η ξεκάθαρη εναλλακτική του Τραμπ για να επιβιώσουν στην προεδρική κούρσα.

Ο αμοιβαίος ανταγωνισμός τους ενόψει της επίσημης έναρξης του αγώνα ανάδειξης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου έχει πολλούς παρατηρητές που πιστεύουν ότι έχουν κλειδωθεί σε έναν αγώνα για τη δεύτερη θέση σε έναν εθνικό διαγωνισμό. Η εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων από τον Τραμπ θα ήταν μια εκπληκτική πολιτική επιστροφή μόνο τρία χρόνια μετά την υποβολή της δημοκρατίας των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη δοκιμασία της στη σύγχρονη εποχή.

Ενώ πολλοί Αμερικανοί και μεγάλο μέρος του ελεύθερου κόσμου βλέπουν με τρόμο την προοπτική της επιστροφής του στην εξουσία, η συνεχιζόμενη κυριαρχία του Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών αντανακλά μια τεράστια αποσύνδεση της πολιτικής και πραγματικής αντίληψης που περιορίζει την μέση Αμερική.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι έχουν λίγη υπομονή για την ιδέα ότι η δημοκρατία απειλείται

Ενώ οι Δημοκρατικοί και τα μέσα ενημέρωσης προσηλώνουν τις συνέπειες για τη δημοκρατία σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ, υπάρχει μια αξιοσημείωτη έλλειψη όρεξης μεταξύ των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για απόδοση ευθυνών για όσα συνέβησαν στο τέλος της τελευταίας προεδρίας.

Αυτή η μακρά αντιπάθεια για την εξέταση των γεγονότων του Ιανουαρίου 2021 έχει διαμορφώσει εδώ και καιρό τη συμπεριφορά των κορυφαίων ηγετών των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσιγκτον. Σε μια νέα ένδειξη των των συνεπειών της εξουσίας του Τραμπ την Τρίτη, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Στιβ Σκαλίζ από τη Λουιζιάνα, ενέκρινε επισήμως τον πρώην πρόεδρο.

Μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Washington Post και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έδειξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται ακόμη λιγότερο να κρατήσουν τον Τραμπ για λογαριασμό της 6ης Ιανουαρίου 2021. Ενώ το 55% όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ θεωρούν την εισβολή στο Καπιτώλιο ως μια επίθεση στη δημοκρατία που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί, το 72% ή οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι είναι καιρός να προχωρήσουν.

Πριν από δύο χρόνια, το 27% των Ρεπουμπλικανών πίστευε ότι ο Τραμπ έφερε «μεγάλη» ή «ένα μεγάλο μέρος» ευθύνης για την επίθεση. Τώρα, μόνο το 14% το κάνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία ακολούθησε μήνες απ’ όταν ο Τραμπ παρουσίαζε όσους φυλακίστηκαν για την επίθεση ως πολιτικούς κρατούμενους.

Ενώ η δημοκρατία είναι το επίκεντρο πολλών νομοθετών, εμπειρογνωμόνων και δημοσιογράφων στον πολιτικό κόσμο, είναι ένα λιγότερο απτό ζήτημα στην υπόλοιπη χώρα, όπου οι υψηλές τιμές που παραμένουν λόγω της πανδημίας Covid-19, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους περισσότερους ψηφοφόρους.

Η δημοσκόπηση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δείχνει γιατί ο Τραμπ βρήκε τόσο εύκολο να αξιοποιήσει τις πολλαπλές κατηγορίες και επεισόδια όπως το Κολοράντο και το Μέιν που τον έριξαν από το ψηφοδέλτιο. Και εξηγεί γιατί ο Ντε Σάντις και η Χέιλι επικρίνουν λοξά τον Τραμπ, αλλά δεν τον έχουν ακόμη αντιμετωπίσει κατά μέτωπο επειδή οδήγησε την αμερικανική δημοκρατία στο χείλος του γκρεμού. «Αυτό πέρασε ενώπιον του έθνους μέσω παραπομπής. Αθωώθηκε. Νομίζω ότι η 6η Ιανουαρίου είναι «μαγειρεμένη». Νομίζω ότι οι υποθέσεις του Τζακ Σμιθ δεν αλλάζουν το πολιτικό αποτέλεσμα στις δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ στο «Face the Nation» του CBS την Κυριακή, αναφερόμενος στον ειδικό εισαγγελέα που διώκει δύο ομοσπονδιακές ποινικές υποθέσεις εναντίον του πρώην Προέδρου.

«Στο τέλος της ημέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σε καλή θέση να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι είχε καλή προεδρία». Τα σχόλια του Γκράχαμ αντικατοπτρίζουν το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων μετά από χρόνια ψευδών ισχυρισμών του Τραμπ για εκλογική νοθεία και καθώς τώρα κατηγορεί τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για παρέμβαση στις εκλογές, ενώ αυτοχαρακτηρίζεται ως σωτήρας της αμερικανικής δημοκρατίας.

Αυτοί οι ισχυρισμοί προωθούνται εδώ και τρία χρόνια από τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης εν μέσω βαθιάς δυσπιστίας για τα κυρίαρχα μέσα που αναφέρουν τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου. Τον Ιούνιο, ο Τραμπ είπε στους υποστηρικτές του ότι έβλεπε τις δύο τότε κατηγορίες του ως «λόγο τιμής» και ότι «κατηγορούμαι για εσάς». Μεταγενέστερα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Αϊόβα υποδηλώνουν ότι η στρατηγική του λειτουργεί.

Το άνοιγμα του Μπάιντεν κατά του Τραμπ

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει θλιβερούς αριθμούς δημοσκοπήσεων και ανησυχίες ακόμη και στη βάση του για την ηλικία του, διαμορφώνει την προσπάθειά του για επανεκλογή γύρω από τον ισχυρισμό ότι ο Τραμπ και οι «Ρεπουμπλικάνοι εξτρεμιστές MAGA» θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία. Αυτή η στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένα σημεία, επειδή ο Τραμπ έχει αποξενώσει τους ψηφοφόρους των πολιτειακών πολιτικών ταλάντευσης σε διαδοχικές εθνικές εκλογές με την ακραία συμπεριφορά και τη ρητορική του.

Αν και με τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στο πεδίο της μάχης, δεν είναι ακόμη σαφές ότι αυτό θα είναι αρκετό για να εξασφαλίσει τον Μπάιντεν μια δεύτερη θητεία. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο, δεν υπάρχει εκλογική περιφέρεια για επίθεση στον Τραμπ. Ο μόνος εναπομείνας υποψήφιος με προοπτικές που επικρίνει ανοιχτά τον Τραμπ ως απειλή για τις αξίες των ΗΠΑ είναι ο Κρις Κρίστι. Όμως ο Κρίστι έχει ελάχιστη επιρροή στους Ρεπουμπλικανούς έξω από την Πολιτεία του, όπου οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην επιλογή των υποψηφίων του κόμματος.

Οι ψηφοφόροι και όχι οι δημοσκοπήσεις θα αποφασίσουν εάν ο Τραμπ θα κερδίσει την τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητά του για τους Ρεπουμπλικάνους. Και η Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ έχουν ιστορικό καθυστερημένων εξελίξεων που μπορεί να προκαλέσουν αναστατώσεις. Όμως, καθώς ο χρόνος τελειώνει, η αδυναμία των Χέιλι και Ντε Σάντις να αντιμετωπίσουν το λεκέ του Τραμπ στην αμερικανική ιστορία αφήνει δύο άλλα ερωτήματα.

Γιατί να περάσετε από την εξαντλητική, συχνά ταπεινωτική διαδικασία της υποψηφιότητας για πρόεδρος, εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιο ισχυρό πολιτικό υλικό εναντίον του αντιπάλου σας; Είναι ικανές οι επόμενες εβδομάδες να αποδείξουν ότι ο Τραμπ ήταν πάντα αήττητος στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2024;

Πηγή: CNN

*Photo Credits: SHUTTERSTOCK