Πληθαίνουν ανά τον πλανήτη οι εμφανίσεις από καρχαρίες σε ρηχά νερά, σκορπώντας τον τρόμο στους λουόμενους. Παρ’ όλα αυτά, οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί εσχάτως με ανθρώπους κάθε ηλικίας να χάνουν τη ζωή τους από τα «σαγόνια» του καρχαρία.

Οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε ψύχραιμοι, αλλά πόση ψυχραιμία να επιδείξεις όταν ένα τεράστιο ζώο μήκους πέντε μέτρωνμε κοφτερά δόντια κολυμπάει δίπλα σου;

Όταν η Hannah συνάντησε έναν καρχαρία

Το κρυστάλλινο νερό κάτω από τη 13χρονη Hannah Mighall σκοτείνιασε για μια στιγμή. Καθόταν στη σανίδα του σερφ, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του ήλιου καθώς εκείνη και ο ξάδερφός της περίμεναν το επόμενο κύμα στον ειδυλλιακό Κόλπο των Φωτιών της Τασμανίας. Πίσω τους η κατάλευκη αμμουδιά ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημη και το σερφ ήταν καλό μέχρι τώρα.

Η ξαφνική σκιά από κάτω έκανε τη Mighall να σηκώσει ενστικτωδώς τα πόδια της. Μπάλες από φύκια συχνά αποκόπτονταν από κοντινούς βράχους και παρασύρονταν στο σερφ. «Είναι πραγματικά γλοιώδη, οπότε μισούσα να τα αγγίζω», λέει. Αλλά τότε κάτι την έπιασε το πόδι.

Το νερό γύρω από τη Mighall «εξερράγη» καθώς ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας μήκους πέντε μέτρων αγκάλιασε στο δεξί της πόδι «Δεν πόνεσα στην αρχή, ήταν σαν κάτι να με άρπαξε απαλά και μετά ήμουν στο νερό», λέει η Mighall.

καρχαρίες

Για όσους είδαν αυτό που συνέβη, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ήπιο ήταν. Το νερό γύρω από τη Mighall «εξερράγη» καθώς ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας μήκους πέντε μέτρων κούμπωσε στο δεξί της πόδι, τη σήκωσε από τη σανίδα του σερφ και την τίναξε στον αέρα πριν εξαφανιστεί κάτω από το νερό.

«Χρειάστηκαν μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβω ότι ήταν καρχαρίας», λέει. «Όταν σηκώθηκα ξανά από το νερό ήμουν ξαπλωμένη ανάσκελα αλλά το πόδι μου ήταν στο στόμα του.

Το μόνο που μπορούσα να δω ήταν το μαύρο πόδι μου, τα δόντια του, τα ροζ ούλα και το σκούρο κομμάτι κάτω από τη μύτη του, όπου συναντά το λευκό. Νόμιζα ότι έβλεπα έναν εφιάλτη και συνέχισα να προσπαθώ να ανοιγοκλείσω τα μάτια μου».

Η ξαδέρφη της Mighall, η 33χρονη Syb Mundy, που καθόταν στη δική της σανίδα λίγα μέτρα μακριά της, έτρεξε και άρχισε να χτυπάει τον καρχαρία στο πλάι του κεφαλιού του. Ο καρχαρίας απομακρύνθηκε από κοντά του και καθώς πήγε κάτω από το νερό, άφησε τη Mighall, αναζητώντας την σανίδα του σερφ που ήταν ακόμα συνδεδεμένη με ένα σχοινί στο πόδι της.

Με τη σανίδα στο στόμα, ο καρχαρίας τράβηξε τον Mighall κάτω από το νερό για δεύτερη φορά. Λίγες στιγμές αργότερα ξαναβγήκε στην επιφάνεια με την κατεστραμμένη σανίδα της.

Η Mundy άρπαξε την ξαδέρφη της, την έβαλε στην πλάτη της και κωπηλάτησε μανιωδώς για την ακτή. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, η Mighall εξασκούσε διασώσεις στο νερό με ένα άλλο κορίτσι κατά τη διάρκεια της προπόνησης με τον τοπικό της σύλλογο Surf Life Saving, μεταφερόμενη επανειλημμένα στην ακτή ως «θύμα». Τώρα το έκανε πραγματικά.

Ευτυχώς για τη Mighall, μεταξύ των λίγων ανθρώπων στην παραλία που είδαν τι είχε συμβεί εκείνη την ημέρα ήταν ένας γιατρός και μια νοσοκόμα. Της έδωσαν τις ζωτικές πρώτες βοήθειες περιμένοντας να φτάσει ασθενοφόρο.

Περισσότερα από 10 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να φέρει βαθιές ουλές στο πόδι της που διαγράφουν το περίγραμμα του στόματος του καρχαρία. Το δεξί της πόδι είναι αισθητά πιο αδύναμο από το αριστερό της – τόσο πολύ που πρέπει να το σηκώνει με τα χέρια της όταν θέλει να ξεκινήσει το χωμάτινο ποδήλατο που οδηγεί περιστασιακά.

Πόσοι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση από καρχαρίες;

Η Mighall ήταν ένας από τους περίπου 83 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από καρχαρίες το 2009. Είναι ένας αριθμός που παρέμεινε περίπου στο ίδιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία.

Ο μέσος αριθμός απρόκλητων επιθέσεων μεταξύ 2013-2017, για παράδειγμα, ήταν 84. Το 2022 υπήρξαν 57 απρόκλητα δαγκώματα από καρχαρίες σε ανθρώπους και 32 προκλητικά δαγκώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων Καρχαρία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα. Εννέα από αυτές τις επιθέσεις ήταν θανατηφόρες, με τις πέντε να θεωρούνται απρόκλητες.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι επιθέσεις από καρχαρίες σε ορισμένα μέρη του κόσμου φαίνεται να αυξάνονται. Οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και η νότια Αυστραλία έχουν δει τα ποσοστά επιθέσεων καρχαρία σχεδόν να διπλασιάζονται τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η Χαβάη έχει επίσης εμφανίσει απότομη αύξηση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

«Οι επιθέσεις από καρχαρίες σχετίζονται στενά με τον αριθμό των ανθρώπων και τον αριθμό των καρχαριών στο νερό ταυτόχρονα», λέει ο Gavin Naylor, διευθυντής του Προγράμματος της Φλόριντα για την Έρευνα Καρχαρία, το οποίο διατηρεί το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων Καρχαρία. «Όσο περισσότεροι καρχαρίες και άνθρωποι υπάρχουν σε ένα μέρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να τρακάρουν ο ένας με τον άλλον».

Οι φώκιες ελκύουν τους καρχαρίες

Αυτό φαίνεται σαν ένα προφανές σημείο, αλλά όταν κοιτάξετε πιο προσεκτικά πού γίνονται οι επιθέσεις, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το τι μπορεί να συμβαίνει. Οι μεγάλοι ανθρώπινοι πληθυσμοί κατά μήκος της νότιας ακτής της Αυστραλίας και της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ σημαίνει μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που απολαμβάνουν το νερό.

Αλλά η νότια Αυστραλία έχει δει επίσης αυξανόμενο αριθμό από φώκιες κατά μήκος της ακτογραμμής της, της αγαπημένης λείας των μεγάλων λευκών καρχαριών στην περιοχή.

Ομοίως, οι πληθυσμοί φώκιας στα ανοιχτά του Κέιπ Κοντ στην ακτή της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ έχουν ανακάμψει τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στην προστασία από τον νόμο των ΗΠΑ για τα θαλάσσια θηλαστικά που θεσπίστηκε το 1972.

Αυτό οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των μεγάλων λευκών καρχαριών στην περιοχή επίσης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών καθώς κοιτούν να «εκμεταλλευθούν» τις φώκιες που βγαίνουν προς τις ακτές.

Δυστυχώς, το περασμένο φθινόπωρο, η Μασαχουσέτη υπέστη την πρώτη της θανατηφόρα επίθεση καρχαρία εδώ και 82 χρόνια και ο αυξανόμενος αριθμός θεατών καρχαριών έχει οδηγήσει σε μια σειρά από κλειστές παραλίες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις ότι οι καρχαρίες κυνηγούν ενεργά ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες που τους μελετούν. Οι μεγάλοι λευκοί στον Βόρειο Ατλαντικό, για παράδειγμα, παρουσιάζουν εποχιακά μοτίβα κίνησης, μεταναστεύοντας χιλιάδες μίλια σε θερμότερα νερά νοτιότερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

καρχαρίες

Μερικοί ώριμοι ενήλικοι καρχαρίες θα βγουν στον ανοιχτό ωκεανό για μήνες κάθε φορά, καλύπτοντας δεκάδες χιλιάδες μίλια και καταδύονται σε βάθη 1.000 μέτρων (3.280 πόδια) καθώς αναζητούν θήραμα.

«Είμαστε σαν αβοήθητα μικρά λουκάνικα που επιπλέουν στο νερό», λέει ο Naylor. Όμως, παρά το γεγονός ότι είμαστε δυνητικά ένα τόσο εύκολο γεύμα, οι καρχαρίες δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το κυνήγι ανθρώπων. «Γενικά απλώς αγνοούν τους ανθρώπους. Νομίζω ότι αν οι άνθρωποι ήξεραν πόσο συχνά βρίσκονταν σε νερό με καρχαρίες, πιθανότατα θα είχαν εκπλαγεί».

Ωστόσο, ο Naylor πιστεύει ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις επιθέσεις καρχαριών είναι πιθανώς υποτιμημένα. Οι περισσότερες αναφορές προέρχονται από πολύ ανεπτυγμένες χώρες με μεγάλο πληθυσμό και πολύ ενεργά μέσα ενημέρωσης. Οι επιθέσεις σε απομακρυσμένα νησιά ή σε λιγότερο ανεπτυγμένες κοινότητες μάλλον δεν αναφέρονται.

Στατιστικά επιθέσεων από καρχαρίες

Κοιτάζοντας βαθύτερα τα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των επιθέσεων καρχαρία μπορεί να αποκαλύψει μερικές συναρπαστικές τάσεις. Το 2018, υπήρξαν μόλις 66 επιβεβαιωμένες, απρόκλητες επιθέσεις, μια πτώση περίπου 20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μόνο τέσσερις από αυτές ήταν θανατηφόρες σύμφωνα με το International Shark Attack File, αν και μια άλλη βάση δεδομένων για επιθέσεις καρχαρία καταγράφει επτά θανάτους.

Ο λόγος για την πτώση των επιθέσεων – που ανατρέπει τη συνολική τάση αύξησης του αριθμού των επιθέσεων – έχει αποδοθεί στην απότομη μείωση του αριθμού των καρχαριών με μαύρη μύτη. Αυτοί οι καρχαρίες ευθύνονται για πολλές από τις επιθέσεις γύρω από τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, που μεταναστεύουν στις ακτές της Φλόριντα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που έχουν οδηγήσει τη λεία τους να διασπαρεί περισσότερο.

Για δεκαετίες η Φλόριντα έχει δει τις περισσότερες επιθέσεις από καρχαρίες παγκοσμίως. Οι 16 περιπτώσεις που έλαβαν χώρα το 2022 αντιπροσώπευαν το 39% του συνόλου των ΗΠΑ και το 28% όλων των απρόκλητων δαγκωμάτων παγκοσμίως.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια από τις βασικές προκλήσεις για την κατανόηση του γιατί οι καρχαρίες δαγκώνουν τους ανθρώπους. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη υπεύθυνα για δαγκώματα, το καθένα με τη δική του μοναδική συμπεριφορά, τις στρατηγικές κυνηγιού, το θήραμα και τον προτιμώμενο βιότοπό του – αν και σε πολλές περιπτώσεις το είδος μπορεί να αναγνωριστεί εσφαλμένα ή να μην αναγνωριστεί καθόλου.

Η πλειονότητα των απρόκλητων επιθέσεων σε ανθρώπους όπου αναγνωρίζεται ένα είδος περιλαμβάνει τρεις μεγάλους ένοχους: τον μεγάλο λευκό, την τίγρη και τον ταύρο καρχαρία. Ωστόσο, οι μεγάλοι λευκοί – το είδος που απεικονίζεται στην ταινία Jaws και δαιμονοποιούνται από το Χόλιγουντ από τότε – δεν είναι απλώς ένα ξεχωριστό είδος, αλλά μια εντελώς διαφορετική ταξινομική τάξη από τα άλλα δύο.

Οι καρχαρίες διαφέρουν ανά είδος

«Υπάρχουν 530 διαφορετικά είδη καρχαριών και υπάρχει τόση ποικιλία μεταξύ τους. Δεν μπορείς απλώς να τους ομαδοποιήσεις», λέει ο Blake Chapman, θαλάσσιος βιολόγος που έχει μελετήσει τα αισθητήρια συστήματα καρχαριών και πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο για τις επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους. «Τα διαφορετικά είδη έχουν τέτοιο εύρος όσον αφορά την αισθητηριακή τους βιολογία, τον τρόπο συμπεριφοράς τους, τα κίνητρά τους και τους βιότοπους στους οποίους ζουν».

Οι ταύροι καρχαρίες, για παράδειγμα, τείνουν να κυνηγούν σε ρηχά, θολά νερά που θα τους απαιτήσει να βασίζονται λιγότερο στην όραση και περισσότερο στην όσφρηση και την ηλεκτρολήψη, η οποία τους επιτρέπει να ανιχνεύουν μικρά ηλεκτρικά πεδία που παράγονται από το θήραμά τους.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα δόντια του καρχαρία μπορεί επίσης να λειτουργούν ως μηχανοαισθητηριακές δομές για να βοηθήσουν τα ζώα να μάθουν περισσότερα για το τι δαγκώνουν
«Οι (μεγάλοι) λευκοί καρχαρίες, που συχνά κυνηγούν σε πολύ καθαρά νερά χρησιμοποιούν την όρασή τους πολύ περισσότερο και η όρασή τους είναι πολύ καλύτερη», λέει ο Chapman.

Εκτός από την αύξηση των ανθρώπινων πληθυσμών κατά μήκος των ακτών, η αλλαγή της ποιότητας του νερού, η κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στην κατανομή των θηραμάτων οδηγούν τους καρχαρίες να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερους αριθμούς σε ορισμένα hotspots σε όλο τον κόσμο.

Το 1992, για παράδειγμα, υπήρξε μια ξαφνική έξαρση από επιθέσεις καρχαρία στα ανοικτά των ακτών του Ρεσίφε της Βραζιλίας – μια περιοχή που δεν είχε απρόκλητες επιθέσεις για ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία.

καρχαρίες

Ο Chapman πιστεύει ότι η βαριά εμπορική κατασκευή λιμανιών στην περιοχή κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις υφάλου και μαγγρόβια, εκτοπίζοντας πιθανώς είδη όπως οι ταυροι καρχαρίες, που μετακόμισαν σε νέες περιοχές όπως το Ρεσίφε αναζητώντας θήραμα.

Το νησί Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό – γνωστό για τους όμορφους, παρθένους θαλάσσιους βιότοπούς του – έχει δει μια δραματική άνοδο στον τουρισμό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επίσης υποστεί έναν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων από ταύρους και καρχαρίες τίγρης που ζουν στα γύρω νερά.

Από το 2011, έχουν σημειωθεί 11 θανατηφόρες επιθέσεις στο Ρεϋνιόν, κυρίως σε σέρφερ. Όσοι επιβιώνουν συχνά χάνουν άκρα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιθέσεων έχουν συμβεί σε θολά νερά και διογκώσεις άνω των δύο μέτρων – το ευνοϊκό περιβάλλον για τους ταυρους καρχαρίες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ευθύνονται για τις περισσότερες επιθέσεις.

«Αν αυτά τα ζώα κυνηγούν ψάρια δολώματος, η λάμψη του λευκού πέλματος του ποδιού από κάποιον που κλωτσάει σε μια σανίδα μπορεί να τα κάνει να κινητοποιηθεί», λέει. «Όταν έχετε ένα μεγάλο ζώο όπως μια τίγρη ή έναν λευκό καρχαρία, που κινούνται γρήγορα, ένα δάγκωμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι θανατηφόρο».

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες επιτίθενται συνήθως από κάτω, δίνοντας ένα τεράστιο καταστροφικό δάγκωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα αποσυρθούν ενώ το θήραμά τους αιμορραγεί μέχρι θανάτου πριν επιστρέψουν για φαγητό.

«Ένας λευκός σε πλήρη αρπακτική λειτουργία είναι πολύ ωραίο θέαμα», λέει ο Greg Skomal, θαλάσσιος βιολόγος του Τμήματος Θαλάσσιας Αλιείας της Μασαχουσέτης, ο οποίος επισημαίνει και παρακολουθεί μεγάλους λευκούς καρχαρίες από το 2009.

«Έχω δει αυτή τη συμπεριφορά μερικές φορές όλα αυτά τα χρόνια που το κάνουμε αυτό. Τις περισσότερες φορές βάζουμε κάμερα στο νερό και οι καρχαρίες εφησυχάζουν εντελώς. Πρέπει να το έχουμε κάνει χιλιάδες φορές.

Αλλά σε μερικές περιπτώσεις επιτίθενται αμέσως, σπάζοντας το κοντάρι και την κάμερα. Είναι σαν να βρίσκονται σε μια έντονη αρπακτική κατάσταση όπου οι αισθήσεις τους κλειδώνουν σε κάθε είδους ερεθίσματα.

Αναρωτιέμαι αν αυτά τα χτυπήματα σε ανθρώπους που δεν είναι απλώς διερευνητικά είναι το αποτέλεσμα ενός ατόμου που βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή με έναν καρχαρία σε αυτό το είδος αυξημένης κατάστασης».

Γιατί ορισμένοι καρχαρίες δεν επιτίθενται;

Αλλά για κάθε επίθεση σε ένα άτομο, υπάρχουν εξίσου πολλές ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να πλησιάσουν αυτά τα γιγάντια αρπακτικά χωρίς κανένα κακό. Πάρτε για παράδειγμα τον Ocean Ramsey, ο οποίος κολύμπησε δίπλα σε ένα τεράστιο λευκό μήκους 20 ποδιών στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης και έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Ο Skomal και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν τώρα νέες ετικέτες υψηλής ανάλυσης που μπορούν να δώσουν στους ερευνητές λεπτό προς λεπτό και δευτερόλεπτο δεδομένα για το τι κάνουν οι καρχαρίες.

Ελπίζει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να απαντηθούν ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά αυτών των ζώων καθώς και σχετικά με το πού και πώς αναπαράγονται. Θα μπορούσε, τελικά, να μας βοηθήσει να μας πούμε κάτι για τους λόγους που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις σε ανθρώπους, λέει.

Ορισμένοι ερευνητές στρέφονται σε ιατροδικαστικές μεθόδους για να προσπαθήσουν να αποκαλύψουν μερικούς από τους λόγους πίσω από τις επιθέσεις. Αναπτύσσουν τεχνικές για τη χρήση DNA και μοτίβων σημαδιών για την αναγνώριση ειδών, ενώ άλλοι εξετάζουν βίντεο επιθέσεων και τα συγκρίνουν με τραυματισμούς για να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη.

Στοιχεία από παρατηρητές καρχαριών στη Νότια Αφρική έδειξαν ότι οι μεγάλοι λευκοί είναι πιο δραστήριοι κοντά στην επιφάνεια, και επομένως πιο πιθανό να φαίνονται όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι πάνω από 14 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια μιας νέας σελήνης και το απόγευμα.

Άλλοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι οι νεαροί μεγάλοι λευκοί καρχαρίες μπορεί να επιτεθούν στους ανθρώπους καθώς ακονίζουν τις αρπακτικές τους ικανότητες, με τον ίδιο τρόπο που τα νεαρά λιοντάρια θα πειραματιστούν με ό,τι θήραμα μπορούν να πάρουν.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους λόγους για τις επιθέσεις σε ανθρώπους, οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά μικροί. Στην Αυστραλία το ποσοστό των επιθέσεων καρχαρία είναι της τάξης των 0,5 επιθέσεων ανά εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ στις ΗΠΑ είναι λιγότερο από 0,2 επιθέσεις ανά εκατομμύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, τα στοιχεία των ΗΠΑ μειώθηκαν σε περίπου 0,08 επιθέσεις ανά εκατομμύριο ενώ στην Αυστραλία αυξήθηκαν σε 0,8 επιθέσεις ανά εκατομμύριο ανθρώπους.

«Ο φόβος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας», προσθέτει ο Chapman. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να τους φάει μια τίγρη για να μάθουν να τους φοβούνται. Αυτόν τον φόβο τον μαθαίνουμε πολύ γρήγορα από μια και μόνο ιστορία. Οι άνθρωποι που δεν έχουν ξαναδεί καρχαρία τον φοβούνται επειδή ακούνε ή παρακολουθούνε ιστορίες γι’ αυτόν».

Η εστίαση στους κινδύνους που μας θέτουν οι καρχαρίες αποσπά επίσης την προσοχή από την πολύ μεγαλύτερη απειλή που θέτουμε για την επιβίωσή τους λόγω της υπερβολικής αλιείας και της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των καρχαριών στα αυστραλιανά ύδατα, για παράδειγμα, έχει μειωθεί μεταξύ 75-92%.

καρχαρίες

Πώς να αποφύγεις τους καρχαρίες

Αλλά για όσους φοβούνται και θέλουν να μάθουν πώς να προστατευτούν από έναν καρχαρία, κάποιοι συμβουλεύουν να χτυπήσουν έναν καρχαρία που δαγκώνει στα βράγχια ή να τον τρυπήσουν στα μάτια. Το κολύμπι σε ομάδες και η παραμονή κοντά στην ακτή είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο επιθέσεων. Το να φοράτε σκούρα ρούχα και να αποφεύγετε να φοράτε κοσμήματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας να τραβήξετε την προσοχή ενός καρχαρία αρχικά.

Υπάρχει επίσης μια σειρά αποτρεπτικών μέσων στην αγορά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς ή ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς για να παρεμβαίνουν στις αισθήσεις των ζώων, αλλά αυτά έχουν μικτά αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα.

Σε ορισμένες περιοχές, οι ίδιες οι τοπικές αρχές έχουν λάβει μέτρα. Παραδοσιακά, ορισμένες αρχές έχουν χρησιμοποιήσει δίχτυα καρχαρία για την προστασία των περιοχών που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές, αλλά αυτά είναι αμφιλεγόμενα λόγω της βλάβης που προκαλούν σε άλλα άγρια ζώα.

Αντ’ αυτού, οι έξυπνες γραμμές τυμπάνων – οι οποίες χρησιμοποιούν δολωμένα άγκιστρα συνδεδεμένα σε ένα σύστημα που στέλνει μια ειδοποίηση όταν ενεργοποιείται – δοκιμάζονται τώρα σε πολλές τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής της δυτικής Αυστραλίας.

Όταν ένας καρχαρίας παίρνει το δόλωμα, αποστέλλεται ειδοποίηση στις ομάδες απόκρισης που πιάνουν, επισημαίνουν και στη συνέχεια αφήνουν τον καρχαρία σε ασφαλέστερη τοποθεσία.

Μια άλλη προσέγγιση που δοκιμάζεται στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό καλώδιο που στοχεύει να αποθαρρύνει τους καρχαρίες να πλησιάζουν περιοχές που χρησιμοποιούνται από κολυμβητές. Οι επιστήμονες έχουν επίσης δοκιμάσει ένα ηλεκτρομαγνητικό φράγμα ως εναλλακτική λύση στα δίχτυα καρχαριών.

Οι συνέπειες των επιθέσεων

«Οι επιθέσεις καρχαρία προκαλούν πολλές προσωπικές απώλειες, αλλά ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν στην ευρύτερη κοινότητα συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη», λέει ο Dave Pearson, ένας από τους ιδρυτές του Bite Club, το οποίο προσφέρει υποστήριξη στους επιζώντες από επιθέσεις καρχαρία.

Ο ίδιος δέχθηκε επίθεση από έναν ταύρο καρχαρία ενώ έκανε σερφ πριν από οκτώ χρόνια στη νοτιοδυτική Αυστραλία, παραλίγο να χάσει το χέρι του όταν το ζώο τον χτύπησε, τον δάγκωσε στο αντιβράχιο μέχρι το κόκαλο και τον μετέφερε κάτω από το νερό.

«Μετά την επίθεσή μου, πολλοί φίλοι μου δεν έμπαιναν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει. «Ο φόβος εξαπλώνεται πολύ γρήγορα».

Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο Ballina, ένα hotspot για σέρφινγκ στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, ο Pearson είδε τι ακριβώς μπορεί να κάνει μια επίθεση καρχαρία σε μια πόλη. Η περιοχή έχει υποστεί μια σειρά επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων δύο θανατηφόρων επιθέσεων σε σέρφερ το 2015.

«Στεκόμουν εκεί και παρακολουθούσα αυτά τα τέλεια κύματα να μπαίνουν, αλλά δεν υπήρχε ούτε ένα άτομο στο νερό», λέει. «Ένα από τα τοπικά καφέ είπε ότι είχε υποστεί πτώση 85% στις επιχειρήσεις και το κατάστημα σερφ δεν μπορούσε να δώσει σανίδες. Και οι δύο σκέφτονταν να κλείσουν».

Μια παρόμοια ιστορία εκτυλίσσεται στη Ρεϋνιόν, όπου οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει το σερφ και το κολύμπι στο νερό σε ορισμένες περιόδους του χρόνου λόγω φόβων για περαιτέρω επιθέσεις καρχαρία. Ο αριθμός των επιθέσεων από καρχαρίες σε ανθρώπους έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα, αλλά έχει επηρεάσει και την τουριστική βιομηχανία.

Παρά τον φόβο και το οικονομικό κόστος των επιθέσεων καρχαριών, η Hannah Mighall δεν θέλει να δει αυτά τα ζώα να τιμωρούνται με σφαγές ή με τη θανάτωση αυτών των ζώων.

«Θα ήμουν καλά και μετά θα είχα αυτό το περίεργο συναίσθημα και θα άρχιζα να κοιτάζω γύρω μου», εξηγεί. «Δεν το είχα ποτέ πριν – ήμουν από μωρό στο νερό και μου άρεσε το νερό. Τώρα το φοβάμαι. Παλιότερα πίστευα ότι οι καρχαρίες είναι ωραίοι, αλλά τώρα τρομάζω στην ιδέα τους, αν και εξακολουθώ να τους σέβομαι».

Οι αφίσες της για τους καρχαρίες έχουν χαθεί, όπως και η απόλαυσή της στη θάλασσα. Αντίθετα, τείνει να προτιμά το κολύμπι ή το καγιάκ στα ποτάμια. Αλλά εξακολουθεί να έχει τον περιστασιακό εφιάλτη για τους καρχαρίες.

Ο Pearson λέει ότι αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα στα θύματα επίθεσης καρχαρία.

«Πολλοί από αυτούς δεν αναρρώνουν ποτέ πλήρως και οι ψυχολογικές ουλές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες από τις σωματικές», λέει. «Άρχισα να βλέπω όνειρα και ξυπνούσα ουρλιάζοντας τη νύχτα. Κατέληξα να δω έναν ψυχίατρο για να με βοηθήσει να το ξεπεράσω».

Η Mighall έχει ακόμα τη σανίδα του σερφ που οδηγούσε την ημέρα της επίθεσής της, μια τεράστια οδοντωτή μπουκιά λείπει από τη μια πλευρά. Όπως τα σημάδια στο πόδι της, είναι μια υπενθύμιση του τι μπορεί να συμβεί στις σπάνιες περιπτώσεις που οι καρχαρίες επιλέγουν να επιτεθούν στους ανθρώπους που παραστρατούν στην περιοχή τους.

Και τα δύο της δίνουν το δικαίωμα να φοβάται αυτά τα ζώα. Για όσους ωστόσο φοβούνται τους καρχαρίες χωρίς να έχουν μια τόσο στενή συνάντηση, έχει μια καλή συμβουλή. «Αν φοβάσαι, μπορείς πάντα να μείνεις έξω από το νερό».

Με πληροφορίες από το BBC