H κατάσταση στη Λιβυή παραμένει απόκοσμη μετά το πέρα της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε τμήματα της νότιας πλευράς της Μεσογείου, αφήνοντας στο πέρασμά της 3.000 νεκρούς σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς και περισσότερους από 10.000 αγνοούμενους.

Μεγάλο μέρος της Ντέρνα, όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι, είναι κάτω από το νερό μετά την κατάρρευση δύο φραγμάτων και τεσσάρων γεφυρών, ενώ η καταιγίδα της Κυριακής, επηρεάζει επίσης τις ανατολικές πόλεις Βεγγάζη, Σούσα και Αλ-Μαρτζ.

Ο κ. Chkiouat, υπουργός Αεροπορίας και μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της ανατολικής κυβέρνησης, είπε στο BBC ότι η κατάρρευση ενός από τα φράγματα στα νότια της Ντέρνα είχε παρασύρει μεγάλα τμήματα της πόλης στη θάλασσα. Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα ο ίδιος ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το ένα τέταρτο της πόλης είχε εξαφανιστεί.

Ο Tamer Ramadan, επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου (IFRC) στη Λιβύη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι «τεράσιος».

Παράλληλα με περιοχές στα ανατολικά, η δυτική πόλη Μισράτα ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η Λιβύη βρίσκεται σε πολιτικό χάος από τότε που ο μακροχρόνιος ηγέτης συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε και δολοφονήθηκε το 2011 – αφήνοντας τη χώρα ουσιαστικά διχασμένη με μια προσωρινή, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που λειτουργεί από την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και μια άλλη στα ανατολικά. Σύμφωνα με τον Λίβυο δημοσιογράφο Abdulkader Assad, αυτό εμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης καθώς οι διάφορες αρχές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν με ευελιξία σε μια φυσική καταστροφή.

«Δεν υπάρχουν ομάδες διάσωσης, δεν υπάρχουν εκπαιδευμένοι διασώστες στη Λιβύη. Τα πάντα τα τελευταία 12 χρόνια αφορούσαν τον πόλεμο», είπε στο BBC. «Υπάρχουν δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη… και αυτό στην πραγματικότητα επιβραδύνει τη βοήθεια που έρχεται στη Λιβύη γιατί είναι λίγο μπερδεμένο. Έχετε ανθρώπους που υπόσχονται βοήθεια, αλλά η βοήθεια δεν έρχεται».