Είναι αλήθεια πως από την πρώτη στιγμή που η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη από το τμήμα Ανθρωποκτονιών, γεννήθηκαν ερωτηματικά. Ίσως και να μην είναι υπερβολή αλλά ακόμη και στο κορυφαίο και πλέον επιτυχημένο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. ξαφνιάστηκαν από την εισαγγελική διαταγή. Και αν και στο ευρύ κοινό όλα τα παραπάνω να πέρασαν στο «ντούκου», στις τάξεις των αξιωματικών του Σώματος έπρεπε να οπλιστούν με υπομονή για να φέρουν εις πέρας την έρευνα.

Θυμίζουμε πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί ζητούν από το Ανθρωποκτονιών να ερευνήσει την πιθανότητα να έχουν τελεστή αδικήματα όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε απέπνεε προβληματισμό, υπό την έννοια πως οι ελληνικές Αρχές έπρεπε σαφώς ν’ ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τις αντίστοιχες λιβυκές. Δεν είναι μάλιστα και το πιο απλό πράγμα του κόσμου, δεδομένου μερικών συγκεκριμένων συνθηκών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και χρόνια επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, ενώ στην ΕΛ.ΑΣ. δεν ήξεραν τι να περιμένουν χτυπώντας την πόρτα της οικείας αστυνομικής Αρχής, αναφορικά με μία σειρά από διαδικαστικά. Άλλωστε και η ίδια η Εισαγγελία Πρωτοδικών άφησε τρόπον τινά το ελεύθερο στο Ανθρωποκτονιών να διαχειριστεί όπως νομίζει το σκέλος των ερευνών που ακουμπούν στη λιβυκή δικαιοδοσία, δείχνοντας πως αναγνωρίζει τις παραπάνω δυσκολίες.

Καταθέσεις επιζώντων

Ίσως και το πλέον οικείο κομμάτι της έρευνας, είναι το κομμάτι των μαρτυριών. Η λήψη καταθέσεων έχει ξεκινήσει και περιστρέφεται κατά κύριο λόγο στους επιζώντες του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε τρεις αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και σε δύο Έλληνες της ομογένειας.

Πρόκειται για 14 μέλη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων κάποια από αυτά νοσηλεύονται ακόμη στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η πλειοψηφία του έργου έχει διεκπεραιωθεί. Αν και διαδικασία είναι μυστική, κάποια σκόρπια στοιχεία έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να προκύψει και συμπληρωματική διαδικασία μετά τις προβλεπόμενες επικοινωνίες με τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα στα χέρια του Ανθρωποκτονιών βρίσκονται ήδη οι ιατροδικαστικές εκθέσεις από την εξέταση των σορών, ενώ αντίστοιχες εκθέσεις αναμένονται και για τους τραυματίες. Σκοπός άλλωστε είναι να σχηματιστεί μία εικόνα που ν’ αναπαριστά τις τελευταίες στιγμές πριν τη σοκαριστική σύγκρουση του 4×4 αγροτικού με το λεωφορείο που μετέφερε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών και οι συγγενείς

Πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως οι συγγενείς των μελών της αποστολής θα βρεθούν και αυτοί στο μικροσκόπιο των ερευνών του Ανθρωποκτονιών, καθώς οι Αρχές θέλουν να διαμορφώσουν μία γενικότερη εικόνα αναφορικά με το κλίμα που επικρατούσε λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής.

Στο πρόσφατο παρελθόν συγγενείς των εκλιπόντων είχαν διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε η αποστολή, για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανάθεση των καθηκόντων κλπ. Μοιάζει μακρινό ωστόσο οι έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν πως μπορεί να προκύψουν λεπτομέρειες που να φανερώσουν πτυχές οι οποίες μέχρι στιγμής είναι αθέατες.

Η αλληλουχία των διαταγών και η ΕΔΕ

Ίσως το πιο χρονοβόρο κομμάτι των ερευνών του Ανθρωποκτονιών, αναμένεται να είναι αυτό που αφορά το διοικητικό-επιχειρησιακό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εισαγγελική διαταγή δίνει τη δυνατότητα στο Ανθρωποκτονιών, να εξετάσει όλη την εσωτερική αλληλογραφία και τα πρωτόκολλα διαταγών στις τάξεις του στρατεύματος.

Οι αποφάσεις που αφορούν την αποστολή αυτή καθ’ αυτή, το σχέδιο και η οργάνωση της αποστολής, όπως και οι διαφοροποιήσεις που προέκυψαν στην πορεία λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν και ακόμη επικρατούν στη Λιβύη. Παράλληλα όμως το Ανθρωποκτονιών θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει και τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που έχει διαταχθεί από το ΓΕΕΘΑ και «τρέχει» παράλληλα. Τουλάχιστον για την ώρα πάντως, κάποιες πηγές αναφέρουν πως η εσωτερική έρευνα στις τάξεις του στρατεύματος χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη μέχρι την ολοκλήρωσή της.