Στους 5.300 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τους χείμαρρους και τις πλημμύρες που σάρωσαν την Ντέρνα, στη Λιβύη, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης που όρισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο αξιωματούχος των μέσων ενημέρωσης του υπουργείου, Μοχάμεντ Αμπού Μοσά, δήλωσε στο Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο αριθμός των νεκρών στην πόλη Ντέρνα, στον απόηχο της κακοκαιρίας Daniel, ξεπέρασε τους 5.300 ανθρώπους, ενώ καταγράφεται μεγάλος αριθμός αγνοουμένων, που ήδη από την Τρίτη ξεπερνούσε τους 10.000.

Ο Αμπού Μόσα επιβεβαίωσε ότι οι τοπικές ομάδες διάσωσης συνεχίζουν την αναζήτηση αγνοουμένων και τη διάσωση των εγκλωβισμένων, ζητώντας μάλιστα, διεθνή παρέμβαση προς αρωγή των πληγέντων.

Οι συνέπειες των καιρικών φαινομένων καταδεικνύουν την ελλειπή λειτουργικότητα ενός κράτους που αδυνατεί να ενεργήσει συντονισμένα, αφού για περισσότερο από δέκα χρόνια έχει παραδοεθεί στο χάος, χωρίς να αποκαθίστανται οι κρατικές δομές μετά τη λήξη του πολέμου. Συνέπεια της εν λόγω συνθήκης, τα δεκάδες καλυμένα πτώματα στην αυλή του νοσοκομείου της πόλης, με πληθυσμό μικρότερο των 90.000 κατοίκων καθώς και οι ομαδικοί τάφοι με στιβαγμένα πτώματα που αποκαλύπτονται στα ντοκουμέντα που κάνουν το γύρο του διαδκτύου