Το θέμα της χρήσης της Αγίας Σοφίας από το τουρκικό κράτος επανέρχεται στην ατζέντα της γειτονικής χώρας, με τον πρόεδρο του κόμματος «Ευτυχία» να προτείνει να μετατραπεί σε μουσείο με την πρόταση αυτή μάλιστα να έρχεται τη μέρα που ξεκινάει η ιερά περίοδος του Ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο Τεμέλ Καραμολάουγλου ανέφερε για την Αγια-Σοφιά: «H Αγια-Σοφιά είναι ένα μεγάλο κτίριο, μεγάλος χώρος. Εκτός από τα σημεία που χρησιμοποιούνται ως τζαμί, τα υπόλοιπα σημεία μπορούν να ανοίγουν προς επίσκεψη των τουριστών.

Έχω διαβάσει πολλά άρθρα και μελέτες, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντική η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε την εποχή που χτίστηκε η Αγια-Σοφιά. Τι σχεδίασαν και τι πέτυχαν τότε» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος «Ευτυχία».

Εγχώριες αντιδράσεις στην πρόταση Καραμολάογλου

Η πρόταση του Ισλαμιστή πολιτικού παντως χαρακτηρίστηκε από μέρος του Τύπου ως «παράξενη» καθώς όπως επισημαίνεται το τέμενος της Αγίας Σοφίας, αποδόθηκε στη θρησκευτική λατρεία το 2020 μετά από 86 χρόνια, γεγονός που «ανέμενε ο μουσουλμανικός κόσμος». Αρκετοί επίσης είναι στη γειτονική χώρα αυτοί που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος Μουσταφά Γκουλέρ, που εμφανίστηκε σε εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης και απάντησε στον Καραμολάουγλου.

«Ποιους ενοχλεί η Αγια-Σοφιά; Οι μιναρέδες της Αγια-Σοφιάς ποιους ενοχλούν; Γιατί ενοχληθήκατε τόσο πολύ. Εντάξει, καταλαβαίνουμε τους Έλληνες που νομίζουν πως τους ανήκει αυτός ο χώρος και γι’ αυτό ενοχλούνται που ακούγεται η προσευχή του ιμάμη από τους μιναρέδες. Όπως και η Δύση, το Πατριαρχείο και οι ΗΠΑ. Όμως να θυμάστε ότι η Αγια-Σοφιά θα παραμείνει για πάντα τζαμί και η δύναμη του Τεμέλ Καραμολάογλου δεν θα είναι αρκετή για να το αλλάξει αυτό. Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό» ήταν τα λόγια του.

Ερντογάν vs Κιλιτσντάρογλου

Να σημειωθεί πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα της ιερής γιορτής του Ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι θεωρεί την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της θητείας του.

Αντιθέτως, ο μεγάλος του αντίπαλος και φαβορί βάσει των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν σκέφτεται τη μετατροπή της σε κάτι διαφορετικό. Σύμφωνα με τον Καραμολάογλου, ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού συνασπισμού πιστεύει ότι «ο μέγεθος του οικοδομήματος είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση μέρους του ως μουσείου».