Ξεχωριστή έκθεση για τις συνθήκες της τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες μετανάστες, αναμένεται να συντάξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Frontex.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού οργανισμού, ο Frontex ξεκίνησε ήδη τη σύνταξη μιας έκθεσης «σοβαρού περιστατικού» (SIR), ζητώντας από το προσωπικό του να καταγράψει πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δημοσιεύει το Politico.

Διευκρινίζεται ότι δεν συνιστά αποτέλεσμα επίσημης έρευνας, ωστόσο θα επιτρέψει στον ευρωπαϊκό οργανισμό να συλλέξει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που αφορούν το μοιραίο περιστατικό και που θα κοινοποιηθούν σε αρμόδιες ερευνητικές αρχές. Αναμένεται να αποτελέσουν και μέρος συστάσεων προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) αλλά και τον διεθνή οργανισμό για τη μετανάστευση (IOM) περίπου 400 έως 750 μετανάστες επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος που κατευθυνόταν προς την Ιταλία από την Ανατολική Λιβύη.

Η αρμόδια επίτροπος, Ίλβα Γιόχανσον, υποστήριξε άλλωστε ότι πρόκειται για το «χειρότερο ναυάγιο» εδώ και μια δεκαετία στη Μεσόγειο, ωστόσο η Κομισιόν δεν έχει ανταποκριθεί έως τώρα στα αιτήματα διεθνών οργανισμών για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην αρχή της εβδομάδας ανακοίνωσε την παροχή 15 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό σε απάντηση, επισημαίνοντας ότι «τo μέγεθος των προκλήσεων απαιτεί από εμάς να δώσουμε επείγουσες και γρήγορες απαντήσεις», αναφερόμενη στην ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.