Καταμεσίς του ωκεανού, λίγο έλλειψε να προκύψει ναυάγιο, αφού το πυρηνικό υποβρήχιο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού υπέστη μηχανική βλάβη και ενώ το πλήρωμα νόμιζε ότι βρισκόταν σε επίπεδη θέση, στην πραγματικότητα είχε ξεκινήσει η καταβύθιση στον Ατλαντικό.

Η Sun, αναφέρει ότι το πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Vanguard, με πλήρωμα 140 ατόμων και πυραύλους Trident 2, υπέστη βλάβη στο βυθόμετρο, ηχώντας συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. Δεν κατονομάζεται ούτε το υποβρύχιο, ούτε οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, για λόγους ασφαλείας, τα συστήματα ασφαλείας ωστόσο, λειτουργούσαν, ενώ σύμφωνα με πηγές «αν ένα σύστημα αποτύχει, μπορείς να βασιστείς στο άλλο».

Ναυάγιο

Το υποβρύχιο, είχε ήδη εισέλθει στην «επικίνδυνη ζώνη», όταν οι μηχανικοί στο πίσω μέρος του σκάφους κλάσης Vanguard των 490 ποδών εντόπισαν έναν δεύτερο μετρητή και σήμανε συναγερμός. Βρετανός αξιωματούχος, δήλωσε στην εφημερίδα The Sun: «Δεν είναι δουλειά των μηχανικών να ελέγχουν το βάθος του υποβρυχίου, αλλά είδαν πόσο βαθιά ήταν και συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

Πρόσθεσε δε ότι «Από τεχνικής άποψης, το υποβρύχιο βρισκόταν ακόμη σε βάθος που γνωρίζουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει, αλλά αν πήγαινε βαθύτερα, τότε το πλήρωμα έπρεπε να αντιδράσει αναλόγως. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη, διαφορετικά δεν θέλω να σκέφτομαι τι μπορούσε να γίνει».

Το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας, αρκέστηκε στην εξής δήλωση:

«Δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες επιχειρήσεις. Τα υποβρύχια μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται παγκοσμίως, προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα».

Ναυάγιο

Το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχιαΣτο παραπέντε απετράπη η χειρότερη καταστροφή από τον Β’ ΠΠ
Η έγκαιρη διάγνωση της βλάβης από τους μηχανικούς απέτρεψε αυτό που η Sun χαρακτηρίζει ως τη «χειρότερη καταστροφή» στο Βασιλικό Ναυτικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέροντας πως «μια τέτοια καταστροφή θα ανάγκαζε μια εφιαλτική αποστολή διάσωσης να ανακτήσει το άκρως απόρρητο υποβρύχιο και τον πυρηνικό αντιδραστήρα του πριν φτάσουν οι Ρώσοι εκεί».

Σύμφωνα με το Military Today, το μέγιστο επιχειρησιακό βάθος των υποβρυχίων αυτού του τύπου είναι τα 500 μέτρα.

Σημειώνεται πως το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια (τα HMS Vanguard, Vengeance, Victorious και Vigilant) με μήκος άνω των 149 μ. και εκτόπισμα 15.900 τόνων, δύο μόνο εξ’ αυτών είναι διαθέσιμα, καθώς το ένα βρίσκεται σε διαδικασία επανεξοπλισμού και το άλλο περνά από θαλάσσιες δοκιμές.